Οι εξωγήινοι ζουν ανάμεσά μας και είναι τα... χταπόδια!


- Μελετώντας το DNA των χταποδιών, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το γονιδίωμά τους διαθέτει τόσα ιδιαίτερα στοιχεία που θα μπορούσε να είναι μακρινός απόγονος εξωγήινων οργανισμών

Μπορεί η εικόνα που έχουμε για τους εξωγήινους μέσα από τις ταινίες να τους κάνουν να μοιάζουν αποκρουστικοί και εχθρικοί ενάντια στο ανθρώπινο είδος, όμως η μια πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι ίσως το πιο απτό δείγμα εξωγήινης ζωής ίσως να βρίσκεται... στο πιάτο μας.

(ΒΙΝΤΕΟ)



Το χταπόδι, ένα από τα πιο παράξενα και απίστευτα σε ικανότητες και εξυπνάδα ζώο, είναι σύμφωνα με τους επιστήμονες που έλυσαν τον γρίφο του DNA του, ένας μακρινός απόγονος των εξωγήινων καθώς δεν μοιάζει με κανένα άλλο πλάσμα στη Γη.



Τα ενδιαφέρονται στοιχεία πάνω στο χταπόδι είναι πολλά. Το γονιδίωμά του βρέθηκε να είναι εξίσου μεγάλο με το ανθρώπινο αλλά με μεγαλύτερο αριθμό πρωτεϊνών, πάνω από 33.000 με τον άνθρωπο να είναι στις 25.000. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη μερικών έξτρα γονιδιακών συστατικών.

Όπως για παράδειγμα τις πρωτοκαδερίνες, οι οποίες ρυθμίζουν την ανάπτυξη των νευρώνων και τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ τους. Το χταπόδι ανακαλύφθηκε ότι έχει 168 από αυτά τα γονίδια, σχεδόν διπλάσια απ' ότι τα θηλαστικά.

Αυτό αντανακλάται στον ασυνήθιστα μεγάλο εγκέφαλο του συγκεκριμένου πλάσματος, καθιστώντας το ένα από τα πιο έξυπνα ζώα στον πλανήτη. Ένα ακόμα αξιοσημείωτο στοιχείο είναι ότι οι νευρώνες δεν βρίσκονται μόνο μέσα στον εγκέφαλο, αλλά εκτείνονται και στα πόδια του.



Κάτι που σημαίνει ότι το χταπόδι μπορεί να σκέφτεται και να δρα και με τα... πόδια, ακόμα και μετά τον διαμελισμό του. Στοιχείο που το έχει κάνει αντικείμενο μελέτης για νευροβιολόγους και μηχανικούς της ρομποτικής σε όλον τον κόσμο.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν επίσης και πολλά ακόμα πρωτότυπα γονίδια που δεν συναντώνται σε άλλα ζώα. Κάτι που εξηγείται από την μακρά παρουσία του χταποδιού στην Γη και την εξέλιξή του μέσα στα 400 εκατομμύρια χρόνια που υπολογίζεται ότι υπάρχουν (αρκεί να σημειώσουμε ότι τα θηλαστικά έχουν παρουσία μικρότερη των 170 εκατομμυρίων ετών).

Τα παράξενα αυτά γονίδια του επιτρέπουν να αλλάζει χρώμα στο δέρμα του, να αναπτύσσει απίστευτες δυνατότητες στις βεντούζες του, ενώ υπάρχουν ειδικοί μηχανισμοί ώστε να επιτρέπουν στους ιστούς να τροποποιούν άμεσα τις πρωτεΐνες για να αλλάξουν την λειτουργία τους.

Χαρακτηριστικά που του επιτρέπουν να προσαρμόζεται γρήγορα και ιδιαίτερα αποτελεσματικά στις συνθήκες που το θέτει το περιβάλλον. Ενώ το καθιστούν και τόσο έξυπνο ώστε να βρίσκει άμεσα λύσεις για την ανεύρεση της τροφής του, όπως φαίνεται από το πείραμα που παρουσιάζεται στο βίντεο.

Μαζί με όλα αυτά έχει τρεις καρδιές, διαθέτει τεράστια μάτια με ευρυγώνια όραση, και μπορεί να αναγεννά τα κύτταρά του όταν αυτά χαθούν (αν κοπεί για παράδειγμα ένα πόδι). Στην ουσία το χταπόδι είναι τόσο εξελιγμένος οργανισμός που πραγματικά αποτελεί μια διαρκή πρόκληση για τους επιστήμονες, καθώς έχουμε πολλά να μάθουμε από αυτό και τα ξεχωριστά του χαρακτηριστικά.



«Είναι ότι πιο κοντινό έχουμε συναντήσει σε εξωγήινο» είπε μεταξύ αστείου και σοβαρού, ο νευροβιολόγος Clifton Ragsdale μέλος της μεγάλης διεθνούς ομάδας ερευνητών από τις ΗΠΑ, την Γερμανία και την Ιαπωνία, που έκαναν την σχετική ανακοίνωση στο περιοδικό Nature.

Ενώ όπως υποστηρίζουν είναι μάλλον τα πρώτα όντα με νοημοσύνη στον πλανήτη μας, πολλά εκατομμύρια χρόνια πριν εμφανιστεί ο μακρινός πρόγονος του ανθρώπου.

Η έρευνα για την πλήρη κατανόηση του πιο πολύπλοκου ζώου του πλανήτη δεν έχει τελειώσει ακόμα. Το DNA του χταποδιού κρύβει ακόμα πολλές εκπλήξεις. Ενώ και τα συνεχόμενα πειράματα προσπαθούν να κατανοήσουν την λειτουργία του εγκεφάλου του και να συνειδητοποιήσουν το πόσο εξελιγμένο και γεμάτο ευφυΐα είναι αυτό το ζώο.

Ίσως και περισσότερο από τον ίδιο τον άνθρωπο, ο οποίος θα ζήλευε πολλές από τις ικανότητες αυτού του ασπόνδυλου. Σκεφτείτε το αυτό λίγο παραπάνω, την επόμενη φορά όταν μαζί με το λάδι και το ξύδι, κοιτάξετε αυτόν τον λαχταριστό «εξωγήινο»... μεζέ στο πιάτο σας.



protothema.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ