Δίστρατο Άρτας: Θεσμός "Η Γιορτή της Κουλούρας" !!


Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε και φέτος στις 17 Αυγούστου στο Δίστρατο, στην κεντρική πλατεία η γιορτή της κουλούρας.

Τα 1000 καθίσματα αποδείχτηκε πως ήταν λίγα για να χωρέσουν όλους όσους πήγαν στην εκδήλωση και αρκετοί έφυγαν αφού δεν είχαν πού να καθίσουν. (Φώτο)



Διοργανώθηκε για ενδέκατη χρονιά, από τον Σύλλογο των Απανταχού Διστρατιωτών Άρτας. Η γιορτή της κουλούρας συγκέντρωσε από τον πρώτο χρόνο διοργάνωσης το ενδιαφέρον του κόσμου και αποτελεί πλέον θεσμό . 



Περισσότερα από 1000 άτομα παρακολούθησαν από κοντά την παρασκευή της κουλούρας με τον παραδοσιακό τρόπο, από καλαμποκίσιο αλεύρι , ψημένες σε γάστρες πάνω σε κουτσομπόφυλλα. Οι γυναίκες του χωριού που ξέρουν από κουλούρα παλιάς εποχής επιστρατεύονται πάντα αυτή την ημέρα . 


Ζυμώνουν σε ξύλινη σκάφη τη ζύμη που αποτελείται από: αλεύρι από άσπρο καλαμπόκι αλεσμένο στο νερόμυλο και νερό ζεσταμένο σε κατσαρόλα που βρίσκεται σε πυροστιά πάνω σε ξυλοφωτιά . 

Το ζυμάρι στρώνεται πάνω σε κουτσουμπόφυλλα που έχουν τοποθετηθεί στο πλαστήρι και στη συνέχεια τοποθετείται στις γωνιές . Οι γάστρες που έχουν θερμανθεί ( καεί ) με καυσόξυλα σκεπάζουν τη ζύμη και σε μία ώρα περίπου είναι έτοιμες οι κουλούρες !! 



Η κουλούρα προσφέρθηκε δωρεάν σε όλους τους παρευρισκόμενους συνοδευόμενη και με τη τοπική πρέντζα (γαλακτοκομικό προϊόν που βγαίνει από το ξυνόγαλο και μοιάζει με τη νωπή μυζήθρα). Η πρέντζα, όπως κάθε χρονιά, έτσι και φέτος ήταν προσφορά της βιομηχανίας γάλατος Ηπείρου ΚΑΡΑΛΗΣ . 

Η γιορτή ξεκίνησε με το καλωσόρισμα του προέδρου του Συλλόγου παιδίατρου κ. Αντώνη Κοντού που μεταξύ των άλλων είπε: 



" Καλώς ήρθατε και φέτος στη γιορτή της κουλούρας, του ψωμιού με το οποίο μεγαλώσαμε πολλές γενιές στα Τζουμέρκα. Η γενιά μου , η γενιά του 60 δηλαδή νομίζω πως είναι η τελευταία γενιά που μεγάλωσε με κουλούρα με το ψωμί δηλαδή που γίνεται με καλαμποκίσιο αλεύρι. 



Η γιορτή διοργανώνεται για 11η χρονιά εδώ στο Δίστρατο και νομίζω πως είναι η μοναδική σε όλη την Ελλάδα. Η εκδήλωση εφέτος όπως όλοι σας βλέπετε έχει μεταφερθεί από τον από τον κάμπο τού Τραπεζακίου, δίπλα από την λίμνη του φράγματος του Πουρναρίου, εδώ στην πλατεία του Διστράτου. 

Ο βασικός λόγος αυτής της αλλαγής είναι πως τα τελευταία χρόνια η λίμνη έχει μπαζωθεί αρκετά και τον Αύγουστο δεν έχει νερό στην περιοχή εκείνη παρά μόνο λάσπες. Το λιγοστό νερό της λίμνης ζεσταίνεται αρκετά με αποτέλεσμα το βράδυ να έχει πολύ υγρασία και να κάνει και πάρα πολύ κρύο. 



Δυστυχώς εδώ δεν έχουμε την άνεση του χώρου που είχαμε στη λίμνη. Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στο parking και σας ζητούμε συγνώμη για την ταλαιπωρία. Υπάρχει όμως όπως και πρόβλημα χώρου, αφού όπως όλοι σας βλέπεται η πλατεία είναι χωρισμένη στα δύο από αυτό το κτήριο που παλιά το μισό ήταν κοινοτικό γραφείο που μετέπειτα ιατρείο, και στο άλλο μισό έμεινε ο παπάς. 

Ζητούμε επίσης συγνώμη από όσους απόψε έφυγαν γιατί δεν βρήκαν που να καθίσουν. Ελπίζουμε όμως πως του χρόνου δεν θα υπάρχει πρόβλημα χώρου αφού το μισό κτήριο που ήταν κοινοτικό γραφείο και σήμερα ανήκει στον Δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων με μια απόφαση του Δημοτικού συμβουλίου εύκολα κατεδαφίζεται. 


Για το άλλο μισό πού χρησίμευε για την κατοικία τού ιερέα υπάρχει πρόταση να δοθεί το εγκαταλειμμένο κτήριο όπου παλαιότερα ήταν το Αστυνομικό τμήμα που είναι μεγαλύτερο και πολύ καλύτερο. Αν συμβεί αυτό θα κατεδαφιστεί όλο το κτήριο και τότε η πλατεία θα ενωθεί εξ ολοκλήρου και θα διπλασιαστεί. 


Τελειώνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσους βοήθησαν στην πραγματοποίηση αυτής της εκδήλωσης: Την Τράπεζα Πειραιώς και ιδιαίτερα τον προσωπάρχη κο Κώστα Γεωργίου που τα τελευταία χρόνια είναι ο μέγας χορηγός της εκδήλωσης . Το Δήμο Kεντρικών Τζουμέρκων που για πρώτη φορά εφέτος είναι ο συνδιοργανοτής της σημερινής εκδήλωσης. Τον κο Κώστα Καράλη που και εφέτος μας προσφέρει όλη την πρέντζα της εκδήλωσης. Τους αδελφούς Θανάση και Σταύρο Φώτη που είναι πάντα χορηγοί της εκδήλωσης. Την Εύη Ζανίκα που αν και δεν κατάγεται από το Δίστρατο μας βοήθησε πάρα πολύ." Ο χορός ξεκίνησε με το παραδοσιακό Καγκελάρι με τη συμμετοχή των περισσότερων επισκεπτών. 


Η ορχήστρα του Βασίλη Γεραγόρη με τα παραδοσιακά τραγούδια έδωσε ιδιαίτερο χρώμα και κέφι στην εκδήλωση και το γλέντι συνεχίστηκε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Αίσθηση προκάλεσαν τα πάρα πολλά νέα παιδιά που χόρευαν ασταμάτητα τούς λεβέντικους παραδοσιακούς χορούς της Ηπείρου.

























Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης