Δείτε τη φωλιά των πελαργών στην Εγνατία Οδό


- Η συγκεκριμένη φωλιά του πελαργού βρίσκεται χτισμένη πάνω σε κολόνα της ΔΕΗ, στην έξοδο της Παραμυθιάς

Είναι μία απ΄ αυτές που έχει κερδίσει το βλέμμα εκατοντάδων διερχόμενων κάνοντας πολλούς να σταματήσουν και να επιστρατεύσουν τις φωτογραφικές τους μηχανές για να καταγράψουν μοναδικές εικόνες. (Δείτε το Βίντεο)



Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο Φορέας Διαχείρισης Καλαμά- Αχέροντα, η φωλιά έχει διάμετρο 70-80 εκ. με ελεύθερο χώρο γύρω για να μπορεί να ελέγχει για πιθανούς θηρευτές.

Στη βάση της φωλιάς υπάρχουν χοντρά κλαδιά, ως 4 εκ. πάχος, που σκεπάζονται με λεπτότερα, με σβώλους χώμα, χόρτα, κουρέλια, κτλ. 

Σε οκτώ ημέρες ένα ζευγάρι πελαργών μπορεί να τελειώσει το χτίσιμο μιας καινούργιας φωλιάς. Το αρσενικό φέρνει το υλικό και το θηλυκό το τακτοποιεί.

Κάθε σπίτι απαιτεί φυσικά και συντήρηση έτσι και η φωλιά του πελαργού παθαίνει βλάβες από τη βροχή, το χιόνι και τον αέρα το χειμώνα, φθορές από το βάρος και την πίεση του σώματος των πουλιών, ιδίως όταν φεύγουν από την φωλιά, και από το συχνό ανακάτεμα, που κάνουν με το ράμφος τους στο υλικό του δαπέδου για να το αερίσουν, όταν γυρίζουν τα αυγά τους.

Η φωλιά κάθε φορά που επισκευάζεται, γίνεται όλο και μεγαλύτερη. Τελικά μπορεί να φτάσει να έχει διάμετρο 1,5 μέτρο, ύψος δύο μέτρα και να ζυγίζει πάνω από 40 κιλά.

Στο 23:35 έχουμε το ζευγάρωμα των πελαργών
Στο 26:09 το αρσενικό φέρνει υλικά για το χτίσιμο της φωλιάς

Ο Φορέας ευχαριστεί θερμά το προσωπικό της Διεύθυνσης Λειτουργίας & Συντήρησης Δικτύου και Παραχωρήσεων και ειδικότερα το Τμήμα Συντήρησης Ιωαννίνων για την συνεργασία και την ευγενική παραχώρηση των αποσπασμάτων βίντεο που στη συνέχεια επεξεργάστηκαν από το Φορέα Διαχείρισης Αχέροντα -Καλαμά.

 epiruspost.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ