Πρέβεζα: Καταστράφηκε η μισή παραγωγή ντομάτας


Τεράστιες είναι οι ζημιές που έχουν προκληθεί στις καλλιέργειες ντομάτας στην Πρέβεζα, από τον μεγάλο της εχθρό, το έντομο "τούτα", που πρωτοεμφανίστηκε στην περιοχή τον Ιούνιο του 2009.

Φέτος, σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας, οι ζημιές που προκλήθηκαν υπερβαίνουν το 50% και μάλιστα χαρακτηρίζονται ολοκληρωτικές. 



Το έντομο δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με ένα μέτρο (ψεκασμοί με εντομοκτόνα) και η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Πρέβεζας προτείνει μια δέσμη μέτρων που πρέπει να εφαρμοστούν συνδυαστικά ώστε να διατηρηθεί η ζημιά σε αποδεκτά οικονομικά επίπεδα:

Επιβάλλεται το θάψιμο των υπολειμμάτων καλλιέργειας ή καλό σκέπασμα τους με πλαστικό – Να μην μένουν απροστάτευτες καλλιέργειες.

§ Αλλαγή καλλιέργειας- μετά από τομάτα να φυτεύεται άλλη καλλιέργεια. Εναλλακτικά μετά από τομάτα να γίνεται ηλιοαπολύμανση για 4-8 εβδομάδες.

§ Καθαρή αρχή με καθαρό θερμοκήπιο και υγιή πιστοποιημένα φυτάρια.

§ Προσεκτικό κλείσιμο ανοιγμάτων με εντομοστεγές δίχτυ (9x6/cm2) και προθάλαμο. Το δίχτυ συγκρατεί το έντομο αλλά μειώνει τον αερισμό κατά 30%.

§ Μαζική παγίδευση: παγίδες με φερομόνη, με φως, νερού-λαδιού, με κόλλα κα.

§ Εντομοκτόνα: η Τούτα εμφανίζει γρήγορα ανθεκτικότητα σε όλα τα γεωργικά φάρμακα, παλιά ή καινούργια. Καλή συνεργασία με τους υπεύθυνους των καταστημάτων για σωστό πρόγραμμα ψεκασμών.

§ Ωφέλιμα έντομα: προστασία των τοπικών πληθυσμών Νισιντιόκορις και Μακρόλοφος ή τεχνητή εξαπόλυσή τους. Να χρησιμοποιούνται εκλεκτικά εντομοκτόνα που έχουν μικρή ή καθόλου δράση στα ωφέλιμα έντομα. Αν το Νισιντιόκορις αναπτύξει μεγάλους πληθυσμούς να ελέγχεται με τα κατάλληλα σκευάσματα.

Οι αρμόδιοι γεωπόνοι της Π.Ε. Πρέβεζας είναι στη διάθεση των παραγωγών και των υπεύθυνων καταστημάτων για συνεργασία στην ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του προβλήματος.

epiruspost.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ