Ανοιχτή επιστολή προς τον δήμαρχο του Δήμου Ν. Σκουφά


- Διαβάστε το πλήρες κείμενο της Ανοιχτής Επιστολής της Ομάδας πρωτοβουλίας Βερολίνου «Η Γερμανία πρέπει να πληρώσει"

"Το από ελληνικής σκοπιάς ανοιχτό ζήτημα της καταβολής επανορθώσεων αποτελεί επιβαρυντικό παράγοντα για τις ελληνογερμανικές σχέσεις." Με “συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και χειρονομίες συμφιλίωσης”, μπορεί όμως αυτό να αντιμετωπιστεί



Το πλήρες κείμενο της Ανοιχτής Επιστολής της Ομάδας πρωτοβουλίας Βερολίνου «Η Γερμανία πρέπει να πληρώσει", προς τον Δήμαρχο Νικολάου Σκουφά Άρτας,έχει ως εξής:

Θέμα: «Αναπαλαίωση Κτιρίου και Ανάπλαση χώρου, ως Μουσείο μνήμης του Ιστορικού Κομμένου», χρηματοδοτούμενο από το Γερμανικό “Ταμείο για το Μέλλον”

Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε, Αξιότιμα μέλη της κοινότητας του Μαρτυρικού Κομμένου,

Όπως πληροφορηθήκαμε από τον τύπο, το ”Γερμανοελληνικό Ταμείο για το Μέλλον” επιθυμεί να κάνει δωρεά ύψους 170.000 Ευρώ, για την κατασκευή μουσείου στην μνήμη της διαπραχθείσας σφαγής από Γερμανούς στρατιώτες στις 16.8.1943 στο Κομμένο. Σε αυτό το έγκλημα της γερμανικής Βέρμαχτ σκοτώθηκαν 317 Έλληνες άνδρες, γυναίκες και παιδιά και στη συνέχεια το χωριό κάηκε.

Τι κρύβεται, όμως, πίσω από το « Γερμανοελληνική Ταμείο για το Μέλλον"; Είναι ένα εργαλείο της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης της Γερμανίας, διαθέτει συνολικά 4.000.000 Ευρώ για 4 χρόνια για την προώθηση ενός κοινού γερμανοελληνικού πολιτισμού μνήμης. Το κέντρο βάρος εστιάζει στην περίοδο της γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα, 1941 - 1944.

Η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση τονίζει ότι «Το από ελληνικής σκοπιάς ανοιχτό ζήτημα της καταβολής επανορθώσεων αποτελεί επιβαρυντικό παράγοντα για τις ελληνογερμανικές σχέσεις". Μέσω συγκεκριμένων επιμέρους δράσεων και χειρονομιών συμφιλίωσης μπορεί και θέλει η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση να υπογραμμίσει την πλήρη αναγνώριση της πολιτικής και ηθικής της ευθύνης.

Η απάντηση στις ελληνικές διεκδικήσεις αποζημίωσης και επανόρθωσης δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι το Ταμείο για το Μέλλον. Σε καμιά περίπτωση αγαπητέ κύριε Δήμαρχε και αγαπητοί πολίτες του Κομμένου δεν έχουμε την αξίωση να σας κάνουμε συστάσεις ως προς το αν θα αποδεχτείτε ή όχι τη "δωρεά”.

Ωστόσο, θέλουμε να λάβετε υπόψιν σας τα ακόλουθα κατά τη λήψη της απόφασής σας: Αυτή την πολιτική των χειρονομιών της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας την παρατηρήσαμε στο παρελθόν απέναντι και σε άλλες χώρες όπως η Ιταλία .

Παρόλο που πάντα λέγεται, σε σχέση με το «Γερμανοελληνικό Ταμείο για το Μέλλον", ότι αυτό δεν μπορεί και δεν πρέπει να αποτελεί απάντηση στις ελληνικές αξιώσεις για αποζημιώσεις, μπορείτε να είστε σίγουροι για το ότι η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση τις παροχές της από αυτό το ταμείο θα τις παρουσιάσει στη γερμανική κοινή γνώμη ως συμψηφισμό για τέτοιου είδους εγκλήματα της Βέρμαχτ στην Ελλάδα.

Κατά την δική μας εκτίμηση, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα προχωρήσει και πιο πέρα, ώστε να παρουσιάσει στη γερμανική κοινή γνώμη τις παροχές από αυτό το Ταμείο ως ιδιαίτερες και μη οφειλόμενες παροχές, εφόσον το ζήτημα της απαίτησης του ελληνικού λαού για δίκαιες αποζημιώσεις έχει ούτως ή άλλως διευθετηθεί, κατά την μη ορθή άποψή της, νομικά και ηθικά.

Αγαπητέ κύριε Δήμαρχε, αγαπητοί κάτοικοι του Κομμένου, να μην έχετε καμία αμφιβολία για το ότι τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης θα στηρίξουν προπαγανδιστικά τις απόψεις της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης και θα παραλειφθούν σε μεγάλο βαθμό κρίσιμα ερωτήματα.

Σημειώσαμε στα γερμανικά ΜΜΕ κατά τους τελευταίους έξι μήνες στις αναφορές για την Ελλάδα μια άνευ προηγουμένου εκστρατεία κατά του ελληνικού λαού, η οποία συχνά χαρακτηριζόταν από ρατσιστικές προκαταλήψεις ως και την αναπαραγωγή εθνικοσοσιαλιστικών ιδεολογημάτων. Επιπλέον, ήδη από μόνη της, η προσφορά μιας τέτοιου είδους δωρεάς είναι μία αναίδεια.

Από τη δική μας σκοπιά, ο ελληνικός λαός δεν χρειάζεται κανένα φροντιστήριο στο θέμα της καλλιέργειας του πολιτισμού της μνήμης. Πόσο μάλλον από μια χώρα που για 70 χρόνια αρνείται επίμονα, να αναλάβει την ηθική και οικονομική ευθύνη για τα ιστορικά εγκλήματα και που δεν ήταν καν σε θέση να διώξει ποινικά, ώστε να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη οι δολοφόνοι του Κομμένου, των Λιγγιάδων, του Δίστομου και άλλων πολλών τόπων της θηριωδίας.

Είναι χαρακτηριστικό πως η «γερμανική κουλτούρα της μνήμης» ξεκινάει σε μια εποχή, όπου για βιολογικούς λόγους δεν μπορούν πλέον να διωχθούν οι δράστες της εποχής εκείνης Είμαστε μόνο μια μικρή ομάδα πρωτοβουλίας, από τις πολλές στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία, η οποία αγωνίζεται για την επαρκή αποζημίωση του ελληνικού λαού για τα υφιστάμενα εγκλήματα κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα. Απορρίπτουμε παντελώς την πολιτική χειρονομιών, όπως διενεργούνται από την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση και τον ομοσπονδιακό πρόεδρο Γκάουκ

Βερολίνο, 8.8.2015

Ομάδα πρωτοβουλίας Βερολίνου «Η Γερμανία πρέπει να πληρώσει"
 Contact: Stephan Schrage




 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης