"Ελλήνων ...Λόγος" για δεύτερη χρονιά στο Συρράκο


-Πρωτότυπος γλωσσικός μαθητικός διαγωνισμός

Για 2η χρονιά, στο Συρράκο και στο Συνεδριακό κέντρο «Κ.Κρυστάλλης»,στις 13 Αυγούστου στις 6.00 το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί ο πρωτοποριακός και πρωτότυπος για τα Ελληνικά δεδομένα γλωσσικός διαγωνισμός "Ελλήνων ...Λόγος" για μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου. 



Ο διαγωνισμός διοργανώνεται απ’ τους Συνδέσμους Συρρακιωτών και υπό την αιγίδα του Οργανισμού Πολιτισμού, Άθλησης και Παιδικής Μέριμνας του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων. Ήδη, απ’ τον Οργανισμό του Δήμου, έχει ενταχθεί στο πλούσιο πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων για το καλοκαίρι του 2015.


Το πείραμα ξεκίνησε πέρυσι και στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία καθώς υπήρξε αθρόα συμμετοχή από παιδιά τα οποία διαγωνίστηκαν σε δύο γκρούπ, του Γυμνασίου και του Λυκείου.

Πρόκειται για έναν διαγωνισμό, όπου οι συμμετέχοντες μαθητές θα κληθούν να απαντήσουν στην εννοιολογική σημασία 10 λημμάτων. Η απάντηση σε κάθε λέξη θα δίνεται σε διάρκεια ενός χρονομετρημένου λεπτού της ώρας με αντίστροφο ηλεκτρονικό χρονόμετρο.

Ο διαγωνιζόμενος θα πρέπει για κάθε λέξη και για κάθε χρονομετρημένο λεπτό να απαντήσει στην ερμηνεία της λέξης και ταυτόχρονα να χρησιμοποιήσει την λέξη αυτή στην δημιουργία μιας πρότασης για να γίνει κατανοητή η χρήση της.

Η λέξη αυτή θα «βγαίνει» κατόπιν ηλεκτρονικής κλήρωσης και από μια τράπεζα 1000 λέξεων για κάθε μαθητική βαθμίδα (Γυμνασίου και Λυκείου αντίστοιχα) και είναι όλες από εκείνες που χρησιμοποιούνται στα σχολικά εγχειρίδια των αντίστοιχων βαθμίδων. Έχουν δε επιλεγεί από ομάδα φιλολόγων που διδάσκουν την Ελληνική γλώσσα στα σχολεία.

Η διαγωνιστική διαδικασία για κάθε απαντημένη λέξη, κρίνεται από τριμελή επιτροπή φιλολόγων . Είναι απολύτως σαφές πως πρόκειται για μια διαγωνιστική διαδικασία και όχι για μαθητική εξέταση, όπως τονίζουν και οι διοργανωτές.

 Στους δύο πρώτους νικητές από κάθε μαθητική βαθμίδα (Γυμνασίου – Λυκείου), θα δοθούν τιμητικές πλακέτες στις 15 Αυγούστου, σε ειδική εκδήλωση στην κεντρική πλατεία του Συρράκου. Ταυτόχρονα σε όλους τους συμμετέχοντες θα δοθούν τιμητικοί έπαινοι.

Πεποίθηση των διοργανωτών, είναι ότι, ο πρωτοποριακός και πρωτότυπος για τα Ελληνικά δεδομένα διαγωνισμός, θα συμβάλει στην περαιτέρω εξύψωση του πνευματικού και πολιτιστικού επιπέδου του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων, κάτι που αποτελεί επιτακτική ανάγκη τις δύσκολες εποχές που ζούμε.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ