Κι έτσι γεννήθηκε το Tzoumerka x festival


Στο Σταυρό Θεοδωριάνων!

Γράφει η Έλια Στασινού

Ήταν πριν 15 χρόνια περίπου όταν ερχόμουν αρραβωνιασμένη στο Αθαμάνιο και συνάντησα τα δύο αδέρφια απο τα Θεοδώριανα τον Διονύση και Δημήτρη Κασελούρη. Ανεβαίναμε οικογενειακώς τότε στο Σταυρό Θεοδωριάνων για να παίξουμε με το χιόνι φορώντας ολόσωμες πλαστικές σακούλες κάνοντας "τσουλήθρες" στην πλαγιά του βουνού.



Τους βρήκαμε να κάνουν snowmobile στο δρόμο καθώς δεν είχε περάσει μηχάνημα να καθαρίσει μέχρι πάνω το Σταυρό κι έτσι γνωριστήκαμε για πρώτη φορά. Μετά από πέντε χρόνια που έγινε το καταφύγιο Θεοδωριάνων τα δύο αδέρφια κατάφεραν να το χρησιμοποιούν ως βάση για να κάνουν πιό οργανωμένα τις δραστηριότητες τους στο χιόνι όπως έλκηθρο, σκι και snowmobile.

 Μάλιστα πριν 5 χρόνια με τη βοήθεια του πολιτιστικού συλλόγου Θεοδωριάνων εγκατέστησαν ένα εκπαιδευτικό ski lift. Το καταφύγιο σήμερα λειτουργεί αρκετά καλά τα σαββατοκύριακα όταν έχει χιόνι και όσο περνούν τα χρόνια τα παιδιά το εξελίσσουν όσο μπορούν στα πλαίσια των δυνατοτήτων τους. Φυσικά εάν βοηθούσε και ο κρατικός τομέας ο Σταυρός Θεοδωριάνων θα γινόταν ένα εξαίρετο χειμερινό τουριστικό θέρετρο που θα προσέλκυε πολύ περισσότερο κόσμο.

Άλλωστε έχουν γίνει μελέτες για μικρό χιονοδρομικό κέντρο και τα δύο κεφαλοχώρια των Κεντρικών Τζουμέρκων το Αθαμάνιο και το Βουργαρέλι έχουν πολύ καλές υποδομές σε χώρους μαζικής εστίασης για να φιλοξενήσουν τους επισκέπτες.


Πέρυσι τα παιδιά ξεκίνησαν μία πάρα πολύ καλή προσπάθεια με το tzoumerkaXfestival το οποίο διεξάγεται αρχές Αυγούστου για να μυήσουν τους επισκέπτες της περιοχής των Τζουμέρκων στις υπαίθριες δραστηριότητες όπως πεζοπορίες, maintain bike, αναρριχήσεις, διαδρομές 4χ4, συνδυάζοντας τις με υπαίθριες συναυλίες, ενημερώσεις και συζητήσεις πάνω στην αξιοποίηση των φυσικών πόρων και γενικότερα την ανάπτυξη των Τζουμέρκων και φυσικά όλα αυτά με τη δυνατότητα διαμονής σε σκηνές σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο Σταυρό.

Το φεστιβάλ διεξάγεται με την άδεια του Δήμου Κ. Τζουμέρκων και του Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων με την συνδιοργάνωση της Δόξας Άρτας. Πληροφορίες για το φεστιβάλ το οποίο φέτος φιλοξενεί την Θεοδωσία Τσάτσου στις 8/8 θα πραγματοποιηθεί φέτος 7-9 Αυγούστου.
Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε από το fb: Tzoumerka XFestival.

Πάντως τα τελευταία χρόνια στα Τζουμέρκα παρατηρούνται κι άλλες αξιόλογες προσπάθειες να αξιοποιηθούν σωστά τα καταφύγια των Τζουμέρκων όπως εδώ και 2 χρόνια με βάση το καταφύγιο των Μελισσουργών καταγράφονται τα ορεινά μονοπάτια και γίνονται οργανωμένες πεζοπορίες από ορειβάτες. Άλλα όπως μαθαίνουμε υπάρχει ενδιαφέρον και για το καταφύγιο του Καταρράκτη. Υπο αυτές τις συνθήκες το μέλλον των Τζουμέρκων διαγράφεται λαμπρό!

Έλια Στασινού 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης