Eurogroup σε εξέλιξη με καλούς οιωνούς


Σε εξέλιξη το κρίσιμο Eurogroup για την Ελλάδα, που προετοιμάζει τη Σύνοδο Κορυφής των χωρών της Ευρωζώνης η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 19.00 και αναμένεται να συμμετέχουν, μετά από πρόσκληση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι Γερούν Ντάισελμπλουμ και Μάριο Ντράγκι. 



Στη συνεδρίαση παίρνει μέρος για πρώτη φορά με την ιδιότητα του Υπουργού Οικονομικών ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος εισήλθε στο κτίριο χωρίς να κάνει δηλώσεις. "Μετά την αρνητική ψήφο στο δημοψήφισμα, πρέπει να περιμένουμε την ελληνική θέση στις διαπραγματεύσεις" είπε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισλεμπλουμ σε δηλώσεις του λίγο πριν από την έναρξη της συνεδρίασης . "Θα περιμένουμε τις προτάσεις από τον νέο συνάδελφό μου" συμπλήρωσε και πρόσθεσε οτι θα συναντήσει τον Ευκλείδη Τσακαλώτο πριν από τη συνεδρίαση.

Τόνισε πως "το Eurogroup έχει ξεκαθαρίσει ότι θα κάνει ότι πρέπει για να προστατεύσει την ευρωζώνη. Το όποιο πακέτο λύσης θα πρέπει να είναι αξιόπιστο και αυτό είναι απαραίτητο τόσο για την αξιοπιστία της ευρωζώνης, όσο και για την Ελλάδα.

Ελπίζω να φτάσουμε σε λύση". Το κούρεμα του χρέους δεν επιτρέπεται βάσει των ευρωπαϊκών κανόνων για τη στήριξη χωρών, υποστήριξε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατά την άφιξή του για τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, κατά την οποία θα συζητηθεί το θέμα της Ελλάδας. Ερωτηθείς αν η Ελλάδα θα μπορούσε να κρατήσει το ευρώ, ο Σόιμπλε απάντησε πως αυτή είναι μια ερώτηση για την ελληνική κυβέρνηση

Η σημερινή συνεδρίαση είναι σημαντική γιατί πρέπει να αποφασίσουμε αν θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας προς τις Ελλάδα, καθώς και για τις προϋποθέσεις που θα το συνοδεύουν, δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί προσερχόμενος στο Eurogroup.

Θα εξετάσουμε αν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο, είπε ο Μοσκοβισί, τονίζοντας ότι το Eurogroup αναμένει από την ελληνική πλευρά να παρουσιάσει συνολικές, συγκεκριμένες και αξιόπιστες προτάσεις για να επανεκκινήσουν οι συνομιλίες για ένα νέο πρόγραμμα.

«Το Grexit θα ήταν μια τρομερή αποτυχία», συνέχισε ο Γάλλος Επίτροπος, τονίζοντας ότι οι ελληνικές αρχές πρέπει να εξηγήσουν πώς επιθυμούν να κινηθούν για να αποφευχθεί το χειρότερο σενάριο, το οποίο η Επιτροπή δεν επιθυμεί.

«Υπάρχουν πολλοί περισσότεροι λόγοι για να επιτευχθεί συμφωνία», πρόσθεσε ο Π. Μοσκοβισί και κάλεσε όλες τις πλευρές να παραμερίσουν τα πολιτικά παιχνίδια, για το καλό της Ελλάδας και για το καλό της ευρωζώνης. Όπως είπε, υπάρχουν πιθανές τεχνικές λύσεις, όμως η μπάλα βρίσκεται στο ελληνικό γήπεδο, η Ελλάδα πρέπει να μας πει τί είναι αυτό που θέλει.

Πρέπει πάνω απ? όλα οι προτάσεις που θα παρουσιάσει σήμερα ο νέος υπουργός οικονομικών της Ελλάδας, ο κ. Τσακαλώτος να είναι συγκεκριμένες και αποτελεσματικές, πρόσθεσε. Νωρίτερα ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης δήλωσε ότι μετά το ΟΧΙ στο δημοψήφισμα πρέπει να δούμε πως θα βρούμε λύσεις.

O επικεφαλής του Eurogroup δήλωσε επίσης, ότι θα συναντήσει κατ΄ ιδίαν πριν τη συνεδρίαση το νέο υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας, Ευκλείδη Τσακαλώτο, με τον οποίο θα συζητήσει τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης. «Θα το πάρουμε βήμα-βήμα» είπε χαρακτηριστικά.

Εφόσον ο ελληνικός λαός απέρριψε τις παλιές προτάσεις, είπε, το Eurogroup αναμένει νέες, οι οποίες όμως πρέπει να αξιολογηθούν ως αξιόπιστες, επισημαίνοντας ότι ευελπιστεί να βρεθεί λύση. Τέλος είπε ότι η ευρωζώνη είναι έτοιμη να κάνει ό,τι χρειαστεί για διαφυλάξει τη σταθερότητά της και γι? αυτό δεν μπορεί να υπάρχει αποτέλεσμα που αμφισβητεί την αξιοπιστία της ευρωζώνης.

Την ανάγκη μιας αξιόπιστης στρατηγικής για το πώς θα βγει η Ελλάδα από την κρίση υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκι, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup. Και αυτός τόνισε ότι πως η πορεία των διαπραγματεύσεων θα εξαρτηθεί από τις προτάσεις που θα παρουσιάσει η ελληνική κυβέρνηση και αν, όπως είπε, θα είναι ένα αξιόπιστο πακέτο ή όχι.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Ντομπρόφσκις δήλωσε ότι δεν είναι στις προθέσεις των Ευρωπαίων η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Εργαζόμαστε για την επίτευξη συμφωνίας, σημείωσε, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι αν δεν υπάρξει αξιόπιστο πακέτο συμφωνίας το Grexit δεν μπορεί να αποκλειστεί. Ο κ. Ντομπρόφσκις τόνισε επίσης ότι πρέπει να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη.

Ο Γερμανός αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ επεσήμανε ότι θα μπορούσε να συζητηθεί μια ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας, αν η Αθήνα εφαρμόσει οικονομικές μεταρρυθμίσεις, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο γερμανικό περιοδικό Stern.

Θα μπορούσαμε «να συζητήσουμε για την πιθανότητα απομείωσης του χρέους, στην περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση αποδείξει ότι εφαρμόζει μεταρρυθμίσεις», τόνισε ο Γκάμπριελ. «Αν απλώς κουρεύουμε χρέη χωρίς η Ελλάδα να κάνει διαρθρωτικές αλλαγές, δεν κερδίζουμε τίποτε», εκτίμησε ο πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD). Παράλληλα ο Γερμανός αντικαγκελάριος εμφανίστηκε σίγουρος ότι «τελικά θα βρούμε έναν τρόπο να τερματιστεί η κρίση στην Ελλάδα».

Ο Γκάμπριελ πάντως τόνισε ότι δεν ανησυχεί για πιθανές οικονομικές επιπτώσεις στη Γερμανία ενός Grexit. «Η ευρωζώνη είναι ισχυρή και σταθερή», τόνισε. Στην ίδια συνέντευξη ο Γκάμπριελ χαρακτήρισε «αφέλεια» την ένταξη της Ελλάδας στην ευρωζώνη. «Η ένταξη της Ελλάδας στο ευρώ, με τα σημερινά δεδομένα, έγινε αφελώς», είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στο Stern. «Το χειρότερο όμως είναι ότι όλοι για πολύ καιρό απλώς παρακολουθούσαν» την Ελλάδα να βυθίζεται όλο και πιο βαθιά στην κρίση, κατήγγειλε ο Γερμανός αντικαγκελάριος. Σύμφωνα με τον ίδιο, το μάθημα από την κατάσταση στην Ελλάδα είναι ότι «πλέον δεν θα πρέπει να αποστρέψουμε ξανά το βλέμμα μας όταν μια χώρα δεν τηρεί τους κανόνες της Ευρώπης».


www.dikaiologitika.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης