Κρίσιμο Eurogroup και Σύνοδος Κορυφής


- Βελτιωμένη πρόταση Γιούνκερ από Τσίπρα

Σε έναν νέο κύκλο διαβουλεύσεων εντός και εκτός Ελλάδος εισέρχεται η ελληνική κυβέρνηση μετά  το αποτέλεσμα της κάλπης του δημοψηφίσματος, προκειμένου να καταλήξει σε μια συμφωνία με τους πιστωτές της χώρας. 



Αλέξης Τσίπρας και Άγκελα Μέρκελ, οι οποίοι είχαν χθες τηλεφωνική επικοινωνία, συμφώνησαν να παρουσιαστούν σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης, οι οποίες βρέθηκαν στο μικροσκόπιο της μαραθώνιας σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο χθες. Στόχος είναι οι τελικές ελληνικές προτάσεις που θα παρουσιάσει στους πιστωτές η ελληνική κυβέρνηση να αποτελέσουν τη βάση για μια βιώσιμη λύση.

Ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης είχε ξεκαθαρίσει πως το Βερολίνο αναμένει τις νέες προτάσεις της Αθήνας και πως τα πάντα εξαρτώνται από αυτές, διευκρινίζοντας παράλληλα πως οι πόρτα είναι ανοιχτή για διαβουλεύσεις.

Στη σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο, ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους πολιτικούς αρχηγούς να συνδράμουν στο να υποστηριχθεί η σαφής και ξεκάθαρη ετυμηγορία του ελληνικού λαού από το δημοψήφισμα για μια βιώσιμη λύση. Ο κ. Τσίπρας επιχειρεί να αποσπάσει την ευρεία συναίνεση του πολιτικού προσωπικού της χώρας για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ώστε να μεταφέρει το σχετικό αίτημα στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής.

Στο κοινό ανακοινωθέν περιλαμβάνεται η συμφωνία των πολιτικών αρχηγών προκειμένου να βρεθεί βιώσιμη λύση εντός Ευρώπης και θα περιγράφεται με την ευρύτερη δυνατή συναίνεση. Το κοινό κείμενο έχουν υπογράψει όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί πλην του Δημήτρη Κουτσούμπα.

Στο τέλος της σύσκεψης οι Πολιτικοί Αρχηγοί –με την επιφύλαξη της συνολικής διαφωνίας του Γενικού Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ κ. Δημητρίου Κουτσούμπα, η οποία καταχωρίσθηκε λεπτομερώς στα Πρακτικά της συνεδρίασης- κατέληξαν στην εξής κοινή ανακοίνωση:

«Η πρόσφατη ετυμηγορία του Ελληνικού Λαού δεν συνιστά εντολή ρήξης, αλλά εντολή συνέχισης και ενίσχυσης της προσπάθειας για την επίτευξη μιας κοινωνικώς δίκαιης και οικονομικώς βιώσιμης συμφωνίας.

Προς αυτή την κατεύθυνση η Κυβέρνηση αναλαμβάνει την ευθύνη για την συνέχιση των διαπραγματεύσεων.  Και ο κάθε Πολιτικός Αρχηγός θα συμβάλλει, αντιστοίχως, στο πλαίσιο του θεσμικού και πολιτικού του ρόλου.

Κοινός στόχος είναι η επιδίωξη λύσης η οποία θα διασφαλίζει:

·Την επαρκή κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της Χώρας.
· Αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις, με κριτήριο την δίκαιη κατανομή των βαρών και προώθηση της ανάπτυξης, με τις κατά το δυνατόν λιγότερες υφεσιακές επιπτώσεις.
· Ισχυρό, εμπροσθοβαρές, αναπτυξιακό πρόγραμμα, πρωτίστως για την καταπολέμηση της ανεργίας και την ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας.
· Δέσμευση για την έναρξη ουσιαστικής συζήτησης ως προς την αντιμετώπιση του προβλήματος της βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους.

Άμεση προτεραιότητα αποτελεί η αποκατάσταση της ρευστότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, σε συνεννόηση με την ΕΚΤ.

Ο Πρωθυπουργός δεσμεύθηκε να ενημερώσει τους Πολιτικούς Αρχηγούς, αμέσως μετά την προσεχή Σύνοδο Κορυφής, για τα πρώτα συμπεράσματα που θα εξαχθούν και για την εν γένει πορεία των διαπραγματεύσεων.»

Η νέα πρόταση

Η πρόταση που θα καταθέσει η κυβέρνηση στους εταίρους και πιστωτές αποτελεί επί της ουσίας το τελευταίο κείμενο του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ μαζί με τους πέντε όρους που έθεσε η ελληνική πλευρά για ΕΚΑΣ, ΦΠΑ, αμυντικές δαπάνες, εργαλειοθήκη ΟΟΣΑ και τις ρυθμίσεις για τους αγρότες.

Να είναι μεγαλύτερο μεταβατικό διάστημα ΕΚΑΣ
Να μην καταργηθεί η μείωση ΦΠΑ στα νησιά
Να μην υπάρξει μείωση αμυντικών δαπανών
Να γίνει επαναφορά του νόμου για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις
Να μην δοθεί προκαταβολή 100% στη φορολογία επιχειρήσεων

Ο Φρανσουά Ολάντ στην επικοινωνία του με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο κατέστησε σαφές ότι η πρόταση της ελληνικής πλευράς πρέπει να έχει την αποδοχή όλων των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων της χώρας.

Η γερμανίδα καγκελάριος Αγκέλα Μέρκελ η οποία συνομίλησε με τον Αλέξη Τσίπρα ξεκαθάρισε πως πρέπει η διαδικασία να προχωρήσει άμεσα αλλά εκείνη φέρεται να είπε πως θα κινηθεί με βάση την απόφαση της κοινοβουλευτικής της ομάδας.

Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση των θεσμών περιλαμβάνει συνοπτικά τα εξής:

- Τα όρια συνταξιοδότησης στα 67 από το 2022.
- Η κατάργηση του ΕΚΑΣ από τον Δεκέμβριο 2019, η σταδιακή μείωσή του ξεκινάει από τώρα για το 20% των πιο πλούσιων δικαιούχων.
- Αύξηση της συνεισφοράς των συνταξιούχων για τον κλάδο υγείας από το 4% στο 6%.
- Το ΦΠΑ παραμένει σε τρεις κλίμακες: 6% για φάρμακα, βιβλία και θέατρα, η ΔΕΗ και τα βασικά είδη στο 13%, στο 23% πηγαίνουν η εστίαση και τα τυποποιημένα προϊόντα.
- Αυξάνονται οι εταιρικοί φόροι στο 28%.
- Φεύγει η εφάπαξ εισφορά 12% επί των κερδών άνω των 500.000 ευρώ.
- Παραμένει η ελληνική πρόταση για επιβολή φόρου πολυτελείας στο 13%.

Οι Βρυξέλλες θέλουν συμφωνία σε δύο στάδια: 

1. Μία μεταβατική συμφωνία διάρκειας 2-3 μηνών με σκοπό να καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδος για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, ενώ η ελληνική κυβέρνηση θα υλοποιεί με ταχύτατους ρυθμούς τις μεταρρυθμίσεις που ζητούν οι δανειστές. Αντικειμενικός σκοπός να μην χρεοκοπήσει στις 20 Ιουλίου, όταν πρέπει να πληρωθεί ομόλογο ύψους 3,7 δισ. στην ΕΚΤ.

2. Η μεγάλη συμφωνία που θα καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας μέχρι το 2017, με αντάλλαγμα την υπογραφή ενός νέου μνημονίου, από το οποίο η Ελλάδα προσδοκά να αντλήσει δάνεια άνω των 29 δισ. ευρώ υποσχόμενη μέτρα τουλάχιστον 8 δισ.ευρώ.

sofokleousin
 madata.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης