Το Eurogroup ενέκρινε δάνειο-γέφυρα 7 δισ. ευρώ για την Ελλάδα


Ολοκληρώθηκε η τηλεδιάσκεψη του Eurogroup και σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, οι συζητήσεις μεταξύ των 19 υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, είχαν θετικό πρόσημο και έγιναν σε εποικοδομητικό κλίμα.



Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συμφώνησαν επί της αρχής στην παροχή δανείου-γέφυρας ύψους 7 δισεκ. ευρώ προς την Ελλάδα.

Η ψήφιση των προαπαιτούμενων μέτρων τα ξημερώματα από την ελληνική βουλή με 229 θετικές ψήφους, αποτέλεσε το σινιάλο τόσο στα ευρωπαϊκά κοινοβούλια αλλά και στην πρωινή τηλεδιάσκεψη του Eurogroup.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες συζητήθηκαν η ψήφιση των προαπαιτούμενων μέτρων για τις μεταρρυθμίσεις στη Βουλή των Ελλήνων αλλά και αποφασίστηκε ο τρόπος με τον οποίο θα υπάρξει η στήριξη στην Ελλάδα τις επόμενες ημέρες για την πληρωμή των ομολόγων της ΕΚΤ αλλά και των δόσεων του ΔΝΤ.

Ο Γ.Ντάισελμπλουμ είχε δηλώσει νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι θα γίνει ακόμη μια τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, πιθανόν την Παρασκευή, για να εγκριθεί η έναρξη των διαπραγματεύσεων και να δοθεί η σχετική εντολή στους θεσμούς, ώστε να αρχίσουν τις διαπραγματεύσεις με την Αθήνα για την παροχή νέου προγράμματος στήριξης μέσω του ESM.

Η απόφαση αναμένεται να ανακοινωθεί αύριο Παρασκευή μόλις αποσαφηνιστούν οι τεχνικές λεπτομέρειες και ψηφίσουν τα εθνικά κοινοβούλια για τη συμφωνία μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών της, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ως εγγυήσεις θα χρησιμοποιηθούν τα κέρδη της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα που διακρατεί το Ευρωσύστημα, μετά από πληροφορίες πως Γερμανία και Βρετανία, μεταξύ άλλων, ζητούσαν εγγυήσεις για την έγκριση του δανείου.

Σημειώνεται ότι τα χρήματα πρέπει να δοθούν στην Ελλάδα μέχρι τη Δευτέρα για να πληρωθούν 3,5 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ.

Σύμφωνα με έγγραφο της Κομισιόν, το δάνειο-γέφυρα θα έχει μέγιστη λήξη στους τρεις μήνες και θα αποπληρωθεί στον EFSM με χρήματα που θα λάβει η Ελλάδα από το ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης, τον ESM, με τη λήξη των διαπραγματεύσεων για το επόμενο τριετές πρόγραμμα διάσωσης ύψους 86 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την πρόταση της Επιτροπής, η Ελλάδα θα λάβει και τα 7 δισεκατομμύρια ευρώ, πράγμα που θα της επιτρέψει να εξαγοράσει τη Δευτέρα τα ομόλογά της που κρατεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και να πληρώσει τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις της προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Η πρόταση της Επιτροπής, η οποία θα τεθεί προς έγκριση αργότερα σήμερα στους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ, έχει έναν και μόνο όρο: η Ελλάδα μπορεί να πάρει το δάνειο γέφυρα μόνο αν το ελληνικό κοινοβούλιο υιοθετήσει σήμερα ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων.

Η χώρα πρέπει επίσης να αρχίσει επισήμως με τον ESM διαπραγματεύσεις για το επόμενο πρόγραμμα στήριξης -- μια διαδικασία που θα μπορούσε να αρχίσει σήμερα ή και αύριο.
Για να εξασφαλισθεί ότι τα 7 δισεκ. θα καταστεί δυνατό να συγκεντρωθούν σύντομα, η Επιτροπή, η οποία θα δανειστεί τα χρήματα, θα μπορέσει να το κάνει μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης ομολόγων.

Η Ελλάδα ζητά από την ΕΚΤ αύξηση του ELA τουλάχιστον κατά 1,5 δισ. ευρώ στη σημερινή συνεδρίαση το μεσημέρι.
Το ΔΣ της ΕΚΤ θα επαναξιολογήσει τον ELA προς τις ελληνικές τράπεζες που παραμένει «παγωμένος» στα 88,6 δισ. ευρώ μετά και την απόφαση του Eurogroup για την έγκριση του δανείου – γέφυρα, ύστερα από την υπερψήφιση της συμφωνίας στη βουλή εν μέσω διαφωνιών.
Η παροχή ρευστότητας θα κρίνει εν πολλοίς πότε θα ανοίξουν οι τράπεζες.

 madata.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης