D W: Τα βλέμματα των Βρυξελλών στην Αθήνα


- «Μονόδρομος η έγκριση των προαπαιτούμενων από τη Βουλή» 

Στο ελληνικό Κοινοβούλιο στρέφονται τα βλέμματα των Ευρωπαίων αξιωματούχων στις Βρυξέλλες ενόψει της αποψινής ψηφοφορίας για την έγκριση των προαπαιτουμένων της καταρχήν συμφωνίας των ηγετών της ευρωζώνης για την Ελλάδα.



Η έγκριση των προαπαιτούμενων μέτρων από το ελληνικό Κοινοβούλιο είναι μονόδρομος προκειμένου να συνεχιστεί η διαδικασία υλοποίησης των αποφάσεων των ηγετών της ευρωζώνης στη Σύνοδο Κορυφής της Κυριακής, γράφει η Deutsche Welle.

Πάντως, και υπό την προϋπόθεση ότι θα ψηφιστούν τα προαπαιτούμενα από τη Βουλή, οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να βρουν επειγόντως λύση μέσα στις επόμενες ώρες για τη βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση της Ελλάδας.

Συγκεκριμένα, θα πρέπει να βρεθούν 7 δισ. πριν από τις 20 Ιουλίου για την πληρωμή του ΔΝΤ και της ΕΚΤ. Το ποσό αυτό είναι μέρος της συμφωνίας της Συνόδου Κορυφής, όπως και η εκταμίευση άλλων 5 δισ. ευρώ μέχρι τα μέσα Αυγούστου.

Νέο Eurogroup αύριο εφόσον εγκριθούν τα προαπαιτούμενα

Το πρόβλημα προέκυψε επειδή ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), που θα επωμιστεί το κύριο βάρος του τρίτου προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας, δεν μπορεί να εκταμιεύσει χρήματα πριν από την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών.

Εμπειρογνώμονες της Κομισιόν έχουν εντοπίσει διάφορες εναλλακτικές πηγές, οι οποίες, όμως, παρουσιάζουν τεχνικά, νομικά, αλλά και πολιτικά προβλήματα. Οι προσπάθειες συνεχίζονται και σήμερα, ενώ αναμένεται να υπάρξει και τηλεδιάσκεψη του Εurogroup.

Εάν όλα εξελιχθούν ομαλά, αύριο το Εurogroup θα συνεδριάσει εκ νέου προκειμένου να βρει λύση και να εγκρίνει την εκταμίευση πριν τις 20 Ιουλίου των 7 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, καθώς επίσης και να δώσει εντολή προς την Κομισιόν ώστε να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση για ένα τρίτο πρόγραμμα.

Στη συνέχεια θα κληθούν ορισμένα κοινοβούλια, μεταξύ των οποίων και το γερμανικό, προκειμένου να εγκρίνουν την έναρξη των διαπραγματεύσεων για το τρίτο πρόγραμμα.

 newsbeast.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ