Προεδρικό Μέγαρο: Δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών


Μετά απο επτά ώρες συζήτησης, οι κκ. Καμμένος, Μεϊμαράκης, Θεοδωράκης και η κυρία Γεννηματά  συμφώνησαν ως προς την ανάγκη συνεννόησης και συνέχειας των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους για την εξεύρεση λύσης και την παραμονή της χώρας στην Ευρωπαική Ένωση.



Ο κ. Κουτσούμπας, απο την πλευρά του, διαφώνησε με το κοινό ανακοινωθέν υποστηρίζοντας ότι η αδιέξοδη πολιτική της κυβέρνησης οδηγεί σε δύο εκδοχές: μια επώδυνη συμφωνία ή χρεοκοπία με Grexit ή διπλό νόμισμα.

Ο εκτελών χρέη προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Βαγγέλης Μειμαράκης, δήλωσε ότι "αυτή η συνάντηση έπρεπε να είχει γίνει εδώ και πολύ καιρό", διότι "η σημερινή κατάσταση είναι χειρότερη από ότι ήταν πριν από δέκα ημέρες και από το Δεκέμβρη του 2014. Αυτό είναι ευθύνη της κυβέρνησης, που νόμιζε ότι κέρδιζε χρόνο, ενώ έχανε χρόνο. Οφείλουμε όλες οι πολιτικές ηγεσίες να συμβάλλουμε ώστε να βρούμε την ενότητα και να έχουμε τη ψυχραιμία να παροτρύνουμε την κυβέρνηση να φέρει μία συμφωνία που θα έχει ευρύτερη αποδοχή". Ο κ. Μειμαράκης πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός "υποσχέθηκε συμφωνία σε 48 ώρες".

"Η λύση είναι μονόδρομος" δήλωσε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, κ. Πάνος Καμένος, κατά την έξοδό του απο το Προεδρικό Μέγαρο. "Χθες ο ελληνικός λαός με εθνική ομοψυχία έστειλε ένα μήνυμα ότι δεν τρομοκρατείται. Σε λίγο θα έχουμε κοινό ανακοινωθέν που υπογράφουν οι πολιτικοί αρχηγοί πλην του γενικού γραμματέα του ΚΚΕ. Είναι μία μεγάλη ημέρα. Η επόμενη ημέρα της Μεταπολίτευσης που το σύνολο του πολιτικού συστήματος πλήν ΚΚΕ, δίνουμε την δύναμη στον πρωθυπουργό να διαπραγματευθεί εκ μέρους της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού. Είναι στο χέρι της Ευρώπης ότι η λύση πρέπει να βρεθεί άμεσα με ανάπτυξη..."

Ο κ. Σταύρος Θεοδωράκης είπε ότι η ευθύνη της διαπραγμάτευσης είναι στον πρωθυπουργό, ότι όλοι θα πρέπει να είμαστε ενωμένοι και οι πολιτικοί αρχηγοί να είμαστε χρήσιμοι και όχι ευχάριστοι. Σημείωσε ότι θα εκδοθεί κοινό ανακοινωθεν που αφορά την συνέχιση των διαπραγματεύσεων ώστε να υπάρξει συμφωνία για ένα πρόγραμμα και για την οικονομική ανάπτυξη. Πρόσθεσε ότι έγινε συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων όχι μόνο για το το δημοψήφισμα αλλά και για το τι θα διεκδικήσουμε. Η κατάσταση, δήλωσε, είναι πολύ κρίσιμη. "Δεν υπάρχουν εύκολες μέρες". Ο κ. Θεοδωράκης υποστήριξε ότι χθες ο ελληνικός λαός αποφάσισε την διαπραγμάτευση για την παραμονή στην ευρωζώνη. Στο ανακοινωθέν υπάρχει ανάφορά ότι πρέπει να αρχίσει η συζήτηση για την βιωσιμότητα του χρέους. "Είναι η τελευταία μεγάλη προσπάθεια για να δωθεί μία λύση στα αδιέξοδα".

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, ανέφερε ότι η πρωτοβουλία της κυβέρνησης δυστυχώς έγινε στο και πέντε και "μας βρίσκει με τις τράπεζες κλειστές, χωρίς συμφωνία και χωρίς πρόγραμμα. Αν είχε γίνει νωρίτερα πολλά από αυτά που ζούμε θα τα είχαμε αποφύγει. Είναι ανάγκη είπε η συνέχιση των διαπραγματεύσεων με ευθύνη της κυβέρνησης για εξέυρεση λύσης, για παραμονή της χώρας στην ΕΕ και ομαλοποίηση της κοινωνικής και οικονομικής ζωής. Η κυβέρνηση δεν έχει εντολή για ρήξη, οι θυσίες του λαού πρέπει να δικαιωθούν."

"Η αδιέξοδη αυτή πολιτική οδηγεί σε δύο εκδοχές, είτε να υπογράψουν μια επώδυνη συμφωνία ή να δρομολογηθούν εξελίξεις χρεοκοπίας με Grexit ή διπλό νόμισμα" δήλωσε απο την πλευρά του ο Γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. "Αυτό το λένε οι εταίροι, άρα ο λαός πρέπει να είναι προετοιμασμένος. Και οι δύο αυτές εκδοχές σύμφωνα με το ΚΚΕ θα είναι σε βάρος του ελληνικού λαού. Κανείς δεν έχει εξουσιοδοτήσει κανέναν να υπογράψει νέα μνημόνια για τον λαό..."

 kathimerini.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης