Η... «Δρακουλέσκου» του ΔΝΤ



ΝΤΕΛΙΑ ΒΕΛΚΟΥΛΕΣΚΟΥ 

Η άκαμπτη και σκληρή τεχνοκράτισσα Ντέλια Βελκουλέσκου θα εκπροσωπεί πλέον το ΔΝΤ, διότι ο Ινδός Ρίσι Γκογιάλ κρίθηκε ότι πυρπόλησε, όλο το προηγούμενο 5μηνο, τις διαπραγματεύσεις 



Η 40χρονη Ρουμάνα Ντέλια Βελκουλέσκου αναλαμβάνει δράση στην Ελλάδα, μετά την ολοκλήρωση ενός θρίλερ που «παίχτηκε» στην Κύπρο εδώ και 3 έτη. Δεν είναι τυχαίο το παρατσούκλι που της έβγαλαν οι Κύπριοι. Από τις πρώτες κιόλας μέρες την αποκαλούσαν «Δρακουλέσκου».

Πριν από την Κύπρο, είχε φροντίσει να βρει τις στρεβλώσεις και τις ιδιαιτερότητες της ελληνικής οικονομίας καθώς ήταν μία εκ των συγγραφέων της έκθεσης του ΔΝΤ, το 2009, «Δομικές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα: Μαθήματα από άλλες χώρες» στην οποία υποστήριζε την ανάγκη απελευθέρωσης της οικονομίας και συρρίκνωσης του δημόσιου τομέα. Η Βελκουλέσκου είχε ασχοληθεί με την ελληνική οικονομία ως συνεργάτιδα του Μπομπ Τράα, πριν από το μνημόνιο του 2010.

Παρά το γεγονός ότι οι διαπραγματεύσεις της τρόικας με το κυπριακό δημόσιο ξεκίνησαν αμέσως μετά την αίτηση του κράτους για δανειακή σύμβαση (στα μέσα του 2012), πέρασε ένας χρόνος για να επέλθει η συμφωνία.

Και οι δύο κυβερνήσεις που διαπραγματεύτηκαν με την τρόικα ξεχώρισαν τη Βελκουλέσκου και συγκρούστηκαν μέχρι τα άκρα μαζί της. Υπάρχουν πολλές ιστορίες Κυπρίων υπουργών και τεχνοκρατών που περιγράφουν τον τρόπο με τον οποίο η Ντέλια Βελκουλέσκου αντιμετώπιζε την κυπριακή οικονομία.

Ολες οι ιστορίες συγκλίνουν στην εμμονή της τεχνοκράτισσας να ακολουθήσει τις συνταγές που έχουν εφαρμοστεί σε όλες τις αναδυόμενες οικονομίες ως ελιξίριο για τα... νούμερα. Λένε ότι η Βελκουλέσκου είναι χαμηλών τόνων, με «παγωμένο» χαμόγελο, πάντα ντυμένη με ταγιέρ και ένα πολύχρωμο φουλάρι.

Της αναγνωρίζουν ότι είναι εξαιρετικά έμπειρη στον τομέα της. Ομως, οι απόψεις διίστανται για το πόσο ευγενική μπορεί να παραμείνει όταν συγκρούεται για να υλοποιηθούν ακραίες φιλελεύθερες πολιτικές χωρίς την παραμικρή κοινωνική ευαισθησία.

Η Ντέλια Βελκουλέσκου θεωρείται ο ιθύνων νους του «κουρέματος» των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες καθώς δική της ήταν η μελέτη που κατέληγε στο συμπέρασμα ότι αν δανειζόταν το κυπριακό δημόσιο επιπλέον 8 δισ. ευρώ για να στηρίξει τις τράπεζες, τότε το χρέος δεν θα ήταν βιώσιμο.

Προκάλεσε σύγκρουση στην Κύπρο

Από την πρώτη μέρα που πάτησε το πόδι της στην Κύπρο η Ρουμάνα του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου προκάλεσε τη σύγκρουση. Να καταργηθεί ο 13ος μισθός, να απολυθούν 150.000 υπάλληλοι και να μειωθούν οι μισθοί κατά 25% ζήτησε από την τότε υπουργό Εργασίας κυρία Σωτηρούλα Χαραλάμπους.

Η σκληρή τεχνοκράτισσα, για να πείσει την Κύπρια υπουργό, της είπε ότι και στη Ρουμανία και σε άλλες χώρες της πρώην Ανατολικής Ευρώπης έχουν εφαρμοστεί αυτά. Και τότε, η κυρία Χαραλάμπους της είπε: «Γι' αυτό η φτώχεια μάστιζε αυτές τις χώρες και οι ντόπιοι έφευγαν μαζικά...».

ΕΛΕΝΗ ΚΟΜΙΝΗ
 ethnos.gr


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ