Διαχώρισαν τη θέση τους από Καμμένο


ΔΙΑΦΩΝΙΑ 4 ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΩΝ ΑΝΕΛ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ 

 Σε εσωκομματική περιδίνηση έχουν πέσει οι Ανεξάρτητοι Ελληνες, με τέσσερις βουλευτές να διαφωνούν με την επίσημη γραμμή για το δημοψήφισμα διαχωρίζοντας τη θέση τους και ενώ έχει ήδη ανακοινωθεί μία διαγραφή. 



Η πρώτη βόμβα έπεσε χθες το πρωί από τον βουλευτή Κώστα Δαμαβολίτη, ο οποίος δήλωσε πως θα ψηφίσει «ναι» καθώς το «όχι» οδηγεί στη δραχμή.

Ακολούθησε η διαγραφή του και το απόγευμα με επιστολή του δηλώνει πως «παραιτείται του βουλευτικού αξιώματος». Στο ενδιάμεσο τρεις ακόμα βουλευτές (Β. Κόκκαλης, Δ. Καμμένος και Ν. Μαυραγάνης) είχαν σύρει τον χορό της αμφισβήτησης. Ο Πάνος Καμμένος απάντησε στο μπαράζ των δηλώσεων με ένα σκληρό μήνυμα «έχουμε πόλεμο και δεν κάνουμε εκπτώσεις. Οποιος δεν αντέχει στον πόλεμο φεύγει».

Πρόκειται για μία πρωτοφανούς έντασης κρίση στο εσωτερικό των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, καθώς σε σύνολο δεκατριών βουλευτών οι τέσσερις έχουν διαφοροποιηθεί σε ένα τόσο βασικό θέμα. Ενδεικτικές είναι οι τοποθετήσεις βουλευτή για «νόθο δημοψήφισμα», ενώ κοινό σημείο των τοποθετήσεων ήταν πως η παραμονή στην Ευρώπη είναι αδιαπραγμάτευτη.

Είναι χαρακτηριστική η τοποθέτηση του βουλευτή Ηρακλείου Κώστα Λαμαβολίτη, ο οποίος κάλεσε τους ψηφοφόρους να πουν «ΝΑΙ». Με δηλώσεις του στο MEGA κατέστησε σαφές πως θα ψηφίσει ΝΑΙ επισημαίνοντας ότι το όχι μπορεί να οδηγήσει στη δραχμή και «τότε θα είναι η αυτόματη καταστροφή της χώρας, κάτι στο οποίο δεν θέλω εγώ να συναινέσω».

Σαφής ήταν και η τοποθέτηση του βουλευτή Βασίλη Κόκκαλη, ο οποίος μιλώντας χθες το πρωί στον ΑΝΤ1 δήλωσε πως «δεν έχουμε εντολή ούτε για κλείσιμο τραπεζών ούτε για κούρεμα καταθέσεων» καταγγέλλοντας ότι στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ «μιλούν ευθέως για δραχμή».

Μάλιστα επεσήμανε πως πρέπει να ακυρωθεί το δημοψήφισμα και να συγκληθεί συμβούλιο πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του ότι «υπάρχουν και άλλοι» με παρόμοιες απόψεις, που αποδείχτηκε... προφητική λίγο αργότερα.

Πάντως στην πορεία της ημέρας ο Β. Κόκκαλης με δελτίο Τύπου διευκρίνισε πως η δική του θέση είναι αποχή από το δημοψήφισμα την Κυριακή, εφόσον γίνει: «Αν τελικά το επερχόμενο δημοψήφισμα δεν ακυρωθεί τότε η απάντηση στην ερώτηση ?τι ψηφίζω? είναι ?αποχή?. Η αποχή από την ψηφοφορία, στα πλαίσια και της κατάστασης που βιώνουν σήμερα οι Ελληνες, θεωρείται επιτακτική ανάγκη».
 
Η «σκυτάλη»

Τη «σκυτάλη» είχε στο ενδιάμεσο πάρει ο Δημήτρης Καμμένος, ο οποίος σε δήλωσή του ζήτησε την άμεση απόσυρση του δημοψηφίσματος και την άμεση επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με στόχο την επίτευξη συμφωνίας μέχρι το αργότερο τις 20 Ιουλίου. «Η παραμονή της χώρας στο ευρώ και στην ΕΕ είναι αδιαπραγμάτευτη», σημείωσε και πρόσθεσε: «Είναι ώρα ευθύνης για όλους».

Μάλιστα τόνισε ότι «δεν υφίσταται πλέον κανένα ζήτημα δημοψηφίσματος καθώς σε συνθήκες πόλωσης καλείται πλέον ο ελληνικός λαός να αποφασίσει ΝΑΙ ή ΟΧΙ πάνω σε μια πρόταση των θεσμών που η ίδια η κυβέρνηση την έχει ήδη αποδεχτεί ως βάση συνέχισης της διαπραγμάτευσης».

Λίγο αργότερα έρχεται το τέταρτο «χτύπημα», καθώς ο Νίκος Μαυραγάνης χαρακτήρισε το δημοψήφισμα «νόθο». «Η παραμονή της χώρας στο ευρώ είναι αδιαπραγμάτευτη», δήλωσε ο Νίκος Μαυραγάνης και ζήτησε «άμεση απόσυρση του δημοψηφίσματος και επανέναρξη των διαπραγματεύσεων».

«Αυτή τη στιγμή ο ελληνικός λαός καλείται να αποφασίσει για το μέλλον του, δηλαδή για το αν θέλει συνέχιση της υποταγής ή για το αν αποκρούει αυτήν. Ομως, καλείται να το πράξει με το πιστόλι στον κρόταφο». Και συνέχισε: «Φανταστείτε ένα δημοψήφισμα στην Ελλάδα τον καιρό της γερμανικής κατοχής με τους Ελληνες να ερωτώνται αν θέλουν τη συνέχιση της κατοχής ή όχι και το πόσο ελεύθεροι θα ήταν τότε να αποφασίσουν και να εκφράσουν ανόθευτα τη λαϊκή βούλησή τους».

Παράλληλα όμως αμφισβήτησε επιλογές της κυβέρνησης, κάνοντας λόγο ακόμα και για «δούρειους ίππους». «Είναι αυτονόητο ότι ο λαός ήδη εκφράστηκε τις πρώτες μέρες και πριν τα capital controls υπέρ του ΟΧΙ. Δεν πρέπει να μας διαφύγει ότι τα φρούρια πέφτουν στηριζόμενα σε δούρειους ίππους.

Οταν κάποιοι έπρεπε να φροντίζουν τη διατήρηση της ρευστότητας στη χώρα κατά τους προηγούμενους μήνες, παρά τις συμβουλές μας και τις παραινέσεις μας, προέβαιναν σε καταβολές προς τους δανειστές, ναρκοθετώντας τον δρόμο του ΟΧΙ.

Η τοποθέτηση αυτή προκάλεσε ερωτήσεις από δημοσιογράφους για το αν εννοεί τον υπουργό Οικονομικών ως «δούρειο ίππο». Η απάντηση του βουλευτή ήταν πως δεν θεωρεί «προσωπικά υπεύθυνο τον κ. Βαρουφάκη, ήταν αποκλειστικά απόφαση της κεντρικής κυβέρνησης» και πρόσθεσε «έχω άποψη γι' αυτό, δεν είμαι βέβαιος για την απόδοση δόλου ή βαριάς αμέλειας, επιφυλάσσομαι για τα περαιτέρω αφού μιλήσει γι' αυτό ο Γ. Βαρουφάκης».

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ
 ethnos.gr


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης