Βγήκε η Ελλάδα από το καθεστώς «τεχνικής χρεοκοπίας»


- Πληρώθηκε το ΔΝΤ

Εξήλθε του καθεστώτος «τεχνικής χρεοκοπίας» χθες η Ελλάδα, μετά την καταβολή των ληξιπρόθεσμων δόσεων προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ενώ την ίδια στιγμή εξήλθε και της υποτιμητικής κατάταξης με τα κράτη που δεν έχουν πληρώσει το ΔΝΤ, στην οποία περιλαμβάνονται χώρες όπως η Ζιμπάμπουε.




Σημειώνεται πως η πληρωμή του ΔΝΤ επηρέαζε ρήτρες που εμπεριέχονται στα δάνεια που έχει συνομολογήσει η Ελλάδα με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).
Την 1η Ιουλίου ο EFSF έκρινε πως η Ελλάδα μη πληρώνοντας τη δόση του 1,56 δισ. ευρώ στις 30 Ιουνίου στο ΔΝΤ περιήλθε σε καθεστώς «τεχνικής χρεοκοπίας».

Ωστόσο, στις 3 Ιουλίου ο επικεφαλής του EFSF Κλάους Ρέγκλινγκ, εισηγήθηκε στο Διοικητικό Συμβούλιο του EFSF να μην πυροδοτηθεί η ρήτρα διασταυρούμενης χρεοκοπίας σε αυτή τη φάση και να επανεξεταστεί το θέμα σε μεταγενέστερο χρόνο.

Επί της ουσίας, ο EFSF δεν κατέστησε άμεσα απαιτητά τα δάνεια που έχει διαθέσει στην Ελλάδα, ύψους 130,9 δισ. ευρώ, παρά το γεγονός ότι είχε το δικαίωμα αυτό λόγω του ότι η χώρα δεν πλήρωσε το ΔΝΤ.

Τα εν λόγω δάνεια του EFSF περιλαμβάνουν: 109,1 δισ. ευρώ στο πλαίσιο της δανειακής σύμβασης (Master Financial Assistance Facility Agreement), 5,5 δισ. στο πλαίσιο της Σύμβασης Διευκόλυνσης Τόκων Ομολόγων (Bond Interest Facility Agreement) και 30 δισ. ευρώ στο πλαίσιο της Σύμβασης Διευκόλυνσης με Συμμετοχή του Ιδιωτικού Τομέα (Private Sector Involvement Facility Agreement).

Μετά την αποπληρωμή του ΔΝΤ η ρήτρα διασταυρούμενης χρεοκοπίας του EFSF δεν μπορεί πλέον να ενεργοποιηθεί.

Θ.Κ.
in.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης