Τα αγεφύρωτα σημεία Ελλάδας – δανειστών στη Σύνοδο Κορυφής


- Ποια είναι τα «αγκάθια» που εμποδίζουν τη συμφωνία 

Με τη Σύνοδο Κορυφής να έχει διακόψει για τις 17:00 το απόγευμα μετά από ένα ολονύχτιο θρίλερ συγκρούσεων και οριακής σύγκλισης σε επιμέρους ζητήματα, τα αγκάθια που παραμένουν μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών παραμένουν δύο και είναι εξαιρετικά σημαντικά.



Στην πρώτη γραμμή σύγκρουσης βρίσκεται το Ταμείο Κρατικής Περιουσίας, στο οποίο το Βερολίνο αξιώνει να υπαχθούν περιουσιακά στοιχεία ύψους 50 δισ. ευρώ, τα οποία θα διαχειρίζονται οι δανειστές με έδρα τις Βρυξέλλες.

Στην τέταρτη από τις διακοπές της Συνόδου Κορυφής, για να διεξαχθεί  τετραμερής σύσκεψη, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, παρουσίασε στους Αλέξη Τσίπρα, Άνγκελα Μέρκελ και Φρανσουά Ολάντ συμβιβαστικό κείμενο για «ταβάνι» τα 50 δισ. ευρώ με την έδρα του εν λόγω Ταμείου να βρίσκεται στην Αθήνα, χωρίς ωστόσο να έχει καταστεί σαφές από ποιους θα ελέγχεται.

Από την πλευρά της Ελλάδας πάντως κύκλοι της κυβέρνησης σημειώνουν ότι το σύνολο του αιτήματος δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό.

Το άλλο μεγάλο αγκάθι στις διαπραγματεύσεις παραμένει η συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης μετά τον Μάρτιο του 2016, όταν και λήγει η εμπλοκή του.

Το Βερολίνο εμμένει στη συνέχιση της εμπλοκής του ΔΝΤ με τον Αλέξη Τσίπρα να επιδιώκει να καταστήσει το ζήτημα της ελληνικής κρίσης αμιγώς ευρωπαϊκό θέμα, αφήνοντας το ΔΝΤ σε καθαρά συμβουλευτικό ρόλο.

Την ίδια ώρα, από την πλευρά της κυβέρνησης, πρωταρχικής σημασίας στόχος πέρα από μία βιώσιμη συμφωνία είναι ένα σαφές πολιτικό μήνυμα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ότι δρομολογούνται οι εκκρεμότητες προς την εύρεση μίας λύσης, ώστε να δοθεί άμεσα ρευστότητα μέσω ELA στις ελληνικές τράπεζες.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι μετά από 14 και πλέον ώρες διαπραγματεύσεων έχουν δοθεί εγγυήσεις ότι όταν υπάρξει συμφωνία θα ανοίξει η «κάνουλα» από την ΕΚΤ.

Αναφορικά με το ζήτημα του χρέους, μεταξύ των δύο πλευρών φαίνεται να έχει βρεθεί μία συμβιβαστική λύση με δέσμευση των πιστωτών για έναρξη της συζήτησης για αναδιάρθρωσή του, μετά την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος της Ελλάδας το φθινόπωρο.

newsbeast.gr


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ