Σύνοδος Κορυφής: Καμία απόφαση, παράταση…αγωνίας


Ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής των χωρών της ευρωζώνης για την Ελλάδα χωρίς κάποια ουσιαστική απόφαση. 

Τις επόμενες ημέρες η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να παρουσιάσει τις προτάσεις και όλα φαίνεται πως θα ξεκαθαρίσουν το Σαββατοκύριακο και πιο συγκεκριμένα σε επόμενο Εurogroup το Σάββατο αλλά κυρίως την Κυριακή όταν και θα πραγματοποιηθεί Σύνοδος Κορυφής των 28 μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (και όχι μόνο των 19 της Ευρωζώνης) καθώς εκτιμήθηκε πως το ελληνικό ζήτημα επηρεάζει όλες τις χώρες της Ευρώπης.



Με την λήξη της σημερινής Συνόδου ο Ντόναλντ Τούσκ δήλωσε πως «δεν θέλουμε να φτάσουμε στο χειρότερο σενάριο όπου όλοι θα είμαστε ηττημένοι. Δεν θέλουμε να φτάσουμε στη χρεοκοπία της Ελλάδας» και συμπλήρωσε πως η εληνική κυβέρνηση θα προτάξει το αργότερο έως τις 9 Ιουλίου τις προτάσεις της με την σχετική ατζέντα να παρουσιάζεται στο Eurogroup.

«Τελική προθεσμία  είναι το τέλος αυτής της εβδομάδας, το τονίζω. Μέχρι τότε έχουμε υποχρέωση να λύσουμε το ελληνικό θέμα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από την μεριά του ο Ζαν Κλόντ Γιούνκερ ανέφερε πως το μαύρο» σενάριο του GREXIT δεν μπορεί να αποκλειστεί αλλά δήλωσε πως προσωπική της επιθυμία είναι η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη.

Τόνισε πως είναι αναγκαίο να υπάρξουν σαφείς προτάσεις από την Ελλάδα μέχρι το πρωί της Παρασκευής ενώ κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα πως ήξερε αλλά δεν έλεγε πως οι εταίροι είχαν  διάθεση να συζητήσουν για το ελληνικό χρέος τον Οκτώβριο. Οσον αφορά τις υποχρεώσεις της Ελλάδας προς την ΕΚΤ αυτό θα εξαρτηθεί όπως είπε από τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης μέχρι τις οκτώ και μισή το πρωί της Παρασκευής

Από την μεριά της η Άγκελα Μέρκελ σημείωσε πως το η Ελλάδαχ χρειάζεται πλέον ένα πολυετές πρόγραμμα καθώς  ολοκληρώθηκε χωρίς να συνεχιστεί το δεύτερο πρόγραμμα για την Αθήνα. Επίσης, ανέφερε και αυτή πως η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να καταθέσει την λεπτομερή πρόταση της το αργότερο μέχρι την Παρασκευή το πρωί. Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί πως χαρακτήρισε την σημερινή συζήτηση σοβαρότατη και διαυγής.

«Αυτή η συνάντηση ήταν απαραίτητη και αναγκαία» ανέφερε ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολλάντ, ο οποίος ανέφερε πως η χώρα του θέλει η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη. Ανέφερε πως  μια συμφωνία είναι ακόμη εφικτή αλλά τόνισε πως «θα χρειαστεί όχι μόνο να μη χαθεί χρόνος, αλλά πρέπει να υπάρξει και ανάληψη ευθύνης και να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα».

Ακόμη ανέφερε πως «η Γαλλία δεν θα αναλώσει τις προσπάθειες της χωρίς λόγο για να υπάρξει συμφωνία, αυτό εναπόκειται και στην ελληνική πλευρά» και εξήγησε πως η πρόταση της Ελλάδας θα πρέπει να είναι σαφής και λεπτομερής και να αφορά ένα διετές πρόγραμμα, που θα συνοδεύεται από μεταρρυθμίσεις. Ακόμη ανέφερε πως η ΕΚΤ θα διατηρήσει την ρευστότητα στην Ελλάδα μέχρι την Κυριακή.

«Ελπίζω ότι αυτή θα είναι η τελευταία συνάντηση για την Ελλάδα, ελπίζω σ΄ ένα «happy end», δήλωσε τέλος ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι και εξέφρασε την ελπίδα για την εξεύρεση λύσης την ερχόμενη Κυριακή, σε νέα Σύνοδο Κορυφής, των 28 χωρών μελών της ΕΕ.

 .businessnews.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης