Ολάντ: Εθνικό συμφέρον της Γαλλίας να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη


Την συμφωνία που επιτεύχθηκε στις Βρυξέλλες χαιρέτισε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε μετά τη λήξη της πολύωρης Συνόδου Κορυφής, ενώ μίλησε για «μια ιστορική απόφαση» που «επιτρέπει στην Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη».



Σύμφωνα με τον Ολάντ, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έκανε μια γενναία επιλογή, καθώς γνώριζε πως ότι θα χρειαστούν κι άλλες μεταρρυθμίσεις.

«Η αξιοπιστία της Ευρώπης θα δεχόταν πλήγμα αν δεν υπήρχε συμφωνία σήμερα», ανέφερε μετά το τέλος της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης, η οποία κράτησε 17 ώρες.

Ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε πως χρειάστηκε χρόνος για να φτάσουν οι δύο πλευρές συμφωνία, καθώς υπήρξε απροθυμία και κάποιοι ζητούσαν εγγυήσεις.

Μάλιστα, σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν υπήρχε πρόθεση να ταπεινωθεί η χώρα ο Γάλλος ο πρόεδρος σημείωσε: «Δεν θέλαμε να ταπεινώσουμε την Ελλάδα. Ηταν σημαντικό να επιδειχθεί αλληλεγγύη, καθώς ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα σήμαινε ότι η Ευρώπη θα στερείτο ένα κομμάτι του πολιτισμού της. «Με έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, θα είχαμε υποστεί ακρωτηριασμό».

Παράλληλα, σημείωσε ότι το εθνικό συμφέρον της Γαλλίας ήταν η Ελλάδα να μείνει στο ευρώ. «Δημόσιο χρήμα θα είχε χαθεί, θα είχαμε χάσει χρήματα, χρήματα που έχουμε ήδη δώσει στην Ελλάδα» σε περίπτωση εξόδου της από την ευρωζώνη.

Μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι αν δεν υπήρχε σταθερότητα στις σχέσεις Γερμανίας – Γαλλίας, για να βρεθεί ένας συμβιβασμός, δεν θα υπήρχε συμφωνία.

Ακόμη, ο Ολάντ δήλωσε ότι η συμφωνία για την Ελλάδα θα υποβληθεί για έγκριση στο γαλλικό κοινοβούλιο την Τετάρτη και γνωστοποίησε ότι θα γίνει μία «αναδιάταξη» των πληρωμών του ελληνικού χρέους με «επιμήκυνση των προθεσμιών, των ωριμάσεων και με επαναδιαπραγμάτευση των επιτοκίων».

kathimerini.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης