Διεθνής Τύπος: Η τελευταία ευκαιρία της Ελλάδας


«ΒΑΡΥ ΚΛΙΜΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ»

Μία τελευταία ευκαιρία για να παρουσιάσει ένα σχέδιο μεταρρυθμίσεων στους ηγέτες της ευρωζώνης σήμερα το βράδυ δίνεται στην Αθήνα, παρά το γεγονός ότι πολλές ευρωπαϊκές χώρες σκληραίνουν τη στάση τους προς την Ελλάδα, μετά την απόρριψη των όρων μνημονίου στο δημοψήφισμα της Κυριακής.



Όπως επισμαίνει η εφημερίδα Financial Times, αξιωματούχοι της ευρωζώνης τόνισαν ότι οι ηγέτες δεν είναι πιθανό να συμφωνήσουν σε επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων για την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη στην έκτκατη σύνοδο των Βρυξελλών, παρά την ελληνική αισιοδοξία.

Τη Δευτέρα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έσφιξε ακόμη περισσότερο τη θηλιά για τις ελληνικές τράπεζες, όταν ζήτησε κούρεμα σε ενέχυρα ως αντάλλαγμα για δάνεια έκτακτης ανάγκης. Δεν αποκάλυψε την κλίμακα αυτής της απαίτησης για τα collaterals, αλλά περιμένει οι τέσσερις ελληνικές, συστημικές τράπεζες να διατηρήσουν την πρόσβαση στα δάνεια, ενώ άφησε αμετάβλητο τον ELA στα 89 δισ. ευρώ.

Πάντως πολλοί αξιωματούχοι που συμμετείχαν στις συνομιλίες προειδοποίησαν πως δεν υπήρχε μια σαφή πορεία προς συμφωνία ώστε να είναι πιθανό να αποφευχθεί μια ανεξέλεγκτη χρεοκοπία, όταν και η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει τις πληρωμές ύψους 3,5 δισ. προς την ΕΚΤ. «Το Grexit είναι στα χείλη όλων, αλλά κανείς δεν το λέει πραγματικά», ανέφερε αξιωματούχος που συμμετείχε στις συνομιλίες.

Για τελευταία ευκαιρία της Ελλάδας να μείνει στη ζώνη του ευρώ μέσω των προτάσεων που θα καταθέσει ο Αλέξης Τσίπρας στο τραπέζι της συνόδου κορυφής των Βρυξελλών κάνει λόγο και το πρακτορείο Reuters.

Το δημοσίευμα εκτιμά ως σημείο κλειδί των συζητήσεων το θέμα της απομείωσης του ελληνικού χρέους επισημαίνοντας ότι "χωρίς κάποια σαφέστερη δέσμευση για ελάφρυνση χρέους, ούτε η Ελλάδα ούτε το ΔΝΤ είναι πιθανό να αποδεχθούν μια συμφωνία", κάτι που θα είναι μεγαλύτερο από όσα η Γερμανία και οι βόρειοι σύμμαχοί της θα μπορούν να αποδεχθούν.

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας πηγαίνει στις Βρυξέλλες για μία τελευταία προσπάθεια να εξασφαλίσει μία διάσωση από τους ευρωπαίους ηγέτες και να κρατήσει τη χώρα του στη ζώνη του ευρώ», αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg, επισημαίνοντας τις προειδοποιήσεις της γερμανίδας καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ, ότι «ο χρόνος τελειώνει».

«Η Ευρωζώνη καλεί την Ελλάδα να κάνει σοβαρές προτάσεις στην έκτακτη σύνοδο κορυφής εάν θέλει να παραμείνει στο ευρώ», αναφέρει ο βρετανικός Guardian, επισημαίνοντας, ότι το κάλεσμα αυτό γίνεται την ώρα που οι τράπεζες στη χώρα είναι κλειστές, ενώ για πολλούς η σύνοδος των Βρυξελλών μοιάζει ως η τελευταία πραγματική ευκαιρία για να αποφευχθεί το Grexit.

Το γερμανικό περιοδικό Spiegel αναφέρεται στο παράδοξο της Ελλάδας,: Ενώ στις τράπεζες τα χρήματα τελειώνουν, ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται στο απόγειο της ισχύος του και με μια νέα στρατηγική θέλει να πείσει τους Ευρωπαίους εταίρους του. «Για πρώτη φορά από τότε που εκλέχθηκε πρωθυπουργός ο Τσίπρας αποφάσισε να γίνει ηγέτης και όχι απλώς ο πρόεδρος ενός αριστερού κόμματος», τονίζει το περιοδικό.

Στο σημερινό πρωτοσέλιδό της η Bild απεικονίζει τη Μέρκελ να φορά περικεφαλαία του γερμανικού στρατού με την ακόλουθη λεζάντα: «Σήμερα, χρειαζόμαστε μία σιδηρά καγκελάριο. Όχι άλλα δισεκατομμύρια στην Ελλάδα», ενώ η Die Welt γράφει ότι «H Mέρκελ κρατά την τύχη της Ελλάδας στα χέρια της».

Στη Γαλλία η Le Monde επισημαίνει ότι Μέρκελ και Ολάντ περιμένουν ακριβείς και αξιόπιστες προτάσεις από την πλευρά των Αθηνών. «Ο Γάλλος πρόεδρος καλεί τον Έλληνα πρωθυπουργό να ξανασκεφτεί τη θέση του...», τονίζει, ενώ η Le Figaro σχολιάζει ότι «ο Oλάντ διαβεβαιώνει ότι η πόρτα είναι ανοιχτή για διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα»

Με τίτλο «Ευρωοδύσσεια» η Liberation, σε δημοσίευμά της επισημαίνει ότι «το όχι του ελληνικού λαού στο δημοψήφισμα της Κυριακής, ενισχύει τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, για να διαπραγματευτεί με τους εταίρους. Μένει να μάθουμε ποιες υποχωρήσεις θα κάνουν σήμερα οι δανειστές».

 ethnos.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ