Οι κίνδυνοι του καλοκαιριού από τα τσιμπήματα εντόμων


- Τι πρέπει να γνωρίζουν όσοι πάσχουν από αλλεργίες

Εκατομμύρια άνθρωποι είναι αλλεργικοί στο τσίμπημα της σφήκας. Σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες, το τσίμπημα μέλισσας ή σφήκας σε άτομα με αλλεργία μπορεί να είναι ως και θανατηφόρο. 
 
 
Γι' αυτό πρέπει όσοι γνωρίζουν την αλλεργία από την οποία πάσχουν να έχουν πάντοτε μαζί τους φάρμακο για την άμεση αντιμετώπιση των επιπτώσεων του τσιμπήματος και βεβαίως να επικοινωνήσουν με τον γιατρό τους.

Σύμφωνα με τη διευθύντρια της Αλλεργιολογικής Μονάδας του Νοσοκομείου «Σισμανόγλειο» κυρία Παναγιώτα Δημάκα, τα έντομα που μπορεί να προκαλέσουν επικίνδυνες αντιδράσεις ανήκουν στην κατηγορία των υμενοπτέρων, δηλαδή η μέλισσα και τα διάφορα είδη σφηκών. Τα υπόλοιπα έντομα (κουνούπια, σκνίπες, τσιμπούρια, κοριοί, αράχνες, είδη μύγας όπως ο τάβανος κ.ά.) προκαλούν συνήθως μόνο τοπική αντίδραση στο δέρμα.

Το τσίμπημα μέλισσας ή κάποιας σφήκας προκαλεί στο δέρμα φυσιολογικά μια μικρή τοπική αντίδραση (ερυθρότητα, πόνο και ήπιο οίδημα) που οφείλεται στην τοξική δράση του δηλητηρίου. Η φυσιολογική αντίδραση εξαρτάται και από το μέρος του νυγμού. Για παράδειγμα, αν κάποιος τσιμπηθεί στο χέρι ή στο πόδι θα δημιουργηθεί ένας τοπικός ερεθισμός με εξάνθημα και μικρό πρήξιμο, πόνος ή και φαγούρα.

Αν βέβαια τσιμπηθεί σε μαλακούς ιστούς (π.χ., χείλη, γλώσσα, βλέφαρα κ.τ.λ.), τότε η αντίδραση θα είναι σαφώς εντονότερη, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι το άτομο είναι αλλεργικό στο δηλητήριο του εντόμου. Η βλάβη σε δύο-τρεις ημέρες παρέρχεται τελείως με ή χωρίς αγωγή.

Ωστόσο στα ευαισθητοποιημένα άτομα μπορεί να προκληθεί εκτεταμένη αντίδραση (π.χ., πρήζεται όλο το χέρι κι ας έχει τσιμπηθεί στο δάχτυλο), μπορεί να εμφανιστεί κνίδωση σε όλο το σώμα ή ακόμη και αλλεργικό σοκ (καθολική κνίδωση, δύσπνοια, βράγχος φωνής, πτώση της πίεσης κ.τ.λ.).
 
Τι πρέπει να γνωρίζουν οι αλλεργικοί

Ο αλλεργικός που γνωρίζει τεκμηριωμένα ότι είναι σε κίνδυνο να εμφανίσει αλλεργικό σοκ πρέπει να έχει πάντα μαζί του ένα μικρό τσαντάκι με τα φάρμακα άμεσης αντιμετώπισης, οπότε να είναι πρόχειρα σε κάθε ανάγκη, ταυτότητα με το νόσημά του και τηλέφωνο επικοινωνίας σε περίπτωση απώλειας επαφής με το περιβάλλον. Τα φάρμακα και τον τρόπο χρήσης τους θα τα καθορίσει ο γιατρός (συνήθως είναι αντισταμινικό σιρόπι, χάπι κορτιζόνης, ένα εισπνεόμενο βρογχοδιασταλτικό και μια ένεση αδρεναλίνης).

Οπως τονίζει η κυρία Δημάκα, η αδρεναλίνη είναι φάρμακο που σώζει ζωές αν γίνει έγκαιρα. Η γρήγορη χορήγηση αδρεναλίνης αμέσως μετά την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων σχεδόν εγγυάται την επιβίωση του ατόμου, ακόμη και σε βαρύ αλλεργικό σοκ.

ΟΔΗΓΙΕΣ
  • Φοράτε πάντοτε κλειστά υποδήματα (όχι σανδάλια), ιδίως έξω από το σπίτι (σφήκες).
  • Αποφύγετε τις κηπουρικές εργασίες, προχωρήστε μόνο αν φοράτε γάντια, καπέλο και μακριά ρούχα.
  • Μείνετε μακριά από μέρη όπου συναθροίζονται έντομα, π.χ. από ανθισμένα λουλούδια, ανοικτούς κάδους απορριμμάτων, σάπια φρούτα κ.τ.λ.
  • Προσοχή κατά τη διάρκεια αθλοπαιδιών στην ύπαιθρο.
  • Μην αφήνετε υπολείμματα τροφών στην ύπαιθρο.
  • Προσέχετε αν ψαρεύετε στην ακτή διότι μαζεύονται έντομα (ιδίως σφήκες).
  • Αποφεύγετε να φοράτε αρώματα, λακ, αντηλιακά με έντονες οσμές διότι προσελκύουν τα έντομα.
  • Τα εντομοαπωθητικά (σε σπρέι ή διάλυμα) δεν είναι αποτελεσματικά.
  • Μη φοράτε χαλαρά ενδύματα με έντονα χρώματα και σχέδια, προτιμήστε χρώμα λευκό, πράσινο (χακί) και ανοιχτό καφέ.
  • Μην ξεχνάτε το κράνος και τα γάντια σας όταν οδηγείτε μοτοσικλέτα.
  • Μην πανικοβάλλεστε και αποφύγετε τις ξαφνικές περιστροφικές κινήσεις όταν υπάρχουν έντομα. Θυμηθείτε ότι τα έντομα γίνονται επιθετικά αν αισθάνονται ότι απειλούνται. Αν, π.χ., οδηγείτε μόνος και αντιληφθείτε την παρουσία ενός εντόμου μέσα στο αυτοκίνητο, μην προσπαθήσετε να το εξοντώσετε. Ανοίξτε αμέσως τα παράθυρα, φροντίστε να παρκάρετε προσωρινά όπου μπορέσετε, κατεβείτε από το αυτοκίνητο, ανοίξτε όλες τις πόρτες και είναι βέβαιον ότι το έντομο θα αποδράσει χωρίς να σας επιτεθεί.
  • Να γνωρίζετε ότι τα υμενόπτερα είναι πιο επιθετικά αργά τις απογευματινές ώρες και όταν τα έντομα απειλούνται αλλά και κατά τη διαδικασία του τσιμπήματος εκκρίνουν φερορμόνες που παρακινούν και άλλα έντομα να επιτεθούν. Επίσης, σε θερμό και υγρό περιβάλλον τα έντομα είναι πιο επιθετικά.
  • Τοποθετήστε τις ειδικές σήτες στα παράθυρα.
  • Πρέπει να θυμάται κανείς ότι τα έντομα δεν είναι επιθετικά και τσιμπούν μόνο αν αισθανθούν ότι απειλούνται για να αμυνθούν.
  • Σε περίπτωση επίθεσης σφηκών ή μελισσών καλύψτε το κεφάλι σας και τα χέρια σας με κάποιο ύφασμα και απομακρυνθείτε σε ασφαλές μέρος με ηρεμία.
  • Εχετε πάντοτε μαζί σας το κουτί πρώτων βοηθειών με τα φάρμακα άμεσης αντιμετώπισης.
  • Να φοράτε ταυτότητα (λαιμό, χέρι) με την αλλεργική πάθησή σας. Στην ταυτότητα να υπάρχει και τηλέφωνο επικοινωνίας με άτομο που είναι ενήμερο για το νόσημά σας σε περίπτωση απώλειας επαφής με το περιβάλλον.

 Φυντανίδου Ελενα
.tovima.gr


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης