Πυρετός για τα επόμενα βήματα μετά την κάλπη


ΚΟΜΜΑΤΑ 

 «Πυρετός» συσκέψεων επικρατεί τα τελευταία 24ωρα στα κομματικά επιτελεία, καθώς εκτός από την εκλογική τακτική που καθορίζεται εν όψει των δημοψηφίσματος, εξετάζουν και τις επόμενες κινήσεις που θα γίνουν από τη Δευτέρα, καθώς ο χρόνος είναι ελάχιστος. 



Με τις τράπεζες κλειστές, τον έλεγχο κεφαλαίων να έχει τεθεί σε ισχύ από τη Δευτέρα και την αβεβαιότητα να κυριαρχεί σε όλα τα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας, οι ηγέτες των πολιτικών κομμάτων θέλουν να είναι έτοιμοι από το βράδυ της Κυριακής για τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν έτσι ώστε να τελειώσει το συντομότερο ο εφιάλτης που ζει ολόκληρη η χώρα.
 
Τα δεδομένα

Με βάση τα δεδομένα που σήμερα επικρατούν, όλα είναι ανοιχτά για την προσεχή Δευτέρα, ενώ στο επίκεντρο των σχετικών συζητήσεων και αναλύσεων βρίσκεται η δήλωση του κ. Τσίπρα ότι δεν είναι πρωθυπουργός «παντός καιρού».

Η φράση αυτή ερμηνεύθηκε από πολλούς (και μέσα από τον ΣΥΡΙΖΑ) ότι εάν στο δημοψήφισμα επικρατήσει το «ΝΑΙ», τότε ο ίδιος θα σεβαστεί την ετυμηγορία του ελληνικού λάου, αλλά θα αρνηθεί να το εφαρμόσει, παραιτούμενος της πρωθυπουργίας. Ωστόσο και αυτή η τοποθέτηση να ισχύει και να γίνει πράξη, εάν πράγματι είναι σωστές και οι ερμηνείες που δίδονται, δεν είναι βέβαιον το τι θα ακολουθήσει. Εκλογές ή κυβέρνηση εθνικής ενότητας;

Πυρετός για τα επόμενα βήματα μετά την κάλπη

Αυτά τα ερωτήματα και οι πιθανότητες τίθενται στις «κλειστές» συσκέψεις που γίνονται στα επιτελεία όλων των κομμάτων. Σε αυτό που συμφωνούν όλοι, είναι πως από το βράδυ της Κυριακής πρέπει όλοι να είναι έτοιμοι να δώσουν τη δική τους απάντηση για τα τεκταινόμενα και να προτείνουν συγκεκριμένα βήματα.

Επίσης συμφωνούν πως τη Δευτέρα το πρωί είναι ανάγκη να έχουν καταλήξει όλοι στο τι θα γίνει, καθώς τα μηνύματα από την Ευρώπη είναι εξαιρετικά αρνητικά σε ό,τι αφορά τον χρόνο επαναλειτουργίας των τραπεζών και στην άρση των ελέγχων κεφαλαίων.

Το πολιτικό σύστημα στο σύνολό του βρίσκεται στη σοβαρότερη πρόκληση των τελευταίων δεκαετιών και γι' αυτό είναι βέβαιο ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα καθορίσει εν πολλοίς και τις εξελίξεις.

Εκ των πραγμάτων, την πρώτη κίνηση θα πρέπει να την κάνει το κυβερνών κόμμα και ο πρωθυπουργός. Από τα όσα θα πει ο κ. Τσίπρας το βράδυ των εκλογών, θα εξαρτηθεί και η στάση των ηγετών των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Πυρετός για τα επόμενα βήματα μετά την κάλπη
 
ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ
ΝΑΙ
 
Κυβέρνηση εθνικής ενότητας
Το «Ναι» επικρατεί και ο κ. Τσίπρας συναινεί σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας
Σύμφωνα με πληροφορίες των τελευταίων 24ώρων, αυτό είναι και το πιθανότερο σενάριο αυτήν τη στιγμή. Οπως τονίζουν κοινοβουλευτικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ , ο κ. Τσίπρας θα αποδεχθεί την ήττα του κόμματός του και θα υπενθυμίσει ότι ο ίδιος δεν είναι πρωθυπουργός «παντός καιρού».

Θα υπογράψει τη συμφωνία την επόμενη μέρα το πρωί και θα ζητήσει αμέσως τη σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών με σκοπό τη δημιουργία μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας με άλλον πρωθυπουργό.

Η κυβέρνηση αυτή θα έχει συγκεκριμένο έργο (την προώθηση των εφαρμοστικών νόμων) και χρόνο ζωής που δεν θα ξεπερνά τους 4 μήνες. Με αυτήν την επιλογή η ΝΔ θα συμφωνήσει, όπως επίσης και το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι.

Για τη θέση του πρωθυπουργού θα προταθεί εξωκοινοβουλευτικό στέλεχος, όπως είναι ο πρώην διοικητής της ΤτΕ Γ. Προβόπουλος ή ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΝΔ δεν θα είχε αντίρρηση πρωθυπουργός σε αυτήν τη μεταβατική κυβέρνηση να οριστεί ο Γ. Δραγασάκης.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, υπουργοί και υφυπουργοί θα έχουν αμιγώς υπηρεσιακό έργο. Με βάση αυτό το δεδομένο, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί η συμμετοχή μόνον μη πολιτικών προσώπων στο Υπουργικό Συμβούλιο.
 
Προκήρυξη εκλογών
Το «Ναι» επικρατεί και ο κ. Τσίπρας αρνείται να συναινέσει σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας
Σε αυτήν την περίπτωση ανοίγει ο δρόμος των εκλογών, καθώς, σύμφωνα με το Σύνταγμα, ο πρωθυπουργός μεταβαίνει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, παραιτείται και ανοίγει ο κύκλος των διερευνητικών εντολών, οι οποίες δεν καρποφορούν (λόγω των αριθμητικών δεδομένων που υπάρχουν στη Βουλή) και αμέσως μετά ορίζεται υπηρεσιακή κυβέρνηση που οδηγεί τη χώρα σε εκλογές σε 21 ημέρες από την προκήρυξή τους.

Πιθανότερη ημερομηνία (σε μια τέτοια περίπτωση) είναι η 2α Αυγούστου. Ωστόσο, μια τέτοια επιλογή θα είχε συνέπειες για το τραπεζικό σύστημα και για τη ζωή των πολιτών, με δεδομένο ότι, χωρίς συμφωνία, το πλαφόν των 60 ευρώ δεν θα αλλάξει, οι συναλλαγές θα είναι περιορισμένες και δεν είναι βέβαιον ότι οι τράπεζες θα είναι ανοιχτές. Επίσης στις 21 ημέρες της προεκλογικής εκστρατείας, το κλίμα θα πολωθεί περαιτέρω και αυτό που θα κυριαρχήσει θα είναι η δραματική κατάσταση της οικονομίας.

Στελέχη των κομμάτων της αντιπολίτευσης εκτιμούν ότι οι εκλογές αυτήν την ώρα θα βυθίσουν τη χώρα ακόμη πιο βαθιά στην αβεβαιότητα και την ανασφάλεια, ενώ η καθημερινότητα όλων των πολιτών θα γίνει ακόμη πιο δύσκολη μέσα στην προεκλογική περίοδο.
 
ΟΧΙ
Σε δίνη νέων εξελίξεων
 
Το «Οχι» επικρατεί
Σε μια τέτοια περίπτωση ο κ. Τσίπρας θα ζητήσει αμέσως - σύμφωνα με πληροφορίες- συναντήσεις με τους εκπροσώπους των θεσμών προκειμένου να κινήσει εκ νέου τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων. Αυτές ωστόσο θα διεξαχθούν μέσα σε ένα εξαιρετικά βαρύ κλίμα, εξαιτίας των τελευταίων -επιθετικών κατά της Ευρώπης- δηλώσεων του πρωθυπουργού και με δεδομένη την τοποθέτηση ανώτατων κοινοτικών παραγόντων (βλ. πρόεδρο Εurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ) περί έλλειψης αξιοπιστίας της ελληνικής κυβέρνησης.

Για τον κ. Τσίπρα θα είναι δύσκολο να διαπραγματευθεί μια ακόμη πιο «σκληρή» συμφωνία από εκείνη που πρότεινε ο πρόεδρος Γιούνκερ, καθώς οι αντιδράσεις στο εσωκομματικό του πεδίο θα είναι πιο έντονες. Ο «λογαριασμός» μετά τα τελευταία γεγονότα (τράπεζες, έλεγχος κεφαλαίων κ.λπ.) είναι βέβαιο ότι έχει ήδη ανέβει, οπότε ο πρωθυπουργός θα είναι σε ακόμη πιο δύσκολη θέση, επιλογές πολλές δεν θα υπάρχουν και ο χρόνος για να διαχειριστεί μια εκρηκτική κατάσταση θα είναι ελάχιστος.

Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τι θα πράξει, εκτός κι αν τα όσα είπε στη συνέντευξή του στη Δημόσια Τηλεόραση, ότι «θα κάνει τα πάντα για να διασφαλίσει την επιβίωση των Ελλήνων», δείχνουν... δραχμή!

Το πολιτικό κλίμα πάντως εφόσον το «Οχι» επικρατήσει δεν θα είναι καλύτερο από αυτό που σήμερα επικρατεί, καθώς οι τράπεζες θα παραμείνουν κλειστές και μετά τη Δευτέρα, το πλαφόν θα παραμείνει και η οικονομία ουσιαστικά θα καταρρεύσει, καθώς ως γνωστόν καμία χώρα δεν αντέχει χωρίς τραπεζικό σύστημα σε λειτουργία.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ
ethnos.gr


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ