Το δημόσιο θα πληρώσει με γραμμάτια μισθωτούς και συνταξιούχους;


Η κατάσταση είναι πλέον οριακή

Το δημόσιο δεν θα έχει χωρίς συμφωνία ρευστό και έτσι το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο έκδοσης IOUs για την πληρωμή υπαλλήλων και συνταξιούχων του δημοσίου. 



Το εάν θα γίνει χρήση του σχεδίου αυτού θα κριθεί από τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές. Εάν θα υπάρξει δηλαδή συμφωνία ή όχι.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η πληρωμή του πρώτου δεκαπενθήμερου στο δημόσιο, ύψους περίπου 300 εκατομμυρίων ευρώ, είναι διασφαλισμένη. Ωστόσο τα 2 δισ που απαιτούνται για το τέλος του μήνα ώστε να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις από το Δημόσιο δεν υπάρχουν.

Δεν θα υπάρξουν χωρίς συμφωνία και το κράτος θα αναγκαστεί να πληρώσει με γραμμάτια, ουσιαστικά θα κινηθεί δηλαδή η διαδικασία για ένα παράλληλο νόμισμα στην χώρα που κατά πολλούς είναι και το πρώτο βήμα για ένα Grexit.

Όλα αυτά βέβαια σε επίπεδο σεναρίων, αλλά και προετοιμασία. Όλα θα κριθούν από τη συμφωνία ή όχι της χώρας μας με τους εταίρους και δανειστές.

Οι πληροφορίες που αφορούν αφορούν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους σύμφωνα με την εφημερίδα Καθημερινή μιλούν για προετοιμασία και όχι για έκδοση IOUs. Προς το παρόν το βασικό σχέδιο είναι η συμφωνία και φυσικά η πληρωμή όλων κανονικά και στην ώρα τους σε ευρώ.

newsit.
madata.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ