Ηγουμενίτσα: Μαμά αρκούδα και τα μικρά αρκουδάκια της...βολτάρουν !!


Μπροστά σε ένα σπάνιο θέαμα βρίσκονται τις τελευταίες ημέρες, κάτοικοι του Ποπόβου και του Πετουσίου Παραμυθιάς Θεσπρωτίας. 



Ο λόγος για μια καφέ αρκούδα με τα 2 μικρά αρκουδάκια της που εμφανίστηκαν στην περιοχή.Τα συμπαθέστατα θηλαστικά τράβηξαν στην περιοχή οι εκατοντάδες κυψέλες μελισσιών που υπάρχουν διάσπαρτες στην ευρύτερη περιοχή και μέχρι τώρα έχουν γευτεί περισσότερες από 40 κυψέλες (προκαλώντας τις αντίστοιχες ζημιές).

Τον τελευταίο χρόνο οι παραγωγοί μελιού της Παραμυθιάς έχουν πολλαπλασιαστεί και πολλοί από αυτούς έχουν επιλέξει την συγκεκριμένη ορεινή περιοχή για τις κυψέλες του.

Έτσι οι αρκούδες που μέχρι πρόσφατα εμφανιζόταν μέχρι την Τύρια, οδηγούνται πιο δυτικά και εμφανίζονται και στην περιοχή της Παραμυθιάς.

Υπενθυμίζουμε πως η καφέ αρκούδα είναι προστατευόμενο είδος και οι παραβάτες τιμωρούνε με αυστηρά πρόστιμα.Σύμφωνα με τον Αρκτούρο, ο πληθυσμός της καφέ αρκούδας στην Ελλάδα υπολογίζεται σε 350 - 400 περίπου και ΔΕΝ απειλούν τους ανθρώπους. Ζουν σε δύο ανεξάρτητους πληθυσμούς, οι οποίοι δεν επικοινωνούν γεωγραφικά μεταξύ τους.

Ο μεγαλύτερος πληθυσμός ζει στην ευρύτερη περιοχή της οροσειράς της Πίνδου και ο δεύτερος ζει στην ευρύτερη περιοχή της οροσειράς της Ροδόπης.

Τα τελευταία χρόνια υπάρχουν σταθερές ενδείξεις για παρουσία αρκούδας στον ορεινό άξονα Βόρα-Ολύμπου και στη Στερεά Ελλάδα μέχρι και την ορεινή Ναυπακτία, περιοχές όπου το είδος δεν είχε καταγραφεί τα προηγούμενα 70 χρόνια.

Το συγκεκριμένο είδος της καφέ αρκούδας που ζει στην Ελλάδα, απειλείται από τον κατακερματισμό του βιοτόπου της, που προκαλείται πρωτίστως από τις ανθρώπινες παρεμβάσεις (κατασκευή μεγάλων οδικών αξόνων όπως συνέβη με την Εγνατία Οδό, παράνομη υλοτομία, δασικές πυρκαγιές, αλόγιστη διάνοιξη δασικών δρόμων, κατασκευή ανεμογεννητριών και φραγμάτων).

Άμεση συνέπεια της πυκνότητας του οδικού δικτύου και της αύξησης του αριθμού των οχημάτων σε αυτό, είναι ο μεγάλος αριθμός τροχαίων ατυχημάτων με θύματα αρκούδες. Ενδεικτικό είναι ότι από το 2003 στην Ελλάδα και έπειτα έχουν σκοτωθεί περισσότερες από 30 αρκούδες σε τροχαία ατυχήματα.

paramythia-online.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης