Ποια νομοσχέδια πάνε εξπρές στη Βουλή


ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ, ΦΠΑ, ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ 

Τέλος στις πρόωρες συντάξεις και αυξήσεις στις εισφορές ως προς το ασφαλιστικό, νέο καθεστώς στο ΦΠΑ που φέρνει ανατιμήσεις σε αγαθά και υπηρεσίες καθώς και διαδικασίες εξπρές για ολοκλήρωση των ιδιωτικοποιήσεων συγκαταλέγονται στα νομοσχέδιο που πρέπει αν ψηφιστούν άμεσα, έως την Τετάρτη, από τη Βουλή. 



ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Πρόωρες τέλος και αυξήσεις εισφορών


Τέλος μπαίνει στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, καθώς κλείνουν άμεσα οι πόρτες της εξόδου πριν από τα 67 (ή 62 με 40 χρόνια δουλειάς) για πλήρη σύνταξη και τα 62 για μειωμένη.

Οι ρυθμίσεις που οδηγούν σταδιακά σε αύξηση ορίων ηλικίας μέχρι το 2022 για όσους μπορούν να κάνουν χρήση των ενδιάμεσων - ειδικών ορίων, αλλά και τα βαριά αντικίνητρα που θα εφαρμοστούν ταυτόχρονα, είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, στη «ραχοκοκαλιά» του ασφαλιστικού νομοσχεδίου που αναμένεται να έρθει στη Βουλή, στο πλαίσιο της υπό διαπραγμάτευση συμφωνίας με τους εταίρους-δανειστές.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στις ρυθμίσεις που προωθούνται άμεσα περιλαμβάνονται και ενοποιήσεις Ταμείων.

Ποια νομοσχέδια πάνε εξπρές στη Βουλή

Το πακέτο μέτρων προβλέπει, άλλωστε, άμεση ένταξη όλων των επικουρικών στο ΕΤΕΑ και εκκίνηση της μεγάλης μεταρρύθμισης που θα ολοκληρωθεί το 2017 και θα οδηγήσει σε έναν ασφαλιστικό φορέα.

Προβλέπεται πως το υπερεπικουρικό ΕΤΕΑ θα συντηρείται από 1/1/2015 μόνο από ίδιους πόρους -απαγορεύεται δηλαδή η κρατική συμμετοχή για την κάλυψη των ελλειμμάτων του-, πράγμα που δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε μειώσεις παροχών (ως «έμμεση» ρήτρα μηδενικού ελλείμματος).

Το ασφαλιστικό «πακέτο» προβλέπει επίσης άμεση αύξηση εισφορών υπέρ υγείας -δηλαδή έμμεσες μειώσεις- κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες στις κύριες συντάξεις (από 4% σε 6%) και έξι στις επικουρικές, όπως και σταδιακή εναρμόνιση της δομής των ασφαλιστικών εισφορών σε όλα τα Ταμεία με το μοντέλο του ΙΚΑ (τριμερής χρηματοδότηση) ώστε να μειωθεί δραστικά η κρατική χρηματοδότηση σε φορείς όπως ο ΟΓΑ, το ΝΑΤ και ο ΟΑΕΕ (ρύθμιση που δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε νέα μείωση παροχών και αύξηση εισφορών).

Ποια νομοσχέδια πάνε εξπρές στη Βουλή

Οι δανειστές ζήτησαν χθες, σύμφωνα με πληροφορίες, πρόσθετα μέτρα στο εργασιακό, ρίχνοντας για άλλη μία φορά στο τραπέζι το θέμα των ομαδικών απολύσεων, αλλά και το «πάγωμα» των ρυθμίσεων που θέλει να προωθήσει η κυβέρνηση στο καθεστώς των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Οι εταίροι ζητούν επίσης συγκεκριμένα μέτρα που θα αντισταθμίσουν την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές του 2012 (το κόστος υπολογίζεται από ειδικούς της κοινωνικής ασφάλισης στα 4 δισ. ευρώ ετησίως), όπως και την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος ή ισοδύναμά της από τον Οκτώβρη.

Ποια νομοσχέδια πάνε εξπρές στη Βουλή

Οσον αφορά τις πρόωρες συντάξεις, ο βηματισμός για την εξάλειψή τους ξεκινά άμεσα, πιθανότατα από την ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου σε ΦΕΚ (άλλα σενάρια ήθελαν αναδρομική εφαρμογή από 1/7, αν και κάτι τέτοιο εκτιμάται από ειδικούς ως αντισυνταγματικό).

Ηδη το κύμα φυγής στο Δημόσιο είναι μεγάλο (από 15-30 Ιουνίου αποχώρησαν 5.500 υπάλληλοι) και φουντώνει καθώς οι ρυθμίσεις «πλήττουν» με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο περί τους 280.000 - 300.000 εργαζομένους.

Ποια νομοσχέδια πάνε εξπρές στη Βουλή

Ειδικότερα 150.000 ασφαλισμένοι έχουν κατοχυρωμένο δικαίωμα (κυνηγούν το όριο ηλικίας) και θα υποστούν 2-12, αν όχι 15, χρόνια επιπλέον δουλειάς για να βγουν στη σύνταξη.

Αλλοι 130.000 έχουν θεμελιωμένο δικαίωμα και μπορούν να φύγουν ανά πάσα στιγμή. Ενδεχόμενη παραβίαση θεμελιωμένων δικαιωμάτων χαρακτηρίζεται από ειδικούς ως παράνομη πράξη, ενώ στην πρώτη γραμμή του πυρός βρίσκονται όσοι θεμελιώνουν μόνο με τον χρόνο ασφάλισης. Αν τελικά δεν προστατευτούν θα υποστούν από ένα έως εννέα χρόνια δουλειάς επιπλέον.

Ποια νομοσχέδια πάνε εξπρές στη Βουλή

Σε απόλυτη προστασία είναι μόνο τα βαρέα και ανθυγιεινά και οι μητέρες παιδιών με αναπηρία (περίπου 15.000). Στη μεταβατική περίοδο που ξεκινά άμεσα εφαρμόζονται παράλληλα δύο βαριά αντικίνητρα που «σφραγίζουν» τις πόρτες στην πρόωρη: το ετήσιο «πέναλτι» αυξάνεται κατά 10% επιπλέον του 6% που ισχύει σήμερα, ενώ όσοι συνταξιοδοτούνται νωρίτερα από τα 67 θα παίρνουν μόνο το ποσό που αναλογεί στις εισφορές τους και το προνοιακό τμήμα που διαμορφώνει σήμερα το κατώτατο όριο της σύνταξης θα χορηγείται με τη συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΩΣΚΟΛΟΣ  
ΝΕΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΦΠΑ
Ανατιμήσεις για αγαθά και υπηρεσίες


Αμεση εφαρμογή του νέου καθεστώτος του ΦΠΑ με μετατάξεις αγαθών και υπηρεσιών και κατάργηση της έκπτωσης για τα εμπορικά νησιά του Αιγαίου, αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης, του φόρου πολυτελείας, καθώς και του συντελεστή φορολογίας για τις επιχειρήσεις θα προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες, το φορολογικό νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες μέρες.

Παράλληλα θα υπάρξει ειδική ρύθμιση για την οικειοθελή αποκάλυψη κρυφών εισοδημάτων και κατάρτιση πλήρους περιουσιολογίου όπου θα καταγράφεται το σύνολο της κινητής και ακίνητης περιουσίας των φορολογουμένων, ενώ θα γίνει αυστηρότερο το ποινολόγιο για τη φοροδιαφυγή.

Στον ΦΠΑ προβλέπονται σαρωτικές μετατάξεις αγαθών και υπηρεσιών στον κανονικό συντελεστή 23% από 13% ή 6,5% που είναι σήμερα, πράγμα που θα προκαλέσει κύμα ανατιμήσεων σε εκατοντάδες προϊόντα. Δεν θα υπάρξει καμία μεταβολή στις τιμές στα βασικά τρόφιμα, στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και νερού, καθώς παραμένουν στον συντελεστή 13%, ενώ ανεπαίσθητη θα είναι η μείωση στις τιμές των φαρμάκων και των βιβλίων με την υπαγωγή τους στο 6% από 6,5%.

Μεγάλες θα είναι οι αυξήσεις τιμών στα εμπορικά νησιά του Αιγαίου καθώς καταργείται η έκπτωση του 30% που ισχύει σήμερα σε όλους τους συντελεστές ΦΠΑ αλλά θα ληφθούν αντισταθμιστικά μέτρα για τα φτωχότερα νοικοκυριά των νησιών με επιστροφή φόρου επί των αγορών τους.

Ειδικότερα με το νέο σύστημα ΦΠΑ θα αυξηθούν οι τιμές κατά 8,85% κατά μέσον όρο:

•Στα μεταποιημένα, συσκευασμένα και κονσερβοποιημένα τρόφιμα (μακαρόνια, ρύζι και όσπρια πωλούμενα σε συσκευασίες, μπισκότα, σοκολάτες, πατατάκια, τσιπς, κονσέρβες, αναψυκτικά, συσκευασμένοι χυμοί, κατεψυγμένα τρόφιμα, γλυκά, παγωτά, μαρμελάδες, επεξεργασμένο και συσκευασμένο ψωμί, σάντουιτς, προμαγειρεμένο φαγητό, έτοιμο φαγητό σε συσκευασίες, τοματοπολτοί, σάλτσες σε κονσέρβες κ.λπ.).
•Τις υπηρεσίες μεταφορών (εισιτήρια λεωφορείων, τρένων, αεροπλάνων, πλοίων, κόμιστρα ταξί), σερβιριζόμενα είδη σε καταστήματα μαζικής εστίασης.
•Τις υπηρεσίες επισκευής παλαιών κατοικιών.
•Τις δευτεροβάθμιες υπηρεσίες υγείας που παρέχονται από ιδιωτικά θεραπευτήρια.
•Τα εισιτήρια κινηματογράφων.
•Τις υπηρεσίες από συγγραφείς, καλλιτέχνες, συνθέτες.
•Τις πωλήσεις ανθέων και φυτών. Επιπρόσθετα ο συντελεστής ΦΠΑ για τις υπηρεσίες διαμονής στα ξενοδοχεία θα αυξηθεί τον Οκτώβριο από το 6,5% στο 13% με συνέπεια οι τιμές των υπηρεσιών και των προϊόντων αυτών να αυξηθούν κατά 6,1%.

Αύξηση προβλέπεται στην εισφορά αλληλεγγύης -πιθανόν αναδρομικά από την 1-1-2015- για όλα τα φυσικά πρόσωπα (μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, εισοδηματίες κ.ά.) σε περίπτωση που το ετήσιο εισόδημά τους υπερβαίνει τα 30.000 ευρώ.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι νέοι συντελεστές της εισφοράς θα διαμορφωθούν σε 2% για εισοδήματα από 30.001-50.000 ευρώ, σε 4% για 50.001-100.000 ευρώ, σε 6% για 100.001-500.000 ευρώ και σε 8% για εισοδήματα πάνω από 500.001 ευρώ. Για τους μισθωτούς η αύξηση της εισφοράς θα φανεί αυτόματα στις μηνιαίες αποδοχές τους καθώς θα αυξηθεί η παρακράτηση και συνεπώς θα μειωθεί το ποσό που «θα βάζουν στην τσέπη τους».

Με τις νέες ρυθμίσεις θα αυξηθεί ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης κατά 30%, από το 10% στο 13% του αντίστοιχου τεκμηρίου διαβίωσης για τα ΙΧ άνω των 2.500 κυβικών εκατοστών και παλαιότητας μέχρι 10 ετών, τις πισίνες, τα αεροσκάφη και τα ελικόπτερα. Επιπλέον, ο φόρος αυτός επεκτείνεται και στα σκάφη αναψυχής άνω των 5 μέτρων. Ο αυξημένος φόρος θα υπολογιστεί στα εκκαθαριστικά των φετινών φορολογικών δηλώσεων.

Στις περιπτώσεις φορολογουμένων στους οποίους ο φόρος αυτός έχει ήδη επιβληθεί με το εκκαθαριστικό της φορολογικής δήλωσης του 2015 θα εκδοθεί νέο διορθωτικό εκκαθαριστικό με τον επιπλέον φόρο.

ΕΛΕΝΗ ΚΟΜΙΝΗ
 
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Διαδικασίες-εξπρές για ολοκλήρωση των ιδιωτικοποιήσεων


Με διαδικασίες-εξπρές μπαίνει σε εφαρμογή το σχέδιο της κυβέρνησης για την ολοκλήρωση των ιδιωτικοποιήσεων που είχαν μπει στον πάγο το τελευταίο διάστημα, ελέω διαπραγματεύσεων με τους δανειστές.

Στη χθεσινή κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής επαναδιατυπώθηκε η δέσμευση της κυβέρνησης να προχωρήσει άμεσα στην κατάρτιση χρονοδιαγράμματος για την πώληση όλων των περιουσιακών στοιχείων που διέθετε το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) μέχρι το τέλος του 2014, υιοθετώντας και την απαίτηση των δανειστών που περιελάμβανε η πρόταση Γιούνκερ για την πώληση του ποσοστού 10% που κατέχει το ελληνικό Δημόσιο στον ΟΤΕ.

Το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει βήμα προς βήμα τις ενέργειες που απαιτούνται για την ολοκλήρωση των διαγωνισμών αποκρατικοποίησης των περιφερειακών αεροδρομίων, της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, της Εγνατίας Οδού, των Οργανισμών Λιμένος Πειραιώς και Θεσσαλονίκης και του Ελληνικού.

Θέμα ημερών αποτελεί η ανακοίνωση συγκεκριμένων ημερομηνιών για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών στους διαγωνισμούς για τα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, με χρονικό ορίζοντα όχι πέραν του Οκτωβρίου 2015.

Μάλιστα, η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ έχει ήδη αποστείλει τα συμπληρωματικά τεύχη της προκήρυξης στους τρεις από τους συνολικά πέντε υποψηφίους για τη διεκδίκηση του ΟΛΠ.

Οι επιστολές στις οποίες περιγράφονται οι αλλαγές στους όρους του διαγωνισμού εστάλησαν στην Cosco Pacific, την APM Terminals, θυγατρική της δανέζικης Maersk, και την International Container Terminal Services που εδρεύει στις Φιλιππίνες.

Η επανεκκίνηση του διαγωνισμού προβλέπει την πώληση αρχικά του 51% του ΟΛΠ, με σταδιακή διάθεση του υπόλοιπου 16,7% σε βάθος πενταετίας. Η πώληση του δεύτερου πακέτου μετοχών θα διατεθεί στον ιδιώτη υπό την προϋπόθεση της δημιουργίας επενδύσεων ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ.

Χωρίς αλλαγές στους όρους θα προχωρήσουν οι διαγωνισμοί για την ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και της ROSCO (εταιρεία διαχείρισης τροχαίου υλικού), ενώ θα μεταφερθεί στο ΤΑΙΠΕΔ το υπόλοιπο 10% μετοχών του ΟΤΕ που διαθέτει το ελληνικό Δημόσιο. Με τους ισχύοντες όρους του διαγωνισμού θα ολοκληρωθεί και η πώληση των περιφερειακών αεροδρομίων στον πλειοδότη που έχει ήδη επιλεγεί, την κοινοπραξία Fraport AG - Slentel Ltd.

Στη λίστα των ιδιωτικοποιήσεων έχει συμπεριληφθεί και ο ΑΔΜΗΕ. Η κυβέρνηση δεσμεύθηκε είτε να προχωρήσει αμετάκλητα στην υλοποίηση της τελικής φάσης του διαγωνισμού της αποκρατικοποίησης για το 66% των μετοχών του που ανήκει στη ΔΕΗ, ανακοινώνοντας την ημερομηνία της υποβολής δεσμευτικών προσφορών, είτε να παρουσιάσει τον Οκτώβριο εναλλακτικό σχέδιο που θα προβλέπει τον πλήρη ιδιοκτησιακό διαχωρισμό του Διαχειριστή από τη μητρική εταιρεία.

Κώστας Νάνος ethnos.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης