Καταστροφική η έλλειψη ύπνου


- Ακόμη και μια νύχτα αϋπνίας έχει άκρως αρνητικές επιπτώσεις

 Τα τελευταία χρόνια σειρά μελετών έχουν δείξει τις αρνητικές επιπτώσεις που έχει η έλλειψη ύπνου ή η κακή ποιότητα ύπνου στον ανθρώπινο οργανισμό. Μια νέα μελέτη από σουηδούς ερευνητές δείχνει ότι ακόμη και μια νύχτα αϋπνίας ή κακού ύπνου είναι αρκετή για να προκαλέσει σειρά προβλημάτων. 



DNA, εγκέφαλος, όρεξη

Τη νέα μελέτη, που πρέπει να σημειωθεί ότι έγινε σε μικρό δείγμα συμμετεχόντων, πραγματοποίησαν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ουψάλα. Τα ευρήματα δείχνουν ότι ακόμη και μια νύχτα αϋπνίας ή κακού ύπνου είναι ικανή να προκαλέσει σοβαρές διαταραχές στη λειτουργία των γονιδίων του λεγόμενου βιολογικού ρολογιού του οργανισμού. Οι ερευνητές σημειώνουν ότι δεν γνωρίζουν ακόμη αν οι διαταραχές αυτές στα γονίδια έχουν μόνιμο ή προσωρινό χαρακτήρα.

Εκτός από τις γονιδιακές μεταβολές οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μια νύχτα αϋπνίας ή κακού ύπνου μεταβάλει τη θερμοκρασία του σώματος και δημιουργεί προβλήματα στην εγκεφαλική δραστηριότητα αλλά και σε διάφορες άλλες λειτουργίες όπως η όρεξη. Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Clinical Endocrinology and Metabolism».

 ΘΟΔΩΡΗΣ ΛΑΪΝΑΣ
 tovima.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης