Άρτα: Άρχισε πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών


Ο Δήμος Αρταίων και φέτος εφαρμόζει ολοκληρωμένο πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών σε περιοχές εντός των διοικητικών ορίων του το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη.

Το πρόγραμμα αυτό έχει σαν στόχο την διαφύλαξη της δημόσιας υγείας και περιλαμβάνει επεμβάσεις, μετά από τον εντοπισμό και καταγραφή νέων σημαντικών εστιών αναπαραγωγής των κουνουπιών στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Αρταίων,...



... οι οποίες είναι κυρίως στάσιμα νερά (ρέματα, αρδευτικό-αποστραγγιστικό δίκτυο, ταμιευτήρες, φυσικά υγροτοπικά συστήματα, όχθες ποταμών, λιμνών, έλη, άχρηστα πηγάδια, χαντάκια, υδρορροές κ.λ.π.) και προσδιορισμός των θέσεων τους σε χάρτες κατάλληλης κλίμακας.

O Δήμαρχος Αρταίων κ. Χρήστος Τσιρογιάννης, συνοδευόμενος από την Δ/ντρια της Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης-Γεωργίας κα Μαρία Ανδρέου, επισκέφθηκε την περιοχή του παραποτάμιου πάρκου στον θερινό κιν/φο «Ορφέας» και ενημερώθηκε από τους υπεύθυνους της αναδόχου εταιρίας για την εξέλιξη των εργασιών, αλλά και για τα μέσα χρήσης που περιλαμβάνουν οι πιο πάνω εργασίες.

Η σχετική μελέτη συντάχθηκε από τη Δ/νση Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης του Δήμου Αρταίων, με τη συμβατική δαπάνη του έργου ανέρχεται στο ποσό των 16.236,00 € με το ΦΠΑ και περιλαμβάνει τέσσερις κύκλους ψεκασμών σε περιοχές που βάση την συνταχθείσα μελέτη, υπάρχει πρόβλημα.

Ήδη, έχει ολοκληρωθεί πριν από λίγες ημέρες ο τρίτος κύκλος ψεκασμών και απομένει η εφαρμογή του τέταρτου κύκλου και ορισμένων επαναληπτικών επεμβάσεων σε περιοχές διαχείμασης και αναπαραγωγής των κουνουπιών.

Αναλυτικά περιλαμβάνει

:
Εντοπισμό και καταγραφή νέων σημαντικών εστιών αναπαραγωγής των κουνουπιών στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Αρταίων, οι οποίες είναι κυρίως στάσιμα νερά (ρέματα, αρδευτικό-αποστραγγιστικό δίκτυο, ταμιευτήρες, φυσικά υγροτοπικά συστήματα, όχθες ποταμών, λιμνών, έλη, άχρηστα πηγάδια, χαντάκια, υδρορροές κ.λ.π.) και προσδιορισμός των θέσεων τους σε χάρτες κατάλληλης κλίμακας.

Δειγματοληπτικοί σταθμοί ελέγχου προνυμφών.
Δεκαπενθήμερο έλεγχος-δειγματοληψίες των εστιών.
Τοποθέτηση παγίδων ωοαπόθεσης και εβδομαδιαίος έλεγχος στις ήδη χαρτογραφημένες περιοχές .
Εφαρμογές προνυμφοκτονίας.

Παρακολούθηση ακμαίων κουνουπιών (δειγματοληπτικοί σταθμοί-παγίδες). Εβδομαδιαίος έλεγχος.
Αναγνώριση των ειδών των κουνουπιών που συγκεντρώθηκαν με τις παραπάνω μεθόδους και αξιολόγησή τους ως προς την υγειονομική τους σημασία.

Εκτέλεση ψεκασμών εδάφους με εγκεκριμένα προνυμφοκτόνα και εντομοκτόνα.
Προμήθεια των εγκεκριμένων σκευασμάτων υγειονομικής σημασίας που θα απαιτηθούν για την εκτέλεση του έργου (Διάθεση σκευασμάτων για χρήση στους επίγειους ψεκασμούς).

Οι περιοχές ψεκασμού, είναι αναλυτικά, οι εξής :

Όλα τα φρεάτια ομβρίων των οδών της πόλης της Άρτας και συγκεκριμένα των οδών: Στρατώνος, Κομμένου, Ζάρρα, Αράχθου, Γώγου Μπακόλα, Σκουφά, Βασ. Κων/νου, Βασ. Πύρρου, Φιλελλήνων, Μακρυγιάννη, Αμβρακίας, Πριοβόλου, Κοσμά Αιτωλού, Καραϊσκάκη, Καραπάνου.

Ψεκασμοί στη βλάστηση επί των πάρκων, των πλατειών και των εκκλησιών.

Ψεκασμοί στα εγκαταλελειμμένα κτίρια.

Ψεκασμοί στις εστίες διαχείμανσης και αναπαραγωγής των κουνουπιών (Άγιοι Ανάργυροι, όλη η παραποτάμια ζώνη από το παραποτάμιο πάρκο ως τη Γέφυρα Άρτας).

Στις υπόλοιπες Δημοτικές Ενότητες, αναλυτικά:

1.Ψεκασμοί στις εστίες διαχείμασης και αναπαραγωγής των κουνουπιών που έχουν χαρτογραφηθεί από εργασίες προηγούμενων ετών και περιλαμβάνουν τις περιοχές : Ανέζα, Απόμερο, Μύτικας, Γαβριά,, Καλογερικό, Κορωνησία, Ψαθοτόπι, Πολύδροσο, Ράχη, Βίγλα, Στρογγυλή και Αγ. Σπυρίδωνας.

2. Ψεκασμοί στις νέες εστίες διαχείμασης και αναπαραγωγής των κουνουπιών από τα αποτελέσματα των δειγματοληψιών της παρούσας μελέτης.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης