"Δεν αποτελούν θήραμα τα αγριόγιδα στα Τζουμέρκα"


- Ανακοίνωση της Ε' Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ηπείρου

Με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση τα μέλη της κυνηγετικής οικογένειας της Ηπείρου πληροφορήθηκαν την επιστημονική επιβεβαίωση με σύγχρονα οπτικοακουστικά μέσα και μετρήσεις που δεν επιδέχονται άλλων ερμηνειών και αμφισβήτησης, την παρουσία πληθυσμών αγριόγιδου στους ορεινούς όγκους των Τζουμέρκων.



Μία παρουσία του μοναδικού αυτού είδους της ηπειρωτικής πανίδας, που ήταν γνωστή και σε πολλά μέλη της κυνηγετικής οικογένειας, που είχαν την τύχη να δουν διά ζώσης τα προηγούμενα χρόνια και το τελευταίο διάστημα, είτε μεμονωμένα άτομα είτε ομάδες ζώων να κινούνται στην περιοχή.

Η ικανοποίηση όμως για την επιβεβαίωση της εξάπλωσης και παρουσίας του αγριόγιδου και σε άλλα σημεία της Ηπείρου, πλην των ορεινών όγκων της Τύμφης, του Σμόλικα και του Γράμμου, μετριάστηκε και μετατράπηκε σε προβληματισμό, από δηλώσεις επιστημονικών παραγόντων, που μετέχουν στο πρόγραμμα παρακολούθησης σπάνιων ειδών στο Εθνικό Πάρκο Τζουμέρκων και χαράδρας Αράχθου.


Με αφορμή τις επισημάνσεις ότι «…οι λίγοι που έχουν σκεφτεί ή επιχειρήσει να αρχίσουν να τα κυνηγούν ξανά –υπάρχουν και τέτοιοι- να χρησιμοποιήσουν τα όπλα τους σε νόμιμα θηράματα και να γίνουν σύμμαχοι μας σε αυτήν την δύσκολη προσπάθεια καταμέτρησης και προστασίας του προστατευόμενου αγριόγιδου», το ΔΣ της Ε’ ΚΟΗ εκφράζει την έκπληξή του.

Η παρουσία πληθυσμών αγριόγιδου στους ορεινούς όγκους των Τζουμέρκων, σε περιοχές, όπου ασκείται νομίμως η θήρα και κατά περιόδους υπάρχει ιδιαίτερα μεγάλη κυνηγετική πίεση, επιβεβαιώνει από μόνη της, ότι η κυνηγετική δραστηριότητα δεν είναι «αντίπαλος» της παρουσίας του αγριόγιδου, που δεν αποτελεί θήραμα για κανέναν κυνηγό, παρά μόνο για λαθροθήρες – οπλοφόρους, που δεν ανήκουν στην κυνηγετική οικογένεια.

Εάν άλλωστε αυτό συνέβαινε, πολύ απλά δε θα είχαμε τη δυνατότητα να επιβεβαιώνουμε την παρουσία και εξάπλωση του πληθυσμού του ζώου αυτού και σε άλλες περιοχές, πλην των ήδη γνωστών εδώ και χρόνια.

Το αγριόγιδο και οι πληθυσμοί του επιβίωσαν και αναπτύχθηκαν στην περιοχή, μαζί με την άσκηση της κυνηγετικής δραστηριότητας και αυτό αποτελεί την καλύτερη απάντηση στους όποιους αμφισβητίες των καλών προθέσεων των κυνηγών και σε αντίστοιχες επισημάνσεις, που τελικά το μόνο που προκαλούν είναι σύγχυση και παρανοήσεις.



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ