Ο Βάσος Λυσσαρίδης μιλά στο ΚΥΠΕ με αφορμή την επέτειο του πραξικοπήματος


Αποφράδα μέρα η σημερινή για την Κύπρο

Σαράντα-ένα χρόνια συμπληρώνονται από την εκδήλωση του προδοτικού πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, 1974. Η μνήμη στρέφεται σήμερα πίσω για τα όσα ο λαός έζησε. Οι σειρήνες ήχησαν σήμερα το πρωί, στις 08.20, ώρα που εκδηλώθηκε το πραξικόπημα. 



Για τη σημερινή μαύρη επέτειο μίλησε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ), ο Επίτιμος πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης ενώ σχόλιο έκανε και ο πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Μαχητών της Αντίστασης Λεόντιος Φιλίππου.

Ο κ. Λυσσαρίδης χαρακτήρισε τη 15η Ιουλίου τη μεγαλύτερη προδοσία που έγινε από ελληνόφωνους αξιωματικούς σ’ αυτό τον αιώνα, σημειώνοντας ότι αναμενόταν αφού – όπως είπε- “είχαμε αρκετά στοιχεία που δείχνανε ότι έπρεπε να αναμένουμε ένα πραξικόπημα”.

Πρόσθεσε πως ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος πίστευε ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν Έλληνες οι οποίοι να προβούν σε μια τέτοια ενέργεια αφού με μια σφαίρα με τη δολοφονία του θα μπορούσαν να αλλάξουν το σκηνικό και να προσαρμοστούν προς στις αμερικανικές απαιτήσεις.

Ήταν ένα σφάλμα, είπε ο κ. Λυσσαρίδης, προσθέτοντας πως κατόπιν τούτου “είχαμε το πραξικόπημα που άνοιξε την πόρτα στην Τουρκία”. Ο κ. Λυσσαρίδης ανέφερε πως μόνο όσοι αξιωματικοί κατώτεροι δεν ήσαν μυημένοι στα σχέδια αντιστάθηκαν ηρωικά, όπως και η ΕΛΔΥΚ και πολλοί Ελληνοκύπριοι πολίτες με πρωτοβουλία έκαναν ότι μπορούσαν για να αποφύγουν την τραγωδία.

 Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Λυσσαρίδης σημείωσε πως το μήνυμα που εκπέμπει αυτή η ημέρα είναι πως δεν πρέπει να συγχύζουμε την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό με μερικούς ελληνόφωνους αξιωματικούς, οι οποίοι “για μια βλακεία τους νόμισαν ότι η διπλή ένωση ήταν η προσφερόμενη λύση από τους Αμερικανούς και την οποία θεωρούσαν ως αποδεκτή”.

Δεν αντιλαμβανόντουσαν, συνέχισε, ότι η Τουρκία δεν θα δεχόταν ούτε καν τη διπλή ένωση. “Άλλα ήταν τα σχέδια της Τουρκίας την οποία ενέπλεξαν δυστυχώς στο Κυπριακό με την τριμερή του Λονδίνου τότε, παρά τις πρόνοιες της Συνθήκης της Λωζάνης που απαγόρευε εμπλοκή της Τουρκίας στο κυπριακό γίγνεσθαι”, υπενθύμισε.

O κ. Λυσσαρίδης είπε ακόμα πως τα σχέδια της Τουρκίας τα οποία συνεχίζονται είναι η πλήρης κατάληψη της Κύπρου, ίσως αυτή τη φορά – όπως εκτίμησε – όχι με στρατιωτικές μεθόδους αλλά με τη δημογραφική αλλαγή ώστε να υπάρξει πληθυσμός τουρκικός και μειοψηφικός στην Κύπρο και να μιλούν για αυτοδιάθεση. Έχοντας υπόψη τους στόχους της Τουρκίας, είπε στο ΚΥΠΕ, πρέπει να έχουμε και την ανάλογη στρατηγική, μια πανεθνική ενιαία στρατηγική γιατί “τα εθνικά θέματα έχουν κοινή πηγή κινδύνου του τουρκικού επεκτατισμού, είτε μιλάμε για το Αιγαίο, είτε μιλάμε για τη Θράκη, είτε μιλάμε για την Κύπρο”.

Ερωτηθείς για τα συναισθήματα που τον διακατέχουν αυτή την ημέρα, ο κ. Λυσσαρίδης απάντησε με μια λέξη “οργή”, σημειώνοντας πως θέλει το λαό επαναστατημένο και οργισμένο.

Αν για άλλα θέματα “όπως το Μαρί εξέφρασε την οργή του, τώρα είναι καιρός να εκφράσουμε την οργή μας με πολύ μεγαλύτερες διαδηλώσεις, και την απόφασή μας ότι, ανεξάρτητα από την προδοσία η οποία οδήγησε σ’ αυτή την τραγωδία, δεν θα ανεχτούμε να είμαστε η τελευταία γενιά Ελληνοκυπρίων σ’ αυτό τον τόπο αλλά θα αγωνιστούμε με κάθε μέσο για την εθνική επιβίωση του κυπριακού Ελληνισμού και φυσικά πάντοτε με σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των νομίμων πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας”.

 Κληθείς να στείλει ένα μήνυμα προς τους νέους, ο κ. Λυσσαρίδης τους κάλεσε να μην πέσουν θύματα της τακτικής των πολιτικό – οικονομικών ελίτ. Έστειλε το μήνυμα στους νέους πως η σκυτάλη βρίσκεται τώρα στα δικά τους χέρια και πως θα πρέπει να αγωνιστούν με κάθε μέσο για τη δικαίωση, η οποία είναι συμβατή και με το διεθνές δίκαιο και με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Εξάλλου, ο πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Μαχητών της Αντίστασης Λεόντιος Φιλίππου ανέφερε στο ΚΥΠΕ πως και φέτος ο Σύνδεσμος δίνει το στίγμα της αγωνιστικότητας και της αταλάντευτης θέλησης για δικαίωση της θυσίας και των αγώνων των Μαχητών της Αντίστασης. Και φέτος, συνέχισε, δηλώνουμε παρόντες στους αγώνες του λαού για λευτεριά και δικαίωση, θυμόμαστε και αντιστεκόμαστε δεν ξεχνούμε και δεν παραγράφουμε τίποτε.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης