Τσίπρας: Θέλουμε έναν έντιμο συμβιβασμό για να αποφύγουμε μία ιστορική ρήξη


- «Αναλαμβάνω την ευθύνη για ότι συνέβη αυτούς τους 5 μήνες, όχι όμως και για τα πέντε χρόνια»

Υπογραμμίζοντας ότι είναι τιμή του να μιλά στους αιρετούς της Ευρώπης, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι το «Όχι» του ελληνικού λαού στο δημοψήφισμα της Κυριακής, ήταν η ενεργή συμμετοχή του ελληνικού λαού στη διαπραγμάτευση για το μέλλον του. Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε ο Αλέξης Τσίπρας την ομιλία του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που συνεδριάζει στο Στρασβούργο.



«Ο λαός μας έδωσε εντολή να ενισχύσουμε τις προσπάθειες για δίκαιη και οικονομικά βιώσιμη λύση, χωρίς την αέναη και αδιέξοδη λιτότητα που εγκλωβίζει την οικονομία σε φαύλο κύκλο» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας, υπογραμμίζοντας τις πρωτοφανείς συνθήκες της οικονομίας με κλειστές τράπεζες και ΜΜΕ να «τρομοκρατούν ότι το "Όχι" είναι ένα όχι στην Ευρώπη».

«Άκουσον μεν, πάταξον δε» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας, όταν αποδοκιμάστηκε από μερίδα των ευρωβουλευτών για το δημοψήφισμα και τόνισε ότι «η γενναία επιλογή του λαού, δεν αποτελεί ρήξη με την Ευρώπη, αλλά επιλογή επιστροφής στις αρχές ισότητας και αλληλεγγύης της Ευρώπης. Είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Ευρώπη ή θα είναι δημοκρατική ή θα έχει τεράστιες δυσκολίες να επιβιώσει».
Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «η προς ολοκλήρωση διαπραγμάτευση επιδιώκει να επαναβεβαιώσει το διπλό σεβασμό τόσο προς τους κοινούς κανόνες λειτουργίας της Ευρώπης όσο και τη βούληση των λαών».

«Η κυβέρνηση ανέλαβε πριν πέντε μήνες, όμως τα προγράμματα βρίσκονται εδώ και πέντε χρόνια» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τα όσα έχουν συμβεί εδώ και πέντε μήνες.
«Αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη για ότι συνέβη αυτούς τους 5 μήνες, όχι όμως και για τα πέντε χρόνια»υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Η βασική ευθύνη για τα αδιέξοδα της οικονομίας και όλης της Ευρώπης δεν αφορούν τους πέντε μήνες αλλά τα πέντε χρόνια των προγραμμάτων που δεν οδήγησαν σε έξοδο  από την κρίση» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, τονίζοντας ότι «θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η Ελλάδα τα τελευταία πέντε χρόνια έκανε πρωτοφανή προσπάθεια προσαρμογής. Έχει εξαντλήσει τα περιθώρια του ελληνικού λαού. Έγινε και αλλού προσπάθεια. Σε πολλές χώρες εφαρμόστηκαν προγράμματα λιτότητα, αλλά πουθενά τόσο σκληρά και τόσο μεγάλης διάρκειας.

Όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός, «η πρόταση που καταθέτουμε στους εταίρους περιλαμβάνει αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις, με δίκαιη κατανομή βαρών και κατά το δυνατόν λιγότερες υφεσιακές επιπτώσεις. Πρώτος στόχος είναι η καταπολέμηση της ανεργίας και η ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας».

Παράλληλα, σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, «η πρόταση περιλαμβάνει άμεση δέσμευση για μια ουσιαστικά συζήτηση για την αντιμετώπιση της βιωσιμότητας του χρέους. Δεν πρέπει να υπάρχουν μεταξύ μας ταμπού. Πρέπει να βλέπουμε την πραγματικότητα» υπογράμμισε, ανακοινώνοντας ότι  «σήμερα στέλνουμε αίτημα προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης. Ελπίζω ότι θα καταφέρουμε τις επόμενες ημέρες να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις της κρίσιμης συγκυρίας».

«Οι προτάσεις της Ελλάδας δεν έχουν στόχο να επιβαρύνουν επιπλέον τον ευρωπαίο φορολογούμενο. Τα χρήματα δεν κατέληξαν ποτέ στον ελληνικό λαό αλλά δόθηκαν για να σωθούν οι ελληνικές και ευρωπαϊκές τράπεζες αλλά δεν πήγαν ποτέ στον λαό», συνέχισε.

Επισήμανε επίσης ότι από τον Αύγουστο του 2014 έχει η Ελλάδα να λάβει εκταμίευση δόση, ύψους 7,2 δις ευρώ, και δεν ήταν η δική μας κυβέρνηση που ήταν στην εξουσία ως τον Ιανουάριο. «Δεν δόθηκαν οι δόσεις γιατί το πρόγραμμα δεν υλοποιήθηκε γιατί δεν βρίσκει κοινωνική συναίνεση. Δεν αρκεί να είναι ορθό πρέπει και να μπορεί να εφαρμοστεί».

«Το ίδιο χρονικό διάστημα η Ελλάδα διαπραγματεύτηκε διεκδικώντας τα 7,2 δισ., έχοντας όμως την υποχρέωση να αποπληρώνει δόσεις στους θεσμούς ύψους 17,5 δις ευρώ. Τα χρήματα αυτά κατεβλήθησαν από το υστέρημα του ελληνικού λαού», σημείωσε.

«Δεν είμαι από τους πολιτικούς που ισχυρίζονται ότι για όλα ευθύνονται οι κακοί ξένοι», ανέφερε ο κ. Τσίπρας και συμπλήρωσε: Οι κυβερνήσεις της Ελλάδας για πολλά χρόνια δημιούργησαν κράτος πελατειακό, ενίσχυσαν τη διαφθορά, τη διαπλοκή, άφησαν ανεξέλεγκτη τη φοροδιαφυγή του μεγάλου πλούτου. Αυτές τις μεγάλε αδικίες τα προγράμματα διάσωσης επέτειναν, καμία από τις υποτιθέμενες μεταρρυθμίσεις δεν βελτίωσε τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό. Καμία υποτιθέμενη μεταρρύθμιση δεν τα έβαλε με το τρίγωνο της διαπλοκής: πολιτικό κατεστημένο, ολιγάρχες και τράπεζες».

«Σήμερα ερχόμαστε με την ισχυρή εντολή του λαού όχι να συγκρουστούμε με την Ευρώπη αλλά με τα κατεστημένα», ανέφερε για να συμπληρώσει πως η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, «αυτό που ονομάζουμε ελληνική κρίση δεν είναι παρά η συνολική αδυναμία της ευρωζώνης να βρει μια οριστική λύση σε μια αυτοτροφοδοτούμενη κρίση χρέους. Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό και όχι αποκλειστικά ελληνικό πρόβλημα.

Και σε ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα απαιτείται ευρωπαϊκή λύση», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Η ευρωπαϊκή ιστορία είναι μια ιστορία συγκρούσεων αλλά στο τέλος της ημέρας συμβιβασμών. Αλλά είναι και μια ιστορία συγκλίσεων και διευρύνσεων. Μια ιστορία ενότητας και όχι διαίρεσης. Γι΄ αυτό άλλωστε μιλάμε για την ενωμένη Ευρώπη. Ας μην την αφήσουμε να γίνει διαιρεμένη Ευρώπη. Τούτη την ώρα καλούμαστε να βρούμε έναν γόνιμο και έντιμο συμβιβασμό. Προκειμένου να αποφύγουμε μια ιστορική ρήξη που θα ανατρέψει την παράδοση της ενωμένης Ευρώπης. Και είμαι βέβαιος ότι όλοι αντιλαμβανόμαστε την κρισιμότητα της στιγμής και θα ανταποκριθούμε. Θα αναλάβουμε την ιστορική μας ευθύνη».





newsbeast.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης