"Δικός μας πύραυλος έριξε το αεροσκάφος της Malaysia"


ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΣΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ

«Ήταν ένας Buk-M1». Με τον τίτλο αυτό κυκλοφορεί σήμερα η εφημερίδα Novaya Gazeta, ένα από τα ελάχιστα ανεξάρτητα μέσα που έχουν απομείνει στη Ρωσία, δίνοντας μια νέα διάσταση στο μυστήριο της πτώσης του αεροσκάφους των Μαλαισιανών Αερογραμμών τον περασμένο Ιούλιο. 




Για να στηρίξει τον εντυπωσιακό τίτλο της η εφημερίδα επικαλείται απόρρητες και ανώνυμες πληροφορίες μιας ομάδας Ρώσων στρατιωτικών εμπειρογνωμόνων, ανάμεσά τους και κάποιοι που εργάζονται υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας για την εταιρεία που κατασκευάζει πυραύλους εδάφους – αέρος όπως είναι οι Buk.

Η κατάρριψη του αεροσκάφους των Μαλαισιανών Αερογραμμών από τον συγκεκριμένου τύπου ρωσικό πύραυλο από την αρχή αποτέλεσε το κυρίαρχο σενάριο ανάμεσα στους διεθνείς ερευνητές που προσπαθούν να κατανοήσουν τι συνέβη με την πτήση MH17 που συνετρίβη τον περασμένο Ιούλιο στην Ουκρανία συμπαρασύροντας στο θάνατο 298 ανθρώπους.

Η συγκεκριμένη λεπτομερής, τεχνική ρωσική αναφορά, ωστόσο, υποστηρίζει ότι ο Buk εκτοξεύτηκε από περιοχή που κατείχαν ουκρανικές δυνάμεις και όχι φιλορώσοι αντάρτες. Στο ζήτημα αυτό πάντως υπάρχει διχογνωμία καθώς ουκρανοί αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι η συγκεκριμένη περιοχή είχε περιέλθει τότε στα χέρια των φιλορώσων.

Μέχρι τώρα στα ρωσικά ΜΜΕ επικρατούσε ο ισχυρισμός ότι η πτήση ΜΗ17 έπεσε από πύραυλο αέρος-αέρος που έφυγε από ένα ουκρανικό SU-25. Είναι η πρώτη φορά που ένα ρωσικό μέσο ισχυρίζεται ότι πίσω από την κατάρριψη βρίσκεται ένας ρωσικής κατασκευής πύραυλος.

Πολλοί είναι πάντως που αμφισβητούν κατά πόσο αυτές οι αναφορές ευσταθούν. Μιλώντας στο BBC, δύο ανεξάρτητοι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες, οι Pavel Felgenhauer και Vadim Lukashevich, αμφισβητούν ανοικτά τη θεωρία, τονίζοντας ότι πρόκειται για ανώνυμες πηγές, χαρακτηρίζοντάς την ως τέχνασμα παραπληροφόρησης προκειμένου να μετακυληθεί η ευθύνη από τον ρωσικό στρατό στον ουκρανικό.

Πηγή: BBC
ethnos.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης