Συλλήψεις μελών της FIFA από το FBI


-Ανάμεσα στους κατηγορούμενους είναι και ο Ελληνικής καταγωγής Κώστας Τάκκας 

Το FBI σε συνεργασία με την ελβετική αστυνομία σε επιχείρηση "σκούπα" διεξήχθη τα ξημερώματα της Τετάρτης στη Ζυρίχη, συνέλαβε υψηλόβαθμα στελέχη της FIFA (νυν και πρώην) με τις κατηγορίες του εκβιασμού, της δωροδοκίας και του ξεπλύματος "μαύρου" χρήματος.



Σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση των ""New York Times" σε επιχείρηση "σκούπα" που έγινε τα ξημερώματα της Τετάρτης στο ξενοδοχείο "Baur au Lac" όπου είχαν καταλύσει μέλη της FIFA για το ετήσιο συνέδριό τους, συνελήφθησαν στελέχη της FIFA (νυν και πρώην) με τις κατηγορίες του εκβιασμού, της δωροδοκίας και του ξεπλύματος "μαύρου" χρήματος.

Οι περίπου δώδεκα αστυνομικοί, κατόπιν οργάνωσης της επιχείρησης από το FBI και υπό την ευθύνη της εισαγγελέως Νέας Υόρκης, Λορέτα Λιντς, πήραν τα κλειδιά των δωματίων από τη ρεσεψιόν του ξενοδοχείου και αιφνιδίασαν τα στελέχη της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, εισβάλλοντας στα δωμάτιά τους προκειμένου να προχωρήσουν σε συλλήψεις.

Οι δύο τελευταίοι άντρες που συνελήφθησαν βγήκαν από το ξενοδοχείο χωρίς χειροπέδες, ενώ ο Εντουάρντο Λι από την Κόστα Ρίκα οδηγήθηκε σε πλαϊνή έξοδο, μαζί με τις αποσκευές του με το λογότυπο της FIFA.

Οι κατηγορούμενοι

Τζέφρι Γουέμπ (πρόεδρος ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας Νησιών Κεϊμάν, πρόεδρος CONCACAF, αντιπρόεδρος FIFA)
Κώστας Τάκκας (πρώην γενικός γραμματέας ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας Νησιών Κεϊμάν)
Εντουάρντο Λι (πρόεδρος ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας Κόστα Ρίκας)
Χούλιο Ρότσα (πρόεδρος ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας Νικαράγουας, μέλος επιτροπής ανάπτυξης FIFA
Ραφαέλ Εσκιβέλ (πρόεδρος ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας Βενεζουέλας, μέλος πειθαρχικής επιτροπής FIFA)
Νικολάς Λεός (πρώην πρόεδρος CONMEBOL)
Χοσέ Μαρία Μαρίν (πρώην πρόεδρος ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας Βραζιλίας, πρώην μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της FIFA)
Εουχένιο Φιγκερέδο (πρώην πρόεδρος CONMEBOL)
Τζακ Γουόρνερ (πρώην πρόεδρος ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας Τρίνινταντ και Τομπάγκο, πρώην πρόεδρος CONCACAF)

Εκτός των άλλων, κατηγορείται κι ο επί 17 χρόνια πρόεδρος της CONMEBOL (1986-2013) Νικολάς Λεός. Ο 86χρονος Παραγουανός παράγοντας παραιτήθηκε των αξιωμάτων του μετά από αποκάλυψη αγγλικής τηλεοπτικής εκπομπής ότι δέχθηκε δωροδοκία 500.000 ευρώ για τον διαμοιρασμό τηλεοπτικών δικαιωμάτων, ενώ φέρεται να ζήτησε να χριστεί ιππότης της Αγγλίας για να ψηφίσει τη χώρα στην ανάθεση του Μουντιάλ 2018.

Οι Ελβετοί αστυνομικοί συνέλαβαν και τον ελληνικής καταγωγής Κώστα Τάκκα, επί 15 χρόνια γενικό γραμματέα της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας των Νησιών Κεϊμάν.

Διώξεις αναμένονται επίσης εναντίον των Αλεχάντρο Μπουρσάκο (διευθύνων σύμβουλος αθλητικού τηλεοπτικού δικτύου της Αργεντινής), Άαρον Ντέιβιντσον (πρόεδρος εταιρίας αθλητικού μάρκετινγκ, πρόεδρος λίγκας της δεύτερης κατηγορίας του πρωταθλήματος των ΗΠΑ, της NASL), Ούγκο Τζίνκις και Μαριάνο Τζίνκις (πρόεδρος και αντιπρόεδρος εταιρίας αθλητικού μάρκετινγκ της Αργεντινής) και Χοσέ Μαργκίλιες (γενικός γραμματέας εταιρίας αθλητικού μάρκετινγκ της Αργεντινής)

ADVERTISEMENT
Οι συλλήψεις των μελών της FIFA πραγματοποιήθηκαν στο ίδιο ξενοδοχείο όπου είχαν καταλύσει τα στελέχη της εκτελεστικής επιτροπής το 2010, προτού ψηφίσουν την απονομή του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2018 στη Ρωσία και του 2022 στο Κατάρ, δύο επιλογές που ακολούθως βρέθηκαν στο "μικροσκόπιο" ερευνών, υπό το πρίσμα της δωροδοκίας.

  Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι έρευνες θα συνεχιστούν, ενώ θα γίνει προσπάθεια προκειμένου να παρακαμφθούν κωλύματα του ελβετικού νόμου, ώστε οι συλληφθέντες να εκδοθούν στις ΗΠΑ. Οι εισαγγελείς προγραμμάτιζαν να ασκήσουν ποινικές διώξεις εναντίον περισσοτέρων από 10 στελέχη, τα οποία δεν βρίσκονταν όλα στη Ζυρίχη, σύμφωνα με τους αστυνομικούς.

Μεταξύ αυτών, ο Τζέφρει Γουέμπ των Νησιών Κέιμαν, ο Εουχένιο Φιγκερέδο της Ουρουγουάης, ο οποίος είναι επίσης αντιπρόεδρος της εκτελεστικής επιτροπής της FIFA και μέχρι πρόσφατα πρόεδρος της CONCACAF, καθώς και ο Τζακ Γουόρνερ, ο πλέον αμφιλεγόμενος παράγοντας της αμερικανικής ηπείρου, από το Τρίνινταντ και Τομπάγκο, ο οποίος αποτελεί πρώην μέλος της εκτελεστικής επιτροπής και έχει κατηγορηθεί ήδη για αναρίθμητες παραβάσεις του κώδικα δεοντολογίας.

Aξιωματούχος του ποδοσφαίρου αποκάλυψε διάλογο μεταξύ των Ελβετών αστυνομικών και του προέδρου της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Αφρικής, Ισά Χαγιάτου. Οι αστυνομικοί ζήτησαν από τον Χαγιάτου να τους ακολουθήσει και ο τελευταίος ρώτησε εάν τον συλλαμβάνουν.

Όταν πήρε αρνητική απάντηση, αποκρίθηκε ότι δεν θα τους ακολουθήσει και εάν θέλουν να τον συλλάβουν, πρέπει να το πράξουν μπροστά στους συναδέλφους του στην συνεδρίαση της αφρικανικής ομοσπονδίας αργότερα μέσα στην Τετάρτη.
Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι ο πρόεδρος της FIFA, Ζεπ Μπλάτερ, δεν συνελήφθη.

Η ανακοίνωση της ελβετικής εισαγγελίας

"Έξι συλλήψεις παραγόντων ποδοσφαίρου πραγματοποιήθηκαν σήμερα στη Ζυρίχη, από την αστυνομία του καντονιού της Ζυρίχης. Το εισαγγελικό γραφείο εξέδωσε εντάλματα σύλληψης μετά από παραγγελία των αμερικανικών αρχών. Η εισαγγελία της ανατολικής περιφέρειας της Νέας Υόρκης ερευνά τα συγκεκριμένα άτομα με την υποψία της δωροληψίας και χρηματισμού μεταξύ των αρχών του '90 και σήμερα.
Οι ύποπτοι δωροδοκίας -εκπρόσωποι αθλητικών media και αθλητικών εταιριών προώθησης- φέρονται να έχουν εμπλακεί σε υποθέσεις πληρωμής προς τους ποδοσφαιρικούς παράγοντες - αξιωματούχους της FIFA και άλλων θυγατρικών της FIFA, συνολικού ύψους 100.000.000 δολαρίων ΗΠΑ. Ως αντάλλαγμα, φέρονται να αποδέχθηκαν δικαιώματα τηλεοπτικά, μάρκετινγκ και χορηγίες σχετικά με ποδοσφαιρικά τουρνουά στη Λατινική Αμερική. Σύμφωνα με την αμερικανική παραγγελία, αυτά τα εγκλήματα συμφωνήθηκαν και προετοιμάστηκαν στις ΗΠΑ και οι πληρωμές πραγματοποιήθηκαν μέσω αμερικανικών τραπεζών".


Οι έρευνες και το πόρισμα Γκαρσία

Η FIFA, ο ανώτατος ποδοσφαιρικός οργανισμός με αποθέματα που ξεπερνούν το 1.500.000.000 ευρώ και με ισχύ ικανή να οδηγεί τις χώρες που διοργανώνουν Παγκόσμια Κύπελλα σε τροποποίηση των εθνικών συνταγμάτων τους, εδώ και περίπου 5 χρόνια βρίσκεται στη "δίνη του κυκλώνα" της διαφθοράς.

Οι αναθέσεις των Μουντιάλ σε Ρωσία και Κατάρ αποτέλεσαν τη σταγόνα που ξεχείλισε το "ποτήρι", με συνέπεια να αρχίσουν έρευνες και να συσταθεί ανεξάρτητη αρχή ελέγχου, η οποία θα εξέταζε το πόρισμα των ερευνών του πρώην εισαγγελέα της Νέας Υόρκης, Μάικλ Γκαρσία.

Το FBI και εισαγγελικές αρχές της Νέας Υόρκης ερευνούν καταγγελίες για τη FIFA εδώ και χρόνια, ωστόσο η υπόθεση πήρε νέα τροπή το 2011 όταν συνεργάστηκε με τις αμερικανικές αρχές ο Αμερικανός Τσακ Μπλέιζερ, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής, δίνοντας πληροφορίες για απάτη και ξέπλυμα χρήματος.

Ο Μπλέιζερ που κατείχε υψηλόβαθμη θέση στην ομοσπονδία από το 1990 ως το 2011 ως Γενικός Γραμματέας της CONCACAF, συμφώνησε να ηχογραφεί συνομιλίες μέσα στη FIFA, αφού οι αρχές τον απείλησαν ότι θα του ασκηθεί δίωξη για φοροδιαφυγή.


  Ο Γκαρσία προσλήφθηκε από τον Ζεπ Μπλάτερ και τη FIFA για να διερευνήσει την ανάθεση των Παγκοσμίων Κυπέλλων 2018 και 2022 σε Ρωσία και Κατάρ αντιστοίχως. Τον Σεπτέμβριο του 2014, ως πρόεδρος του ερευνητικού τμήματος της (θεωρητικά αναδιαρθρωμένης) Επιτροπής Δεοντολογίας της FIFA, ο Γκαρσία παρέδωσε το 430σέλιδο πόρισμά του στο δικαιοδοτικό τμήμα της Επιτροπής, όπου προΐστατο ο διακεκριμένος δικαστής Χανς Γιόαχιμ Έκερτ.

Δεύτερη υπόθεση

Αυτός με τη σειρά του δημοσιοποίησε στις 13 Νοεμβρίου την 42σέλιδη περίληψη των ευρημάτων του, μετά από την εξέταση του πορίσματος Γκαρσία. Ρωσία και Κατάρ απαλλάχθηκαν από κάθε κατηγορία, βάσει της σύνοψης.

Η FIFA πανηγύριζε, αλλά ώρες μετά από τη δημοσιοποίηση της περίληψης Έκερτ, ο Γκαρσία πέρασε στην αντεπίθεση, θεωρώντας εσφαλμένα τα συμπεράσματά του. Η FIFA απέρριψε με κάθε τρόπο τις αιτιάσεις του Γκαρσία, ο οποίος παραιτήθηκε από το αξίωμά του στις 17 Δεκεμβρίου.

Όπως αποφασίστηκε, η εκτελεστική επιτροπή της FIFA θα δημοσιοποιούσε μία "νομικά κατάλληλη έκδοση" του πλήρους πορίσματος Γκαρσία. Κοινώς, μία τρύπα στο νερό, αφού η έρευνα του Αμερικανού ήταν περισσότερο μία παρωδία, που στηρίχθηκε στη διάθεση των υπόπτων να συνεργαστούν, δίχως κανένα νομικό φόβητρο.

Έτσι, για παράδειγμα, η ρωσική επιτροπή διεκδίκησης του Μουντιάλ 2018 δεν παρείχε ποτέ στον Γκαρσία τους υπολογιστές που χρησιμοποιήθηκαν την περίοδο της ανάθεσης, διότι -όπως ισχυρίστηκαν οι αρμόδιοι- είχαν αποκτηθεί μέσω leasing, επεστράφησαν και η ιδιοκτήτρια εταιρία τους κατέστρεψε... Από τους 11 άντρες που ψήφισαν για το 2018 και το 2022 και δεν είναι πλέον στην εκτελεστική επιτροπή της FIFA, μόλις 5 απάντησαν στις ερωτήσεις του Γκαρσία και 2 δεν εντοπίστηκαν καθόλου.


 

Πρόβλημα με τις εκλογές

Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να προκαλέσει τεράστιο πλήγμα στον Ζεπ Μπλάτερ ενόψει των προσεχών εκλογών για την προεδρία της FIFA. Ο Ελβετός πρόεδρος της FIFA αναμενόταν να εκλεγεί με μεγάλη πλειοψηφία στις αρχαιρεσίες της Παρασκευής, έναντι του μοναδικού αντιπάλου του, Πρίγκιπα Αλί από την Ιορδανία, μετά από την απόσυρση των υποψηφιοτήτων του προέδρου της ολλανδικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας Μίχελ φαν Πράαχ και του Λουίς Φίγκο.

Ο 79χρονος Μπλάτερ προσβλέπει σε 5η θητεία στο "τιμόνι" της FIFA, παρότι πριν από την προηγούμενη εκλογή του, είχε ζητήσει και είχε λάβει τη στήριξη τη UEFA για μία τελευταία φορά, δίνοντας υπόσχεση ότι ακολούθως θα αποχωρήσει.

Στην ελβετική πόλη βρίσκεται και η ελληνική αποστολή, με επικεφαλής τον πρόεδρο της ΕΠΟ, Γιώργο Γκιρτζίκη.

 contra.gr


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ