Δανία: Αγορές χωρίς πορτοφόλι και χωρίς μετρητά

 
- Στην Κοπεγχάγη, μπορείς να αγοράσεις έναν εσπρέσο με το smartphone σου
 
Στη Στοκχόλμη, μπορείς να πληρώσεις έναν μικροπωλητή του δρόμου με κάρτα. Στην Κοπεγχάγη, μπορείς να αγοράσεις έναν εσπρέσο με το smartphone σου. Στο Ελσίνκι, μπορείς να πας για ψώνια αφήνοντας σπίτι το πορτοφόλι σου.
 
 
Η Σκανδιναβία είναι εδώ και καιρό το πιο απαλλαγμένο από μετρητά μέρος στον κόσμο.
Και τώρα, η Δανία εξετάζει το ενδεχόμενο να κάνει ένα βήμα παραπέρα: να καταργήσει τελείως τα μετρητά για όσα καταστήματα το επιθυμούν.
 
Το Εμπορικό Επιμελητήριο της Δανίας συστήνει να δοθεί η δυνατότητα στα καταστήματα και στις υπηρεσίες να καταργήσουν τελείως τις συναλλαγές με μετρητά. Αν η πρόταση λάβει το πράσινο φως στη Βουλή, τα μετρητά θα μπορούν να «εξαφανιστούν» από την αγορά τον Ιανουάριο του 2016.
 
«Οι έμποροι μας έλεγαν από καιρό ότι η χρήση μετρητών κοστίζει ακριβά διότι χρειάζεται να απασχολούνται έμμισθοι υπάλληλοι για να τα χειρίζονται ενώ υπάρχουν και ανησυχίες για την ασφάλεια», είπε στον «Guardian» η Σόφι Φίντλινγκ Άντερσεν από το Επιμελητήριο. 
 
Μέχρι στιγμής, οι αντιδράσεις από τα μέσα ενημέρωσης, τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις ήταν ελάχιστες. Οι μικρές επιχειρήσεις είναι εξίσου πρόθυμες να καταργήσουν τα μετρητά με τις μεγάλες. «Τόσο λίγοι πελάτες πληρώνουν με μετρητά πλέον, που δημιουργούν σχετικό πρόβλημα όταν το κάνουν», λέει η Μέτε Σμιντ, ιδιοκτήτρια κομμωτηρίου. «Πρέπει να πάω στην τράπεζα να καταθέσω τα μετρητά, προσέχοντας μη με ληστέψουν, ενώ η τράπεζα μου χρεώνει την κατάθεση. Είναι ευκολότερο όταν με πληρώνουν με κάρτα ή MobilePay».

Την μετακίνηση προς ένα κόσμο χωρίς μετρητά την υποστηρίζει η Better Than Cash Alliance του Capital Development Fund του ΟΗΕ, που έχει ως στόχο να επιταχύνει την στροφή προς τις ηλεκτρονικές πληρωμές και χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Μπιλ & Μελίντα Γκέιτς, τη MasterCard και τη Visa.

Αλλά οι πολέμιοι εκφράζουν την ανησυχία ότι θα πληγεί η ελευθερία των καταναλωτών. Ο Καρλ-Λούντβιγκ Τίλε, από την γερμανική κεντρική τράπεζα, θεωρεί ότι «η κατάργηση των μετρητών θα πλήξει την κυριαρχία του καταναλωτή _ την ελεύθερη επιλογή των πολιτών για τα εργαλεία πληρωμής που χρησιμοποιούν».

Ενώ σουηδικές οργανώσεις συνταξιούχων υποστηρίζουν ότι οι ηλικιωμένοι δεν είναι εξοικειωμένοι με τη νέα τεχνολογία, οι δανοί συνταξιούχοι επιδεικνύουν ενθουσιασμό για τα smartphone.
«Έχουμε το υψηλότερο ποσοστό πολιτών άνω των 60 ετών που ήδη ψωνίζουν ηλεκτρονικά και χειρίζονται άνετα την τεχνολογία, γι' αυτό η κατάργηση των μετρητών δεν θα αποτελέσει μεγάλο πρόβλημα γι' αυτούς», λέει η Φίντλινγκ Άντερσεν.  

tovima.gr/


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης