Διήμερο πένθος στα Σκόπια


- Ένοπλες συγκρούσεις με πέντε νεκρούς αστυνομικούς 

Διήμερο πένθος σήμερα και αύριο κήρυξε η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, μετά την έκτακτη χθεσινή συνεδρίαση, εξαιτίας του θανάτου πέντε αστυνομικών, κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με ένοπλους Αλβανούς στην πόλη Κουμάνοβο. Κατά το διήμερο πένθους οι σημαίες στη χώρα θα κυματίζουν μεσίστιες.




Σύμφωνα με την αστυνομία της ΠΓΔΜ, πέντε αστυνομικοί σκοτώθηκαν και πάνω από 30 τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια πολύωρων ένοπλων συγκρούσεων μεταξύ ισχυρών δυνάμεων της αστυνομίας και «τρομοκρατικής ένοπλης ομάδας» σε αλβανόφωνη συνοικία της πόλης Κουμάνοβο.

Ο αλβανόφωνος τηλεοπτικός σταθμός των Σκοπίων Alsat μεταδίδει ότι κατά τις συγκρούσεις σκοτώθηκαν και πέντε μέλη της ένοπλης ομάδας.


Η υπουργός Εσωτερικών σημείωσε ότι οι περισσότεροι ένοπλοι παραδόθηκαν στην αστυνομία μετά από μάχες που διήρκεσαν 15 και πλέον ώρες και πως η επιχείρηση της αστυνομίας συνεχίζεται, μέχρι την εξουδετέρωση «και του τελευταίου τρομοκράτη».

Η ίδια ανέφερε ότι κάποια από τα μέλη της τρομοκρατικής ένοπλης ομάδας είναι από την ΠΓΔΜ και κάποια άλλα προέρχονται από «γειτονική χώρα». Η κ. Γιανκούλοφσκα δεν διευκρίνισε από ποια «γειτονική χώρα» εισήλθαν στην ΠΓΔΜ μέρος των ενόπλων , εικάζεται ωστόσο ότι αυτοί είναι Αλβανοί που εισήλθαν από το Κόσοβο.

Συμπλήρωσε ότι η ένοπλη ομάδα, τον αριθμό των μελών της οποίας δεν ήταν σε θέση να διευκρινίσει, είχε σκοπό να επιτεθεί σε αστυνομικά τμήματα και σε κρατικούς θεσμούς της ΠΓΔΜ. Σημείωσε ότι οι «τρομοκράτες» προφανώς θέλησαν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση που επικρατεί στην ΠΓΔΜ (στην οποία έχει εκδηλωθεί βαθιά πολιτική κρίση) και να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα.

Ισχυρές δυνάμεις των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας, με τεθωρακισμένα οχήματα και ελικόπτερα εισέβαλαν νωρίς το πρωί του Σαββάτου στην αλβανόφωνη συνοικία του Κουμάνοβο για τον εντοπισμό και την εξουδετέρωση «τρομοκρατικής ένοπλης ομάδας». Κατά την είσοδο των δυνάμεων της αστυνομίας στη συνοικία της πόλης Κουμάνοβο, οι ένοπλοι Αλβανοί άνοιξαν πυρ με όπλα, βόμβες και ρουκέτες, ανέφερε η αστυνομία.

Το Κουμάνοβο, μία πόλη με περισσότερους από 80.000 κατοίκους, η οποία απέχει 40 χλμ. από τα Σκόπια και βρίσκεται κοντά στα σύνορα της ΠΓΔΜ με τη Σερβία, θύμιζε το βράδυ του Σαββάτου "πόλη φάντασμα", καθώς ο πληθυσμός της πόλης κλείστηκε στα σπίτια του, τα περισσότερα καταστήματα δεν λειτουργούσαν και στους δρόμους δεν κυκλοφορούσαν παρά ελάχιστα οχήματα.

Τα επεισόδια στο Κουμάνοβο είναι τα σοβαρότερα στην ΠΓΔΜ από την λήξη των ενόπλων συγκρούσεων μεταξύ Αλβανών ανταρτών του UÇK και κυβερνητικών δυνάμεων της ΠΓΔΜ το 2001, οι οποίες είχαν οδηγήσει τη χώρα στα πρόθυρα της διάλυσης.

Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, σε έκτακτη συνεδρίασή της το βράδυ του Σαββάτου, κήρυξε την σημερινή (Κυριακή 10η Μαΐου) και την αυριανή (Δευτέρα 11η Μαΐου) ημέρες εθνικού πένθους εξαιτίας του θανάτου πέντε αστυνομικών, κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με ένοπλους Αλβανούς στην πόλη Κουμάνοβο.

Κατά το διήμερο πένθους, οι σημαίες στη χώρα θα κυματίζουν μεσίστιες.

Ο αλβανόφωνος τηλεοπτικός σταθμός των Σκοπίων Alsat μεταδίδει ότι κατά τις συγκρούσεις σκοτώθηκαν και πέντε μέλη της ένοπλης ομάδας.


Το χρονικό των επεισοδίων και οι αντιδράσεις

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της αστυνομίας της ΠΓΔΜ Ίβο Κότεσκι, ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας ξεκίνησαν στις 05:00 το πρωί μεγάλη επιχείρηση σε συνοικία της πόλης Κουμάνοβο, για τον εντοπισμό και την εξουδετέρωση «τρομοκρατικής ένοπλης ομάδας», η οποία όπως ανέφερε ο Κότεσκι εισήλθε στην ΠΓΔΜ από «γειτονική χώρα» με σκοπό επιθέσεις σε κρατικούς θεσμούς.
Κατά την είσοδο των δυνάμεων της αστυνομίας στη συνοικία της πόλης Κουμάνοβο οι ένοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον τους, σημείωσε ο Κότεσκι και πρόσθεσε ότι η αστυνομία, την ώρα αυτή, κάνει ελέγχους σε σπίτια της συνοικίας.

Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας δεν διευκρίνισε από ποια «γειτονική χώρα» εισήλθαν στην ΠΓΔΜ οι ένοπλοι, αν και εικάζεται ότι αυτοί είναι Αλβανοί που εισήλθαν από το Κόσοβο.
Έκκληση για ηρεμία απευθύνουν τα κόμματα. Το κυβερνών κόμμα του Νίκολα Γκρούεφσκι έκανε λόγο για «προσπάθεια αποσταθεροποίησης της χώρας από ένοπλες ομάδες οι οποίες είναι γνωστές στην κοινή γνώμη της χώρας, όσο και σε γειτονικές χώρες και στη διεθνή κοινότητα, για τον ρόλο τους».

Ο δήμαρχος του Κουμάνοβο Ζόραν Νταμιάνοφσκι δήλωσε ότι στην πόλη διεξάγεται «πραγματικός πόλεμος», ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι πέρα από τα θύματα, έχουν προκληθεί πυρκαγιές σε σπίτια της συνοικίας.

Όλα τα πολιτικά κόμματα στην ΠΓΔΜ, τόσο τα σλαβικά όσο και τα αλβανικά απηύθυναν έκκληση στον πληθυσμό της χώρας για ηρεμία.

Το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα στην ΠΓΔΜ, DUI του Αλί Αχμέτι, το οποίο συμμετέχει στην κυβέρνηση συνασπισμού της χώρας, εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τα σημερινά επεισόδια και απηύθυνε έκκληση προς τον αλβανόφωνο πληθυσμό του Κουμάνοβο για ψυχραιμία. Το DUI σημείωσε ότι το σημερινό συμβάν, όπως και αυτό στο συνοριακό φυλάκιο Γκόσιντσε, πριν από είκοσι ημέρες δεν συνάδουν με τις επιδιώξεις των Αλβανών τόσο στην ΠΓΔΜ, όσο και στο Κόσοβο, την Αλβανία και την κοιλάδα του Πρέσεβο στη Σερβία για ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή.


Η πρεσβεία των ΗΠΑ στα Σκόπια εξέφρασε τη λύπη της «για τους νεκρούς αστυνομικούς και πολίτες» κατά την ένοπλη σύρραξη στο Κουμάνοβο.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, σε ανακοίνωση του, εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάσταση στην ΠΓΔΜ και απηύθυνε έκκληση σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας να αποκαταστήσουν έναν εποικοδομητικό διάλογο για την υπέρβασή της, σημειώνοντας παράλληλα, ότι η διεθνής κοινότητα και κυρίως η αποστολή του ΟΑΣΕ οφείλουν να συμβάλουν για την επίτευξη ενός τέτοιου διαλόγου στην ΠΓΔΜ.

Ο αλβανόφωνος αλβανικός σταθμός των Σκοπίων «Alsat» θεωρεί ότι τα σημερινά επεισόδια στο Κουμάνοβο αποτελούν προσπάθεια αποσταθεροποίησης της χώρας και αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης από τη βαθιά πολιτική κρίση στην ΠΓΔΜ, μετά και το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών.

Ο αλβανόφωνος σταθμός των Σκοπίων υπογραμμίζει ότι τα επεισόδια στο Κουμάνοβο σημειώνονται ενόψει των αναγγελθεισών αποκαλύψεων από την αντιπολίτευση για τη δολοφονία πέντε νεαρών νεαρών ατόμων σλαβικής καταγωγής που διαπράχθηκε τον Απρίλιο του 2012 στη λίμνη Σμίλκοβτσι, έξω από τα Σκόπια.

Για την υπόθεση αυτή έχουν καταδικαστεί σε ισόβια έξι Αλβανοί. Ωστόσο, όπως σημειώνει ο «Alsat», ο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης στην ΠΓΔΜ- Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM)- Ζόραν Ζάεβ ανήγγειλε ότι στο πλαίσιο των αποκαλύψεων της αντιπολίτευσης για το σκάνδαλο με τις τηλεφωνικές υποκλοπές, θα δημοσιοποιήσει τις επόμενες ημέρες στοιχεία που ίσως ανατρέψουν τους ισχυρισμούς ότι οι δράστες της πενταπλής δολοφονίας είναι Αλβανοί.

Το Κουμάνοβο είναι μία πόλη με περισσότερους από 80.000 κατοίκους, η οποία απέχει 40 χλμ. από τα Σκόπια και βρίσκεται κοντά στα σύνορα της ΠΓΔΜ με τη Σερβία.

Καταδικάζει η Αλβανία

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας Ντιτμίρ Μπουσάτι καταδίκασε τις πράξεις βίας στο Κουμάνοβο της ΠΓΔΜ και τόνισε ότι «είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι οι ένοπλοι να ταυτοποιούνται εθνικά».

Ζητώντας απο της αρχές της ΠΓΔΜ να διεξάγουν έρευνα για το επεισόδιο, ο Αλβανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η γειτονική χώρα πρέπει να σεβαστεί τη Συμφωνία της Οχρίδας, για να εξασφαλιστεί η αρμονία των διεθνικών σχέσεων.

Την ανησυχία του για την κατάσταση στο Κουμάνοβο εξέφρασε και ο Πρόεδρος της Αλβανίας, Μπουγιάρ Νισάνι, ο οποίος παρότρυνε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και να σεβαστούν τις σχέσεις των εθνικών ομάδων.

Ο πρόεδρος της Αλβανίας δήλωσε ότι παρακολουθεί με μεγάλη ανησυχία την κατάσταση στο Κουμάνοβο και τις επιπτώσεις των εξελίξεων στη σταθερότητα της χώρας.

Ο κ. Νισάνι εξέφρασε τα συλλυπητήριά του προς όλους τους πολίτες, Αλβανούς ή "Μακεδόνες" - όπως είπε - , οι οποίοι έχασαν τους αγαπημένους τους ανθρώπους στης σημερινές ένοπλες συγκρούσεις.

Ο Αλβανός Πρόεδρος τονίζει επίσης σε ανακοίνωση του ότι όλες οι πλευρές θα πρέπει να αξιολογούν προσεκτικά και τις διεθνοτικές σχέσεις, με βάση τη συμφωνία της Οχρίδας, και να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα και δράσεις για την εξομάλυνση της κατάστασης, την διαλεύκανση της και την παραπομπή των υπευθύνων ενώπιον της δικαιοσύνης.

Τη βαθιά του ανησυχία για τα επεισόδια στην πόλη Κουμάνοβο εξέφρασε ο Επίτροπος για την Πολιτική Γειτονίας και τις Διαπραγματεύσεις για τη Διεύρυνση της ΕΕ Γιοχάνες Χαν.

ΕΕ: Ανησυχεί και ζητά αποκατάσταση ηρεμίας


«Εκφράζω τη βαθιά μου ανησυχία για την εξελισσόμενη κατάσταση στην περιοχή του Κουμάνοβο και για πιθανούς τραυματισμούς και απώλειες ζωών. Καλώ τις αρχές (της ΠΓΔΜ) και όλους τους πολιτικούς ηγέτες, καθώς και τους ηγέτες των (εθνοτικών) κοινοτήτων να συνεργαστούν για να αποκατασταθεί η ηρεμία και να διερευνηθούν πλήρως τα γεγονότα κατά τρόπο αντικειμενικό και διαφανή, σύμφωνα με τους νόμους. Καλώ όλους τους παράγοντες σε μέγιστη αυτοσυγκράτηση. Οποιαδήποτε περαιτέρω κλιμάκωση θα πρέπει να αποφευχθεί, αν μη τι άλλο προς όφελος της συνολικής σταθερότητας στη χώρα», αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου του κ. Χαν.

Σύμφωνα με την αστυνομία της ΠΓΔΜ, πέντε αστυνομικοί σκοτώθηκαν και πάνω από 30 τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια πολύωρων ένοπλων συγκρούσεων μεταξύ ισχυρών δυνάμεων της αστυνομίας και «τρομοκρατικής ένοπλης ομάδας» σε αλβανόφωνη συνοικία της πόλης Κουμάνοβο. Ο αλβανόφωνος τηλεοπτικός σταθμός των Σκοπίων Alsat μεταδίδει ότι στις συγκρούσεις σκοτώθηκαν επίσης πέντε μέλη της ένοπλης ομάδας.

Σερβία: Το Βελιγράδι θα αντιδράσει δυναμικά σε κάθε προσπάθεια μεταφοράς των συγκρούσεων

Αυστηρή προειδοποίηση προς εξτρεμιστικούς κύκλους να μην προσπαθήσουν να μεταφέρουν τις ένοπλες συγκρούσεις από το Κουμάνοβο στο έδαφος της Σερβίας απηύθυνε ο πρωθυπουργό της χώρας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

«Η Σερβία επιθυμεί να διατηρήσει την ειρήνη και τη σταθερότητα και να μην διανοηθεί κανείς να απειλήσει την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της χώρας, διότι η απάντηση θα είναι άμεση, αποφασιστική, δυναμική και αποτελεσματική, πολύ περισσότερο αποτελεσματική απ' ό,τι αλλού» επισήμανε σε τηλεοπτική δήλωση του ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς, σχολιάζοντας τις εξελίξεις στην ΠΓΔΜ.

Απευθυνόμενος στον αλβανικό πληθυσμό της κοιλάδας του Πρέσεβο διεμήνυσε ότι «το σερβικό κράτος τους αντιμετωπίζει ως ισότιμους πολίτες, σέβεται τα δικαιώματα τους αλλά δε θα ανεχθεί πράξεις επιθετικότητας, βίας και τρομοκρατίας».

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας τόνισε ακόμη ότι έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα από τις δυνάμεις ασφαλείας, κατά μήκος της συνοριογραμμής με την ΠΓΔΜ, για να αποφευχθεί επέκταση των συγκρούσεων στη νότια Σερβία. Ανέφερε επίσης ότι στη Σερβία, μέχρι αργά χθες το απόγευμα, ζήτησαν καταφύγιο 397 Αλβανοί από το Κουμάνοβο οι οποίοι θα φιλοξενηθούν στην πόλη Πρέσεβο.

Το σερβικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία προς τους πολίτες να μην επισκέπτονται την ΠΓΔΜ ενώ για όσους επιστρέφουν από την Ελλάδα – προτείνεται η Βουλγαρία ως εναλλακτική οδός.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας, Νεμπόισα Στεφάνοβιτς επισκέφθηκε χθες το απόγευμα την βάση των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας στη νότια Σερβία και επιθεώρησε τα σώματα ασφαλείας που έχουν την ευθύνη διαφύλαξης των συνόρων. Η Σερβία ενίσχυσε τις μονάδες της αστυνομίας κατά μήκος της συνοριακής γραμμής με την ΠΓΔΜ αναπτύσσοντας και άνδρες της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας. Επίσης, ενισχύθηκαν με 450 άνδρες των ειδικών δυνάμεων και οι δυνάμεις ασφαλείας στα διοικητικά σύνορα με το Κόσοβο.

Η σερβική κυβέρνηση έλαβε έκτακτα μέτρα προκειμένου να αποτρέψει επανάληψη των ένοπλων επεισοδίων του 2001, όταν Αλβανοί εξτρεμιστές που συμμετείχαν σε συγκρούσεις στην ΠΓΔΜ εισέβαλαν στη Σερβία και επιτέθηκαν στη σερβική αστυνομία.


tovima.gr
newsbeast.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ