Η ημέρα που οι Γερμανοί πολέμησαν κατά των Ναζί


- Η πιο παράξενη μάχη του Β' ΠΠ

Πριν από εβδομήντα ακριβώς χρόνια μια από τις πιο απροσδόκητες μάχες του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου πραγματοποιήθηκε στις αυστριακές Άλπεις. 



Ήταν αρχές Μαΐου του 1945 όταν Αμερικανοί και Γερμανοί στρατιώτες αγωνίστηκαν πλάι πλάι κατά των ναζιστικών στρατευμάτων, με στόχο την απελευθέρωση επιφανών Γάλλων φυλακισμένων πολέμου, σε μια μάχη που θεωρείται ως η μοναδική στη διάρκεια του πολέμου όπου Αμερικανοί και Γερμανοί συμμάχησαν.

Το Κάστρο Ίτερ στις αυστριακές Άλπεις θεωρούνταν φυλακή «Υψηλών Προσώπων». Εκεί οδηγούνταν από τους ναζιστές επιφανείς πολιτικοί, διάσημοι φυλακισμένοι και στρατιωτικοί αξιωματούχοι που οι ναζί ήθελαν να κρατούν σε... περίπτωση ανάγκης.

Ανάμεσα στους επιφανείς κρατούμενους και η μεγαλύτερη αδερφή του Σαρλ Ντε Γκολ.

Τον Μάιο του 1945, κατά τις τελευταίες ημέρες του Πολέμου, οι Γερμανοί φρουροί του Σλος Ίτερ εγκατέλειψαν τις θέσεις τους. Ωστόσο οι Γάλλοι κρατούμενοι παρέμεναν εγκλωβισμένοι στις φυλακές, καθώς τα δάση περιμετρικά των φυλακών ήταν γεμάτα μονάδες των SS και της Γκεστάπο.
Οι Γάλλοι τότε έστειλαν με ποδήλατο δύο φυλακισμένους προκειμένου να ζητήσουν βοήθεια.

Σύμφωνα με τον Στίβεν Χάρντιγκ, συγγραφέα του βιβλίου Η Τελευταία Μάχη, ένας από αυτούς κατάφερε να επικοινωνήσει με ένα Γερμανό ταγματάρχη, τον Γιόσεφ Γκανγκλ, ο οποίος είχε στασιάσει και συνεργαζόταν με την αυστριακή αντίσταση.

<p>  Ο Γερμανός ταγματάρχης της Βέρμαχτ που πολέμησε και σκοτώθηκε στη μάχη κατά των Ναζί. </p>
Ο Γερμανός ταγματάρχης της Βέρμαχτ που πολέμησε και σκοτώθηκε στη μάχη κατά των Ναζί. 

Ο Γκανγκ συνειδητοποίησε ότι δεν μπορούσε να τους προστατέψει καθώς είχε μόλις 20 στρατιώτες αφοσιωμένους σε αυτόν», γράφει ο Χάρντιγκ.

Παίρνοντας μια μεγάλη λευκή σημαία, ο Γκανγκλ εμφανίστηκε στην πλησιέστερη αμερικανική μονάδα στην περιοχή και προσφέρθηκε να ηγηθεί της αποστολής διάσωσης.
Έτσι κι έγινε.

Η μικρή μονάδα δέχτηκε αμέσως την επίθεση των SS. Ο ίδιος ο Γκανγκλ έπεσε νεκρός από έναν ελεύθερο σκοπευτή, ήταν όμως η μοναδική απώλεια και η παράξενη συμμαχία κατάφερε να απελευθερώσει τους κρατούμενους.

Η μάχη θεωρείται αποφασιστικής σημασίας καθώς αν η έκβασή της ήταν διαφορετική, η εξέλιξη του Πολέμου ίσως ήταν διαφορετική, υποστηρίζει ο Χάρντιγκ.

Ο Γιόζεφ Γκανγκλ θάφτηκε στην κοντινή πόλη του Woergl. Σήμερα μια οδός έχει πάρει το όνομά του.

Πηγή: BBC
ethnos.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ