Πρωτοφανής σύγκρουση της κυβέρνησης με την ΠτΒ


- Νέο παρασκηνιακό επεισόδιο με αφορμή την συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών για το νέο ΔΣ της ΕΡΤ

Η διαπραγμάτευση με τους δανειστές αποτελεί την κυριότερη και πλέον απειλητική εκκρεμότητα για την κυβέρνηση, όμως η πιο επικίνδυνη ασύμμετρη πολιτική απειλή εντοπίζεται στο εσωτερικό. 
 

Σε μία πρωτοφανή αλληλουχία εξελίξεων, το Μέγαρο Μαξίμου για πρώτη φορά στα μεταπολιτευτικά τουλάχιστον χρονικά βρίσκεται σε ανοιχτή και διαρκή σύγκρουση με την πρόεδρο της Βουλής.

Η αντιπαράθεση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την Ζωή Κωνσταντοπούλου είναι πλέον μετωπική και αυτό εκδηλώθηκε στην πολύωρη συνεδρίαση του προεδρείου της ΚΟ το απόγευμα της Τρίτης, όπου μεταξύ των δύο εκ των κορυφαίων πολιτειακών παραγόντων σημειώθηκε εντονότατο φραστικό επεισόδιο, παρουσία κοινοβουλευτικών εκπροσώπων και λοιπών μελών του προεδρείου της Βουλής.

Στο επεισόδιο υπήρξε συνέχεια, καθώς όπως έγινε γνωστό το απόγευμα της Τετάρτης και έπειτα από όλα όσα συνέβησαν, ο υπουργός Επιικρατείας Ν. Παππάς ζήτησε την αναβολή της προγραμματισμένης για την Πέμπτη συνεδρίασης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, με θέμα την επικύρωση του διορισμού του νέου ΔΣ της ΕΡΤ.

Στην Επιτροπή προεδρεύει η ίδια η Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία είναι αντίθετη με τις επιλογές προσώπων στην διοίκηση της ΕΡΤ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αντεγκλήσεις στην συνεδρίαση του προεδρείου της ΚΟ της προηγούμενης Τρίτης πυροδοτήθηκαν με αφορμή μία γενική συζήτηση περί της κοινοβουλευτικής διαδικασίας με την οποία η κυβέρνηση θα επιδιώξει να περάσει από τη Βουλή μία ενδεχόμενη συμφωνία με τους δανειστές.

Εφόσον κάτι τέτοιο καταστεί δυνατό το κατεπείγον και οι συνοπτικές διαδικασίες φαντάζουν μοναδική και αναγκαστική επιλογή.

Πλην όμως, η κυρία Κωνσταντοπούλου δεν φάνηκε διατεθειμένη να επιτρέψει κάτι τέτοιο.

Από το σημείο αυτό κι έπειτα στο τραπέζι τέθηκαν όλα σχεδόν τα επεισόδια του τετραμήνου που έχει προηγηθεί και εκτοξεύθηκαν κατηγορίες για πολλές παρεμβάσεις της προέδρου της Βουλής τις οποίες η κυβέρνηση θεωρεί προβληματικές.

Συνέχεια δόθηκε το βράδυ της Τετάρτης και αφότου η κυρία Κωνσταντοπούλου είχε πρωταγωνιστήσει σε ένα ακόμη πρωτοφανές επεισόδιο με τον επικεφαλής της αστυνομικής δύναμης έξω από τη Βουλή.

Το παρασκήνιο

Ενα από τα σημεία τριβής μεταξύ της Προέδρου της Βουλής και του Μεγάρου Μαξίμου είναι και η καθυστέρηση εκ μέρους της κυρίας Κωνσταντοπούλου του ορισμού ημερομηνίας για την συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, όπου προεδρεύει η ίδια, και η οποία καλείται να επικυρώσει έπειτα από ακρόαση τον διορισμό του νέου ΔΣ της ΕΡΤ.

Ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε ήδη από τις αρχές της εβδομάδας ότι την ερχόμενη Δευτέρα η ΕΡΤ θα επαναλειτουργήσει, κάτι που όμως προϋποθέτει ότι θα έχει αναλάβει και τυπικά καθήκοντα το νέο ΔΣ.

Συνεδρίαση της επιτροπής είχε προγραμματιστεί έπειτα από πολλές πιέσεις για το πρωί της Πέμπτης.

Πλην όμως εις γνώσιν του Μεγάρου Μαξίμου και του αρμόδιου υπουργού Επικρατείας Ν. Παππά είχαν περιέλθει πληροφορίες ότι η συνεδρίαση της Επιτροπής προμηνυόταν αν μη τι άλλο θυελλώδης.

Αρκετοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων και η ίδια η πρόεδρος της Βουλής, αλλά και προσκείμενοι στην εσωκομματική αντιπολίτευση είχαν καταστήσει σαφές ότι δεν ήταν διατεθειμένοι να εγκρίνουν με την ψήφο τους τους διορισμούς των Διονύση Τσακνή και Λάμπη Ταγματάρχη στις θέσεις του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου, αντίστοιχα.

Παρασκηνιακώς επιχειρήθηκε να πειστούν οι διαφωνούντες βουλευτές την αντικατάστασή τους από αναπληρωματικά μέλη, κάτι που π.χ. ο Θ. Πετράκος (κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και στέλεχος της Αριστερής Πλατφόρμας αποδέχθηκε).

Αλλοι όμως, όπως η Ραχήλ Μακρή αρνήθηκαν, με αποτέλεσμα το Μέγαρο Μαξίμου να βρεθεί αντιμέτωπο με ένα εφιαλτικό ενδεχόμενο: από την μία πλευρά ένα ακόμη πιθανό επεισόδιο με απρόβλεπτες συνέπειες - ενδεχομένως και πάγωμα του διορισμού του νέου ΔΣ της ΕΡΤ και από την άλλη, μία ακόμη επικοινωνιακή κυριαρχία της Ζωής Κωνσταντοπούλου την ημέρα που θα βρίσκεται σε εξέλιξη η σύνοδος της Ρίγα, στην οποία η κυβέρνηση έχει επενδύσει ελπίδες για μία απεμπλοκή της διαπραγμάτευσης.

Κατόπιν όλων αυτών, ο υπουργός Επικρατείας Ν. Παππάς υπέβαλε το αίτημα να αναβληθεί η συνεδρίαση, με το αιτιολογικό της απουσίας του λόγω της συνόδου κορυφής στην Ρίγα.

Το μόνο μέχρι στιγμής ορατό αποτέλεσμα είναι ότι η ΕΡΤ δεν θα ανοίξει την Δευτέρα, όπως είχε εξαγγείλλει ο κ. Τσίπρας.
 
 Κωβαίος Αγγελος
tovima.gr
 
 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης