Το ελαιόλαδο «σαρώνει» τις αγορές


-Ο ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΞΑΓΩΓΩΝ 

Πρωταθλητής των ελληνικών εξαγωγών αναδεικνύεται το ελαιόλαδο, που σαρώνει τις αγορές σε μια χρονιά ιδιαίτερα ικανοποιητική για τους Ελληνες παραγωγούς, οι οποίοι βλέπουν να αυξάνεται σημαντικά το εισόδημά τους. 



Με τη ζήτηση να υπερβαίνει την προσφορά σε παγκόσμιο επίπεδο, το ελληνικό ελαιόλαδο παραμένει περιζήτητο, καταγράφοντας ρεκόρ ανόδου σε επίπεδο εξαγωγών, την ίδια ώρα που οι τιμές παραγωγού συνεχίζουν να σκορπούν χαμόγελα στους ελαιοπαραγωγούς.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων, εκρηκτική αύξηση της τάξης του 250% καταγράφει η αξία των εξαγωγών ελαιολάδου που πραγματοποιήθηκαν στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου φέτος, ξεπερνώντας τα 243 εκατομμύρια ευρώ, όταν πέρυσι στο ίδιο διάστημα οι εξαγωγές δεν ξεπέρασαν τα 70 εκατ. ευρώ.

Τον δε Μάρτιο οι εξαγωγές ελαιολάδου διαμορφώθηκαν στα 68 εκατομμύρια ευρώ, από 24,5 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο του 2014, παρουσιάζοντας άνοδο 177,6%.

Το ελαιόλαδο «σαρώνει» τις αγορές

Ανοδικά συνεχίζουν να κινούνται οι τιμές ελαιολάδου στις δύο πιο βασικές ελαιοπαραγωγικές περιοχές της Ελλάδας, την Κρήτη και την Πελοπόννησο. Εχοντας εδώ και μήνες σπάσει το... φράγμα των 3 ευρώ ανά κιλό, οι τελευταίες δημοπρασίες ανέβασαν το κοντέρ στα 3,35 ευρώ στην Κρήτη και στα 3,60 ευρώ το κιλό στην Πελοπόννησο.

Μετά το άσχημο 2013, όπου η εγχώρια παραγωγή υπέστη κυριολεκτικά καθίζηση, η χρονιά που ακολούθησε αποζημίωσε με το παραπάνω τους παραγωγούς.
 
Υψηλής ποιότητας

Η αυξημένη παραγωγή ελαιολάδου, υψηλής μάλιστα ποιότητας, είχε να κάνει με το γεγονός ότι τα ελαιόδεντρα ήταν «ξεκούραστα» λόγω της προηγούμενης μειωμένης παραγωγής, ενώ αποδείχτηκε καλός σύμμαχος και ο καιρός με τις μειωμένες βροχοπτώσεις και τις αυξημένες θερμοκρασίες.

Στο έδαφος της Ελλάδας καλλιεργούνται περισσότερα από 132 εκατομμύρια ελαιόδεντρα, από τα οποία παράγονται σε χρονιές κανονικές περίπου 300.000 τόνοι ελαιολάδου ετησίως, εκ των οποίων το 82% ανήκει στην κατηγορία «εξαιρετικά παρθένο», ενώ μόνο το 25-30% της Ισπανίας και το 40-45% της Ιταλίας χαρακτηρίζονται έτσι.

Περίπου η μισή από την ετήσια ελληνική παραγωγή ελαιολάδου εξάγεται προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και κυρίως στην Ιταλία. Η χώρα αυτή απορροφά περίπου το 75% του συνόλου της ελληνικής παραγωγής που εξάγεται.
 
Πελοπόννησος

Οι πιο σημαντικές ελαιοπαραγωγικές περιοχές στην Ελλάδα είναι η Πελοπόννησος, η οποία παράγει το 65% της συνολικής παραγωγής, καθώς επίσης και η Κρήτη, τα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου.
Η περισσότερο γνωστή ελληνική ποικιλία ελιάς είναι η κορωνέικη, προερχόμενη από τη Νότια Πελοπόννησο, και συγκεκριμένα την Κορώνη της Μεσσηνίας.

Η Ελλάδα είναι η τρίτη μεγαλύτερη ελαιοπαραγωγός χώρα στον κόσμο, μετά την Ιταλία και την Ισπανία, οι δε εξαγωγές του ελαιόλαδου που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο είναι κυρίως σε μορφή «χύμα», δηλαδή χωρίς τυποποίηση. Η χώρα μας εξάγει μεγάλες ποσότητες ελαιολάδου σε μορφή «χύμα» στην Ιταλία.

Οι ιταλικές βιομηχανίες χρησιμοποιούν το εξαιρετικά παρθένο ελληνικό ελαιόλαδο ως βελτιωτικό στα διαφόρων ειδών ελαιόλαδα που παράγονται στην Ιταλία και στη συνέχεια το προωθούν στην αγορά, ακόμη και στην ελληνική, ως τυποποιημένο ιταλικό ελαιόλαδο. Η διαδικασία αυτή κατατάσσει την Ελλάδα ως χώρα που κατέχει πολύ μικρό μερίδιο της αγοράς σε ό,τι αφορά το «επώνυμο τυποποιημένο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο».

Οι εξαγωγές ελληνικού ελαιολάδου σε μορφή «χύμα» αντιστοιχούν σε ποσοστό 90% των συνολικών εξαγωγών ελαιολάδου της χώρας.

ΣΕΡΙ ΑΝΟΔΟΥ «Καλπάζουν» για 27 μήνες οι ελληνικές εξαγωγές

Τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση των τελευταίων 27 μηνών σημείωσαν οι ελληνικές εξαγωγές, εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, διευρύνοντας το θετικό σερί της ανόδου από τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Μάλιστα η εμφατική αύξηση της τάξης του 20,7% του περασμένου Μαρτίου, για τους κλάδους πλην των πετρελαιοειδών, υπερκάλυψε τις πιέσεις που εξακολουθούν να ασκούνται στα καύσιμα, με συνέπεια η συνολική αξία των εξαγωγών να εμφανίζεται αυξημένη κατά 8,5%, στα 2,35 δισ. ευρώ, έναντι 2,17 δισ. ευρώ του Μαρτίου του 2014.

Σύμφωνα με ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), επί των προσωρινών στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, για τον Μάρτιο του 2015, στο α' τρίμηνο του έτους η συνολική αξία των εξαγωγών εμφανίζεται μειωμένη κατά 1,8% (στα 6,27 δισ. ευρώ από 6,38 δισ. στο α' τρίμηνο του 2014). αύξηση Ωστόσο, αν εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή, προκύπτει εκρηκτική αύξηση της τάξης του 14% ή αύξηση κατά 549,1 εκατ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι.

Να σημειωθεί ότι πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναθεώρησε πτωτικά στις εαρινές προβλέψεις της την εκτίμηση της πορείας εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών. Η Κομισιόν προβλέπει πλέον αύξηση της τάξης 4,1% έναντι προηγούμενης εκτίμησης για αύξηση της τάξης του 5,6%. Πιθανή απώλεια μιάμισης ποσοστιαίας μονάδας από το εξωτερικό εμπόριο της χώρας υπολογίζεται ότι προκαλεί απώλεια μισής ποσοστιαίας μονάδας από τους ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ της χώρας.

Η αύξηση πάντως του περασμένου Μαρτίου στη συνολική αξία των εξαγωγών προέρχεται κατά αποκλειστικό λόγο από τις χώρες της ΕΕ (+20,3%).

Κώστας Νάνος
 ethnos.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ