Εξερεύνηση του Σύμπαντος με ταξίδια στον χωροχρόνο


- ΕΙΚΟΣΑΕΤΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Η NASA 

Ταξίδια στο μακρινό Σύμπαν, μέσα από παραμόρφωση του χωροχρόνου και σκουληκότρυπες, δεν θα είναι σενάρια για ταινίες επιστημονικής φαντασίας, σαν αυτό της ταινίας «Interstellar», αλλά επιδίωξη της NASA, που αποκάλυψε πρόσφατα ότι θα ερευνήσει άγνωστη Φυσική σε μια προσπάθεια να «φέρει επανάσταση στην εξερεύνηση του Διαστήματος». 



«Θα διερευνήσουμε άγνωστα πεδία της Φυσικής σε μια προσπάθεια να φέρουμε επανάσταση στη διαστημική εξερεύνηση. Βελτιώνοντας τις γνώσεις μας για τη βαρύτητα, τον χωροχρόνο, και το κβαντικό κενό ίσως καταφέρουμε και μάλιστα σύντομα να στείλουμε ρομπότ σε διαστρικές αποστολές» αναφέρεται στην ανακοίνωση της NAΣΑ.

Πρόκειται για το πρόγραμμα Technology Roadmaps, το οποίο θα αναπτύξει τα επόμενα 20 χρόνια και το οποίο θα έχει ως στόχο τη βελτίωση της κατανόησης της βαρύτητας, του χωροχρόνου και του κβαντικού κενού.

Μεταξύ των πεδίων που θα μελετηθούν είναι τα ρομπότ, η ανθρώπινη εξερεύνηση, τα συστήματα προσγείωσης και της νανοτεχνολογίας.
Το πιο εντυπωσιακό ωστόσο πεδίο που ευελπιστούν να μελετήσουν και να «δαμάσουν» οι επιστήμονες της ΝΑΣΑ είναι οι σκουληκότρυπες.
 
«Τούνελ»

Οι σκουληκότρυπες ή αλλιώς γέφυρες Einstein-Rosen είναι μια ιδιότητα του χωροχρόνου βάσει της οποίας σχηματίζεται ένα «τούνελ» που συνδέει δύο απομακρυσμένα σημεία του - ένα κόψιμο δρόμου δηλαδή διαμέσου του χωροχρόνου.

Αν δηλαδή κάποιος εισέλθει σε μια σκουληκότρυπα, λίγο έξω από τη Γη, μπορεί σε ελάχιστο χρόνο να βρεθεί σε ένα απομακρυσμένο σημείο του Γαλαξία ή και του Σύμπαντος, ενώ υπό κανονικές συνθήκες θα χρειαζόταν χιλιάδες ή εκατομμύρια έτη για να φτάσει ως εκεί.

Οι σκουληκότρυπες προβλέπονται από τη Γενική Θεωρία της Σχετικότητας, αλλά μέχρι σήμερα δεν υπάρχει κανένα σχετικό παρατηρησιακό δεδομένο. Η ΝΑΣΑ φιλοδοξεί να τις εντοπίσει και να τις εκμεταλλευτεί.

Επίσης, σε επόμενη φάση, σύμφωνα με ανακοινώσεις της υπηρεσίας, θα επιδιωχθεί η κατασκευή διαστημικών σκαφών που θα μπορούν να ταξιδέψουν στον χωροχρόνο για να πραγματοποιηθούν και επανδρωμένες αποστολές σε περιοχές μακριά από το ηλιακό μας σύστημα.

Ενα απ' αυτά είναι το διαστημικό σκάφος που σχεδίασε ο επιστήμονας Δρ Χάρολντ Γουάιτ, το οποίο χρησιμοποιεί «δαχτυλίδια» για να παραμορφώσουν τον χωροχρόνο και θα ταξιδεύει τεράστιες αποστάσεις εν ριπή οφθαλμού.

Το σκάφος θα μπορεί να χρησιμοποιεί την περίφημη ταχύτητα δίνης που χρησιμοποιούσε και το διαστημόπλοιο Enterprise Star στη θρυλική σειρά επιστημονικής φαντασίας Star Trek. H ταχύτητα δίνης επιτρέπει το ταξίδι στον χωροχρόνο ώστε να μετακινείται ένα σκάφος από μια περιοχή του Σύμπαντος σε μια άλλη σε χρόνο dt.

Τέλος, οι επιστήμονες της ΝΑΣΑ ευελπιστούν να αναπτύξουν τεχνολογίες που θα επιτρέπουν στους ανθρώπους να εργαστούν στο κενό του Διαστήματος - όπως η προγραμματισμένη αποστολή αστεροειδούς της NASA στη δεκαετία του 2020.

Μέχρι το 2026, πιστεύουν οι επιστήμονες, μπορεί να είναι εφικτό να ξεκινήσει μια μη επανδρωμένη αποστολή στον Αρη και να φέρει βράχια πίσω στη Γη από τον κόκκινο πλανήτη, πριν από μια επανδρωμένη αποστολή το 2033.

ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΚΑΤΣΑΡΟΥ
ethnos.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ