Βαθύκαμπος Κεντρικού: Κάθε χρόνο και καλύτερα...!!


-Τις φετινές εκδηλώσεις για την 2η γιορτή ανταλλαγής σπόρων και παραδοσιακού σκιάχτρου στα Τζουμέρκα, τίμησαν και στελέχη της Πανελλήνιας Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος (chefs club)

Ο πολύ καλός ανοιξιάτικος καιρός ευνόησε ώστε και φέτος να γίνει το αδιαχώρητο στον διαγωνισμό του παραδοσιακού σκιάχτρου και την γιορτή ανταλλαγής των παραδοσιακών σπόρων που έγινε στο Βαθύκαμπο Κεντρικού στην ταβέρνα- οινοποιείο "Ζεύκι" του κου Κώστα Βασιλείου. (Φωτορεπορτάζ)




 Εφέτος είχε γίνει πολύ καλύτερη πρόβλεψη στα ψητά και τα φαγητά και όλοι όσοι παρευρέθηκαν είχαν την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση. Μεγάλη δε υπήρξε η συμβουλή και η βοήθεια από την Λέσχη των αρχιμαγείρων Ελλάδος (chefs club).



Εκ μέρους της Ένωσης των Συλλόγων ο Πρόεδρος παιδίατρος Αντώνης Κοντός αφού συνεχάρη τον κ. Κώστα Βασιλείου για την πρωτοβουλία αυτής της εκδήλωσης είπε :


"Είναι η 2η χρονιά που γίνεται αυτή η όμορφη εκδήλωση εδώ στο "Ζεύκι" και είναι η μοναδική απ' ότι γνωρίζω σε όλη την Ήπειρο. Διπλή γιορτή σήμερα!! Έτσι λέγαμε στις 25 Μαρτίου όταν πηγαίναμε στο σχολείο !! Έτσι λέμε και σήμερα εδώ στο "Ζεύκι"!! Γιορτή λοιπόν και διαγωνισμός για το παραδοσιακό σκιάχτρο και γιορτή της ανταλλαγής των παραδοσιακών σπόρων!!

Τα σκιάχτρα ή σκιαζούκλια είναι συνυφασμένα με την προστασία και την γονιμότητα της γης, αλλά και γενικότερα με την παραδοσιακή αγροτική ζωή. Ο στόχος τους είναι να "σκιάζουν", να φοβίζουν δηλαδή και να απομακρύνουν κάθε επίδοξο εισβολέα που θέλει να καταστρέψει τους αγροτικούς καρπούς.

Οι εχθροί αυτοί μπορεί να είναι εναέριοι, όπως τα σπουργίτια, οι καρακάξες, οι κίσσες και άλλα πουλιά. Μπορεί όμως να είναι και επίγειοι όπως οι ασβοί, τα κουνάβια, οι αλεπούδες, κ.α. Ήταν δηλαδή τα σκιάχτρα οι σιωπηλοί αγροφύλακες που προστάτευαν την φυτική παραγωγή (σταφύλια , καλαμπόκια, κεράσια, ροδάκινα, κ.α.). Σκιάχτρα μερικές φορές έβαζαν και στα κοτέτσια για να προστατέψουν τις κότες από τα "ζουλάπια".

Μεταφορικά σκιάχτρο σημάνει, ο πολύ άσχημος, ο αδύνατος , ο ασθενικός άνθρωπος. Παλαιότερα όταν ανέθεταν στον προξενητή να βρει κάποια νύφη του έλεγαν να προσέξει, να είναι όμορφη, "να μην είναι κανένα σκιάχτρο"|. Είναι δημιουργήματα της λαϊκής φαντασίας και ευαισθησίας ντυμένα με παλιόρουχα, κουρέλια και όποια άλλα άχρηστα υλικά μπορούσε να προσθέσει ο λαϊκός δημιουργός.

Παραγεμισμένα με άχυρο, πριονίδι ή φύλλα από δέντρα, στηριγμένα σε πασσάλους ή στους φράχτες των χωραφιών ως άγρυπνοι φρουροί παντός καιρού να προστατεύουν των μόχθο των αγροτών. Σκιάχτρα συναντούμε και στην αρχαιότητα στις κωμωδίες του Αριστοφάνη ,"ειρήνη" , "βάτραχοι". Μερικά σκιάχτρα ήταν πραγματικά έργα τέχνης, είχαν δε πολύ μεγάλη ομοιότητα με τον άνθρωπο που απεικόνιζαν.


Θα σας εξιστορήσω, είπε στη συνέχεια ο κ. Αντώνης Κοντός , ένα μικρό συμβάν που θυμάμαι από μικρός για ένα σκιάχτρο που είχαμε φτιάξει με τον μεγαλύτερο μου αδερφό . Θα παρακαλούσα δε όποιος άλλος θυμάται παρόμοιες εμπειρίες να μας τις πει!! Είχαμε κοντά στο σπίτι μας μια κερασιά όπου κατά τον μήνα Ιούνιο οι κίσσες ερχόντουσαν και έτρωγαν σχεδόν όλα τα κεράσια.

Πήραμε λοιπόν ένα παλιό παντελόνι και ένα παλιό πουκάμισο του πατέρα μας και τα γεμίσαμε με ξηρό τριφύλλι. Για κεφάλι βάλαμε μια μικρή μπάλα ( τόπι ), δύο μαύρα κουμπιά για μάτια, ένα καρότο για μύτη και λίγες τρίχες από την ουρά του γαϊδάρου για μουστάκι, του βάλαμε δε και ένα καπέλο. Το σκιάχτρο ολοκληρώθηκε αφού δέσαμε στο παντελόνι δύο παλιές μπότες!!


Το ανεβάσαμε στην κερασιά και δέσαμε από τα κλωνάρια τα δύο χέρια και το κεφάλι με πετονιά. Από μακριά νόμιζε κανείς πως πάνω στην κερασιά ήταν ο πατέρας μου!! Αυτό νόμισε και ο μπάρμπα Μίχος που περνώντας από δίπλα και άρχισε να φωνάζει: " Ρίξε βρέ Νίκο και σε εμένα μερικά κεράσια για να δοκιμάσω".

Παρόλο που δεν πήρε απάντηση συνέχιζε να λέει : " Πίσω σου είναι ένα κλωνάρι γεμάτο με κεράσια, σπάστο και ρίχτω κάτω". Εμείς όταν τον ακούσαμε, τον πλησιάσαμε και του είπαμε γελώντας πως πάνω στην κερασιά ήταν το σκιάχτρο και όχι ο πατέρας μου !! " Βρέ διαολάκια !!" μας είπε, "πώς το φτιάξατε έτσι!! "Ίδιος ο πατέρα σας φαίνεται από μακριά !!! "

Θέλει επίσης ο κ. Κώστας Βασιλείου και η πρωτοβουλία των εθελοντών "Κιβωτός των Τζουμερκιώτικων Σπόρων" , να διατηρήσουν τους ντόπιους παραδοσιακούς σπόρους στην Ελλάδα , να μην αντικατασταθούν από τους μεταλλαγμένους και να μη μολυνθούν όπως για παράδειγμα συμβαίνει μερικές φορές με τους σπόρους της σίκαλης ( βρόμης ) .


Εμείς οι γιατροί συστήνουμε σε αυτούς που έχουν κοιλιοκάκη, έχουν δηλαδή δυσανεξία στη γλουτένη, ψωμί από σίκαλη . Πολλές φορές όμως έχουν πρόβλημα και με αυτό το ψωμί διότι η σίκαλη έχει μολυνθεί από το σιτάρι, όταν το χωράφι της σίκαλης είναι πολύ κοντά με το χωράφι του σιταριού , με αποτέλεσμα να περιέχει και η σίκαλη πολύ γλουτένη. Πρέπει νομίζω να υπάρχει μεταξύ τους μία απόσταση τουλάχιστον 15 μέτρων.


Βλέπουμε λοιπόν τον Πρόεδρο ( έτσι τον αποκαλούμε εμείς εδώ τον κ. Βασιλείου ) να επιμένει παραδοσιακά, όπως παραδοσιακά και αγνά είναι και τα υλικά που χρησιμοποιεί στην ταβέρνα του σε όλα τα εδέσματα που μας προσφέρει. Παραδοσιακά δε είναι , όπως όλοι μας βλέπουμε, και τα δύο οικήματα πού έχει κατασκευάσει ( της ταβέρνας και του οινοποιείου ). Πέρυσι είχαν διανεμηθεί σε όλους μας παραδοσιακοί σπόροι. Εφέτος ο κος Βασιλείου εκτός από τους σπόρους φρόντισε να μας έχει και μικρά φυτά.

Η φήμη της ταβέρνας "Ζεύκι" έχει βγει από τα όρια της Ηπείρου και έχει γίνει γνωστή σε όλη την Ελλάδα. Έχουμε λοιπόν σήμερα μαζί μας τους βραβευμένους μαγείρους από την Λέσχη αρχιμαγείρων Ελλάδος (chefs club).


Είναι όλοι τους εδώ και μας μαγειρεύουν με παραδοσιακές μεσογειακές συνταγές. Τους ευχαριστούμε όλους και ιδιαίτερα τον Περιφερειάρχη Ηπείρου της Λέσχης κ. Αναστάσιο Τόλη τον ευπρόσωπο Πρεβέζης κο Βρετό, Ιωαννίνων κο Δόξη Αδαμάντιο και φυσικά τον κ. Γιάννη Μανίκα τον εκπρόσωπο της Λέσχης για τον Νομό Άρτας μαζί με τον βοηθό του κο Βασίλη Παπαχρήστο. Όλοι μας σε λίγο θα δοκιμάσουμε τα νόστιμα φαγητά τους."

Στον σύντομο χαιρετισμό εκ μέρους του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων ο πρόεδρος του Δημ. Συμβουλίου κ. Γιώργος Σιολιόγκας συνεχάρη όλους τους διοργανωτές και είπε πως ο Δήμος θα είναι πάντα αρωγός σε παρόμοιες εκδηλώσεις. Ο πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Κρυονερίου κος Φώτης Τσιβόλας αφού καλωσόρισε τους παρευρισκομένους αναφέρθηκε στη σημασία που έχουν όλες αυτές οι παρόμοιες εκδηλώσεις για την ανάπτυξη της περιοχής.


Εκ μέρος της ομάδας εθελοντών "Κιβωτός των Τζουμερκιώτικων σπόρων" η κα. Χρύσα Σφήκα αναφέρθηκε στα οφέλη των μη μεταλλαγμένων παραδοσιακών σπόρων. Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου του shefs club κος Αναστάσιος Τόλης στον σύντομο χαιρετισμό αναφέρθηκε στις δραστηριότητες της λέσχης "chef's club" και στη σημασία της παραδοσιακής μεσογειακής διατροφής.

Έγινε δε και απονομή αναμνηστικών πλακετών εκ μέρους της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδας (chef's club) στον ιδιοκτήτη της ταβέρνας κο Κώστα Βασιλείου, στον πρόεδρο της Ένωσης των Συλλόγων κο Αντώνη Κοντό και στην την ομάδα εθελοντών "Κιβωτός Τζουμερκιώτικων σπόρων στην" κα Χρύσα Σφήκα.

Στη συνέχεια ακολούθησε γλέντι με παραδοσιακή και ρεμπέτικη ορχήστρα.


Στην εκδήλωση παρευρέθησαν : Από το Δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων : Ο Αντιδήμαρχος κ. Νίκος Σιμόπουλος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γιώργος Σιολιόγκας. Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι: κ. Λεωνίδας Τσίπρας, Γιάννης Πλούμπης , Καίτη Λάμπρη και Κώστας Αλυμάρας. Ο πρόεδρος του τοπικού Συμβουλίου Διστράτου κ. Γιώργος Ντάλας .

















Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης