Εικόνα διάλυσης στα δημόσια έργα καταγγέλλει ο ΣΑΤΕ


-Στο πεντάμηνο έφτασαν οι καθυστερήσεις έγκρισης λογαριασμών

Ντόμινο διακοπής σε συγχρηματοδοτούμενα έργα από την καθυστέρηση εξόφλησης εκτελεσμένων εργασιών και την κατάργηση πληρωμής ΦΠΑ διαπιστώνει ο ΣΑΤΕ
 

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση στο πεντάμηνο έφτασαν οι καθυστερήσεις έγκρισης λογαριασμών από τις Διαχειριστικές Αρχές και πληρωμής από την Τράπεζα της Ελλάδος

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι «εικόνα διάλυσης εμφανίζουν τα δημόσια έργα σε ολόκληρη τη χώρα, καθώς στο ένα μετά το άλλο διακόπτονται οι εργασίες, εξαιτίας της οικονομικής αδυναμίας των κατασκευαστικών επιχειρήσεων, αφού οι εγκρίσεις λογαριασμών εκτελεσμένων εργασιών καθυστερούν με διάφορες προφάσεις στις Διαχειριστικές Αρχές, ενώ οι αποφάσεις χρηματοδότησης και κατανομής των πιστώσεων, είτε σωρεύονται ανεκτέλεστες στην Τράπεζα τη Ελλάδος, είτε εκτελούνται επιλεκτικά».

Με τις μεθοδεύσεις αυτές, σημειώνεται στην ανακοίνωση, ακόμη και υγιείς κατασκευαστικές επιχειρήσεις, οδηγούνται «σε οικονομικό στραγγαλισμό», αφού «εν μέσω δυσχερέστατων συνθηκών ρευστότητας η καθυστέρηση πλέον των 5 μηνών των πληρωμών εκτελεσμένων εργασιών αποτελεί θηλιά στο λαιμό κάθε εργολήπτη» αναφέρει σε νέα επιστολή προς τον υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Γιώργο Σταθάκη και τον γενικό γραμματέα ΕΣΠΑ, Αλέξανδρο Χαρίτση, ο ΣΑΤΕ.

Πλέον, το πρόβλημα δεν εντοπίζεται σε μία κατηγορία επιχειρησιακών προγραμμάτων, αλλά έχει γενικευθεί με οριζόντιο τρόπο, επηρεάζοντας σχεδόν όλες τις εργοληπτικές επιχειρήσεις που έχουν την ατυχία να εκτελούν δημόσιο έργο στην χώρα αυτήν την περίοδο, υπογραμμίζει ο ΣΑΤΕ.

Με δυο λόγια το πρόβλημα, που εντοπίστηκε και επισημάνθηκε πριν ενάμισι μήνα προς τους αρμόδιους, όχι μόνο δεν έχει αρθεί, αλλά επιδεινώνεται. Κι αυτό διότι οι εργολήπτες στο μεταξύ έχουν καταβάλει τους μισθούς και τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων τους, έχουν ήδη αποπληρώσει στο σύνολό τους προμηθευτές των υλικών και των μηχανημάτων - αφού ακόμη και στην καλύτερη περίπτωση η αγορά δεν δίνει πίστωση πέραν του μήνα - και φυσικά έχουν ήδη αποπληρώσει το ΦΠΑ και τους λοιπούς φόρους. Δηλαδή, έχουν εξαντλήσει τις οικονομικές αντοχές τους.

Την κατάσταση έχει επιδεινώσει και «η κατάργηση πληρωμής του ΦΠΑ σε ορισμένες κατηγορίες τεχνικών έργων, που εκτιμάμε ότι σε πλήθος αγγίζει τα 1.000 περιβαλλοντικά έργα σε όλη την Ελλάδα (αποχετευτικά, ύδρευσης, ΧΑΔΑ, βιολογικοί κ.α.), και στα οποία κατά ένα ποσοστό που ξεπερνά το 70% των πληρωμών από τις 8/8/2014 και μετά, δεν έχει εισπραχθεί το ποσό του ΦΠΑ», το οποίο, ωστόσο, έχει καταβληθεί από τους εργολήπτες σε προμηθευτές, υπεργολάβους κλπ.

Όπως τονίζει ο ΣΑΤΕ προς τον υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, «υφίστανται εκατοντάδες εργολαβίες σε εξέλιξη, στις οποίες ο ανάδοχος έχει ήδη ασκήσει ή δύναται να ασκήσει το δικαίωμα διακοπής των εργασιών του και εν συνεχεία της διάλυσης της σύμβασης με υπαιτιότητα της Αναθέτουσας Αρχής, με αποτέλεσμα ακόμη και τα έργα που έχετε προεκτιμήσει ότι μπορούν να απορροφήσουν το συμβατικό οικονομικό αντικείμενο που απομένει ως το τέλος του 2015, να είναι απίθανο τελικά να συμβεί. 
 
Το τελικό αποτέλεσμα θα είναι διάσπαρτα ημιτελή έργα, απένταξη αυτών από τα κοινοτικά προγράμματα, επιστροφή των σχετικών κονδυλίων που έχουν διατεθεί στα Ευρωπαϊκά Ταμεία, με ανάλογη επιβάρυνση του Έλληνα Φορολογούμενου και αρνητική επίπτωση στα μεγέθη του ΑΕΠ και της απασχόλησης της Ελλάδος, από την μη ολοκλήρωση των υποδομών και την επιπλέον δημοσιονομική επιβάρυνση των επιστρεφόμενων κονδυλίων».

Ο ΣΑΤΕ, που εκπροσωπεί περισσότερες από 900 κατασκευαστικές επιχειρήσεις, ζητά και πάλι «την πλήρη αποκατάσταση της ομαλότητας πληρωμών όλων των τεχνικών έργων που σήμερα χρηματοδοτούνται από τα Ευρωπαϊκά κονδύλια ή και τους Εθνικούς Πόρους».

Στην κατεύθυνση αυτή και προκειμένου να μην απολεσθούν κοινοτικά κονδύλια, έχει κατ' επανάληψη προτείνει στις υπηρεσίες του υπουργείου, να υπολογιστεί το ποσό που είναι δυνατόν να απορροφηθεί ως το τέλος του έτους, ανά έργο που πρέπει να υλοποιηθεί, κι αυτό, διαιρεμένο με τους εναπομείναντες μήνες, να είναι διαθέσιμο στην εκάστοτε διαχειριστική αρχή, ώστε να το καταβάλει όταν ολοκληρώνονται οι αντίστοιχες πιστοποιήσεις.

«Αδυνατούμε να αντιληφθούμε γιατί δεν έχει ακόμη υιοθετηθεί αυτή η επιλογή για επιτάχυνση των πληρωμών και διάχυση των ωφελημάτων στην οικονομία» τονίζει ο ΣΑΤΕ στη νέα επιστολή του. 
 
 tovima.gr
 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης