Άρτα: Η Γέφυρα Κοράκου 5 Ιουνίου στο ΣΚΟΥΦΑ !!


- Θα γίνει η προβολή του 50 λεπτών ντοκιμαντέρ του Νίκου Παπαθανασίου της σειράς «Σαν Παραμύθι» της ΕΤ-1

Τη θρυλική, αλλά και ιστορική, Γέφυρα Κοράκου, στη Κοιλάδα του Αχελώου, ήρθε ο καιρός να την γνωρίσει περισσότερο και η πόλη της Άρτας.... Αφορμή αυτής της "γνωριμίας" θα είναι η σχετική εκδήλωση που οργανώνεται στο ΣΚΟΥΦΑ την Παρασκευή 5 Ιουνίου και ώρα 9 μ.μ.
(Βίντεο με δηλώσεις Σούλτς, Γλέζου, Γραμματικάκη)



Ειδικότερα και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, την εκδήλωση οργανώνουν ο Δήμος Γεωργίου Καραϊσκάκη, η Ομοσπονδία Ραδοβυζινών, η Αδελφότητα Πηγιωτών και την υποστηρίζει η Διανομαρχιακή Επιτροπή Άρτας - Καρδίτσας, η οποία έχει συσταθεί για την αναστήλωση του θρυλικού και ιστορικού αυτού Γεφυριού, από τον Αύγουστο του 2010.

Θα παρευρεθεί ο γνωστός καθηγητής Σπύρος Μαντάς

Στην εκδήλωση θα παρευρεθεί επίσης ο γνωστός καθηγητής Σπύρος Μαντάς, ο οποίος όπως είναι γνωστό από το 1982, σχεδόν αποκλειστικά, ασχολείται με τη μελέτη των πέτρινων γεφυριών της ευρύτερης περιοχής της Ηπείρου (Πίνδου), αλλά και τους μαστόρους της.

Το 1990 δημιούργησε το "Αρχείο Γεφυριών Ηπειρώτικων" (Α.Γ.Η.) και το 2001, μαζί με άλλους συνεργάτες, ίδρυσε το "Κέντρο Μελέτης Πέτρινων Γεφυριών" (ΚΕ.ΜΕ.ΠΕ.Γ.) στο οποίο είναι πρόεδρος. Είναι μέλος της Ελληνικής Λαογραφικής Εταιρείας, της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας Ελλάδος, των Φίλων της Εθνικής Βιβλιοθήκης και της Εταιρείας Προστασίας Βάλια Κάλντας.

Η όλη προσπάθεια αυτής της εκδήλωσης, εντάσσεται στη διαδικασία της ανακατασκευής της θρυλικής γέφυρας που για μισό αιώνα ένωνε την Θεσσαλία με την Ήπειρο στο Αχελώο και βρισκόταν κοντά στο χωριό Πηγές Άρτας.

Κλασσικό δείγμα λαϊκής Αρχιτεκτονικής


'Έτσι, το πανέμορφο αυτό μονότοξο γεφύρι, κλασσικό δείγμα λαϊκής αρχιτεκτονικής, προς το παρόν τουλάχιστον, θα "ζωντανέψει" αυτή τη φορά στην αίθουσα του ΣΚΟΥΦΑ, μαζί με τους θρύλους που το συνοδεύουν και βεβαιώνουμε ότι αυτοί οι θρύλοι είναι πάρα πολλοί...!!
.
Επίσης, θυμίζουμε ότι η Γέφυρα Κοράκου είναι η αρχαιότερη των Βαλκανίων. Κτίστηκε το 1515 (16ος αιώνας) και γκρεμίστηκε στη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου τον Μάρτιο του 1949. Δηλαδή με λίγα λόγια είναι αρχαιότερη και από την ιστορική Γέφυρα της Άρτας η οποία κτίστηκε τον 17ο αιώνα.

Το ελεύθερο άνοιγμα της γέφυρας ήταν 45 μέτρα, το πλάτος 2,50 μέτρα, το πάχος του τόξου 0,85 μέτρα και το ύψος από τη συνήθη στάθμη του νερού 24 μέτρα. Το περπατητό οδόστρωμα της γέφυρας, σε σχέση με το μήκος του (εκτιμάται για πάνω από 80 μέτρα) και το ύψος του, είναι από τα πιο στενά.

Το έκτισε το 1514 - 1515 ο Αρχιεπίσκοπος της Λάρισας Βησσαρίωνας, ο οποίος για να συγκεντρώσει τα χρήματα ταξίδεψε στα Βαλκάνια.

 Στήριξη από Σουλτς, Γλέζο και Γραμματικάκη


Θυμίζουμε ότι πρόσφατα την αμέριστη συμπαράστασή του στην προσπάθεια ανακατασκευής της θρυλικής Γέφυρας Κοράκου στην Κοιλάδα του Αχελώου, εξέφρασε ο Μάρτιν Σούλτς.

«Είναι κομμάτι της ιστορικής κληρονομιάς όχι μόνο της Ελλάδας αλλά ολόκληρης της Ευρώπης και κάθε χρόνο στηρίζω τους φίλους που παλεύουν για την ανακατασκευή αυτής της σημαντικής γέφυρας», δήλωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Την στήριξή τους επίσης εξέφρασαν και οι ευρωβουλευτές, μέλη της Επιτροπής Πολιτισμού της ΕΕ, Μανώλης Γλέζος και Γιώργος Γραμματικάκης.

«Το Γεφύρι του Κοράκου στον Αχελώο πρέπει οπωσδήποτε να ξανακτιστεί. Είναι από τα αρχαιότερα μνημεία και δείχνει τις σχέσεις του ανθρώπου με την πέτρα. Επιβάλλεται να μην ξεφύγουμε από μια κληρονομιά πολιτισμική, που έχουμε και που πρέπει να μείνει στον τόπο μας», επισήμανε ο Μανώλης Γλέζος .

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Γραμματικάκης τόνισε: «Μας θυμίζει τη σημασία που έχουν τα μνημεία στην Ελλάδα, ιδιαίτερα οι γέφυρες, ιδιαίτερα στην περιοχή του Αχελώου, γιατί συνδέουν το παρελθόν με το παρόν. Για έναν λαό που ξέρει καλά την ιστορία του, ο σεβασμός των μνημείων είναι και η γέφυρα από το παρόν προς το μέλλον».

Ευρωπαϊκό κίνημα για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κοιλάδας του Αχελώου


Έτσι, με τη συμμετοχή των ευρωπαϊκών θεσμών και προσωπικοτήτων αναγνωρισμένων διεθνώς στα θέματα του πολιτισμού, έχει ξεκινήσει μια νέα συνεργασία – πρωτοβουλία για την ανακατασκευή της ιστορικής γέφυρας Κοράκου.

Στο πλαίσιο αυτό, δημιουργείται ένα ευρωπαϊκό κίνημα για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κοιλάδας του Αχελώου αλλά και της ευρύτερης περιοχής.

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην Κοιλάδα του Αχελώου, με τη συμμετοχή φορέων της περιοχής, τονίστηκε ότι το αίτημα της ανακατασκευής παραμένει πάντα επίκαιρο.

Έγινε σε αυτή τη σύσκεψη εκτενής αναφορά στα σημερινά δεδομένα και συζητήθηκαν δράσεις για την ανάδειξη του θέματος σε κεντρικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Αποφασίστηκε να γίνει ενημέρωση της κυβέρνησης και των κομμάτων καθώς και των ευρωπαϊκών θεσμών: του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Συμβουλίου.

Ήδη έχει ενημερωθεί η πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Σύλβια Κόστα, και πολλοί ξένοι Ευρωβουλευτές αλλά και οι Έλληνες.

Γίνεται προσπάθεια να εξευρεθούν πόροι και μέσω των Διαρθρωτικών Ταμείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να ενταχθεί σε αυτά, όχι μόνο η ανακατασκευή της Γέφυρας Κοράκου, αλλά και η ανάπλαση της γύρω περιοχής με τη δημιουργία ενός πρότυπου Μουσείου Πέτρινων Γεφυριών.

Περισσότερα για τη Γέφυρα Κοράκου διαβάστε ΕΔΩ

Το βίντεο με τις δηλώσεις Σούλτς, Γλέζου, Γραμματικάκη




Νίκος Κοντογιώργος


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης