Εξετάζεται παράταση του προγράμματος έναντι 4 δισ.


- Το σχέδιο

Λίγο πριν την συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ στη Ρίγα, ένα δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Süddeutsche Zeitung έρχεται να φέρει στο φως νέα δεδομένα για την πορεία των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές της.



Και αυτό που αποκαλύπτει, όπως γράφει, θα συζητήσουν ο πρωθυπουργός με τη Γερμανίδα καγκελάριο.
Σύμφωνα λοιπόν με το δημοσίευμα της εφημερίδας, το τρέχον πρόγραμμα βοήθειας της Ελλάδας θα μπορούσε να παραταθεί ως το φθινόπωρο.

Επικαλούμενη υψηλόβαθμο στέλεχος του Eurogroup, η εφημερίδα σημειώνει ότι θα μπορούσε να αποδεσμευθεί μέρος της τελευταίας δόσης προς την Αθήνα, ύψους σχεδόν 4 δισ. ευρώ, με αντάλλαγμα την εφαρμογή από την ελληνική κυβέρνηση μέρους του τρέχοντος προγράμματος βοήθειας.

Σε αυτό το πλαίσιο η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει σε αλλαγές στο καθεστώς του ΦΠΑ, ενώ οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και το συνταξιοδοτικό θα πάρουν παράταση.

Όπως εξήγησε το στέλεχος του Γιούρογκρουπ στη Suddeutsche Zeitung, μια τέτοια απόφαση θα ήταν «η καλύτερη επιλογή», ώστε η Ελλάδα να αποφύγει τη χρεοκοπία και μια έξοδο από το ευρώ.

Το αν θα μπορέσει να δοθεί παράταση στην Αθήνα, σημειώνει η εφημερίδα, θα εξαρτηθεί από τη συνομιλία που θα έχουν σήμερα στη Ρίγα ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και η Γερμανίδα καγκελάριος 'Αγγελα Μέρκελ.

Σύμφωνα με Ευρωπαίους διπλωμάτες, οι ηγέτες των χωρών της ευρωζώνης προσπαθούν να καταλήξουν σε μια τουλάχιστον πολιτική συμφωνία με την Αθήνα. Και αυτό διότι δεν επιθυμούν οι συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της να κυριαρχήσουν στη σύνοδο της Ομάδας G7 που θα πραγματοποιηθεί στις 7 και 8 Ιουνίου, όπως είχε γίνει το 2011.

Βάσει του σχεδιασμού αυτού, εξηγεί η Suddeutsche Zeitung, οι διαπραγματεύσεις θα έχουν προχωρήσει σε τέτοιο βαθμό ως το τέλος Μαΐου, ώστε οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης να μπορέσουν την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου να συναντηθούν και να λάβουν μια απόφαση για το θέμα.

Τα καλύτερο σενάριο, εξηγούν Ευρωπαίοι διπλωμάτες, θα ήταν να ζητηθεί από την Αθήνα να εκπληρώσει μέρος του τρέχοντος προγράμματος. Τότε θα μπορούσε να αποδεσμευθεί μέρος της βοήθειας, ενώ θα μπορούσε επίσης να δοθεί παράταση του τρέχοντος προγράμματος ως το φθινόπωρο. Παράλληλα θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για ένα τρίτο πρόγραμμα βοήθειας.

Προκειμένου να αποδεσμευθούν τα χρήματα αυτά, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει, σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, να ακολουθήσει πρόγραμμα περικοπής δαπανών ύψους περισσότερων από 5 δισεκ. ευρώ, να προχωρήσει σε αλλαγές στο καθεστώς του ΦΠΑ, καθώς και άλλες μεταρρυθμίσεις. Αντίθετα, οι αλλαγές στην αγορά εργασίας και το συνταξιοδοτικό θα λάβουν παράταση για μετά το φθινόπωρο.

Ένας λόγος που οι χώρες της ευρωζώνης εξετάζουν να δοθεί παράταση στην Αθήνα είναι ότι φοβούνται ότι ο κ. Τσίπρας ενδέχεται να ζητήσει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. «Αν σχεδιάζεται δημοψήφισμα για το φθινόπωρο, η ΕΕ δεν μπορεί να κάνει τίποτε άλλο παρά να παρατείνει το τρέχον πρόγραμμα βοήθειας», εξήγησε ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης.

Πριν από τη διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος η ΕΕ «δεν μπορεί απλώς να αρχίσει τη χρηματοδότηση» της Ελλάδας, πρόσθεσε ο ίδιος, ενώ χωρίς οικονομική βοήθεια η Αθήνα απειλείται με χρεοκοπία.

 madata.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ