Πηγές: Τιμούν και φέτος το Ολοκαύτωμα των Σουλιωτών


 Η 22η Απριλίου (σταθερή) αναμένεται να καθιερωθεί ως ‘’Ημέρα Θυσίας Σέλτσου’’ από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Γ. Καραϊσκάκη Άρτας

Συμπληρώνονται εφέτος, 211 χρόνια από τo ζοφερό και ανείπωτο εκείνο διήμερο της 22/23ης- Απριλίου του 1804 όταν συντελέστηκε το Ολοκαύτωμα των 1.300 και πλέον Σουλιωτών και Ραδοβιζινών στο Σέλτσο της Βρεστενίτσας-σημερινές Πηγές, Ιστορική έδρα του Δήμου Γ. Καραισκάκη. 




Μέχρι τότε άντεξαν οι δύστυχοι την σκληρή τετράμηνη πολιορκία του Αλή Πασά πού ξεκίνησε στις αρχές του 1804,λίγες μέρες μόνο αφ’ότου εγκατέλειψαν τις πατρογονικές τους εστίες στο Σούλι.

Για να τιμηθεί αυτή η ημέρα της ανείπωτης αυτής θυσίας η Αδελφότητα Πηγιωτών Άρτας και ο Σύλλογος γυναικών Δήμου Γ. Καραϊσκάκη «Η Λένω Μπότσαρη» με τη συνδρομή και του δήμου Γ. Καραισκάκη, θα προβούν στη διοργάνωση λιτής εκδήλωσης στο χώρο της Ιερά Μονής Σέλτσου στις 22 Απριλίου του 2015 ημέρα Τετάρτη 11.00. η οποία θα περιλαμβάνει:

1. Τέλεση επιμνημόσυνης δέησης- αρτοκλασία. 
2. Ρίψη στεφάνων στο όπισθεν της μονής φοβερό βάραθρο της Γκούρας τον΄΄Πέτακα΄΄ όπου έπεσαν τα 250 και πλέον γυναικόπαιδα των Σουλιωτών. 
3. Σύντομη ενημερωτική ομιλία. 
4. Προσφορά γλυκών και αναψυκτικών από τον Σύλλογο γυναικών «Η Λένω Μπότσαρη». 



Ο ΄΄ΠΕΤΑΚΑΣ΄΄-ΣΤΟ ΒΑΡΑΘΡΟ ΤΟΥ ΦΑΡΑΓΓΙΟΥ ΤΗΣ ΓΚΟΥΡΑΣ ΟΠΙΣΘΕΝ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΟΠΟΥ ΕΠΕΣΑΝ ΤΑ ΓΥΝΑΙΚΟΠΑΙΔΑ ΤΩΝ ΣΟΥΛΙΩΤΩΝ 23-4-1804  

Κατά την περυσινή εκδήλωση που έγινε για πρώτη φορά, παρέστη στην εκδήλωση ο απευθείας συγγενής εξ αίματος των Μποτσαραίων Σουλιωτών, ο Κίτσος Μπότσαρης (απόγονος του καπετάνιου Κίτσου Μπότσαρη πατέρα του Μάρκου, πού φέρει και το όνομά του) ο οποίος είναι και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του «ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΑΠΟΓΟΝΩΝ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΤΟΥ 1821».

Πέρασαν 104 χρόνια από τότε που ως προσκυνητής επισκέφτηκε για πρώτη φορά τον χώρο αυτό, ένας άλλος απόγονος των Μποτσαραίων, ο αείμνηστος στρατηγός Δημήτρης Τ. Νότη Μπότσαρης. Ήταν νεαρός ανθυπολοχαγός όταν στις 7 Ιουλίου του 1911 άφηνε την παραπλεύρως έγγραφη μαρτυρία σε ξύλινο στασίδι της Μονής η οποία φυλάσσεται ως κειμήλιο.

Επ ευκαιρία της εκδήλωσης, προτείνουμε στον Δήμο μας όπως με απόφασή του και σε εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 6 παρ. 3 του Ν.3463/2006 Δ.Κ να ορίσει να γίνονται κατ’ έτος δύο τιμητικές συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου στο Κοινοτικό κατάστημα της τοπικής κοινότητας Πηγών Ιστορικής έδρας του δήμου μας, ώστε να αποδοθεί η πρέπουσα τιμή στον τόπο θυσίας των Σουλιωτών .

Επίσης μερίμνη του Δήμου και της Διεύθυνσης του Γυμνασίου-Λυκείου ΄Ανω Καλεντίνηςτης, προβλεφθεί επίσκεψη με λεωφορείο αντιπροσωπείας των Μαθητών του Γυμνασίου-Λυκείου ΄Ανω Καλεντίνης και του δημοτικού Σχολείου Μηλέας(Γρέβιας) Πηγών,η και αλλων σχολείων του νομού.

Να θυμίσουμε δε ότι κάποτε τα Σχολεία πήγαιναν την ημέρα αυτή στο Σέλτσο με τα πόδια απο κάποιο σημείο και μετά, αφού δεν υπήρχε ολοκληρωμένη οδική πρόσβαση μέχρι εκεί.

Επιπλέον, προτείνουμε όπως η 22η Απριλίου (σταθερή) να καθιερωθεί ως ‘’Ημέρα Θυσίας Σέλτσου’’ με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου.


Την ημέρα αυτή στο Σέλτσο ,να γίνεται επιμνημόσυνη δέηση σε μια τελετή, που θα περιλαμβάνει και επίσκεψη μαθητών σχολείων του δήμου μας ,αλλά και ολόκληρης της Ηπείρου. Είναι μια ευκαιρία - δεδομένης και της βελτίωσης της οδικής πρόσβασης σ’αυτό να ενθαρρυνθεί από τους παραπάνω φορείς η εκπαιδευτική κοινότητα της Ηπείρου , ώστε εν μέσω διδακτικού έτους και πριν τη λήξη του, να διοργανώνονται τέτοιες εκπαιδευτικές επισκέψεις –εκδρομές στο Σέλτσο .

Ήρθε η ώρα, οι νέες γενιές να μάθουν και να γνωρίσουν από κοντά τον άγνωστο για πολλούς ακόμη σπουδαίο και μοναδικό Ιερό αυτό τόπο, όπου οι πρόγονοί μας έχυσαν το αίμα τους, για να φυτρώσει ο σπόρος της ελευθερίας του γένους μας.

Να εμπεδώσουν ότι το Σέλτσο δεν είναι ένα ακόμη μοναστήρι αλλά ένα νέο Υπέρτερο Ζάλογγο και -όπως ειπώθηκεαπο πολλούς- το Μεσολόγγι της Ηπείρου- Ιερά Κιβωτός της θυσίας των Σουλιωτών,πολύτιμο και ακατέργαστο πετράδι της ιστορίας του έθνους μας.

Η ημέρα αυτή είναι ανεξάρτητη του πατροπαράδοτου επίσημου πανηγυρικού εορτασμού 23ης Αυγούστου ‘’Ημέρα Μνήμης’’ της Θυσίας του Σέλτσου και εορτής της Μονής .

Για αυτήν, την 23η Αυγούστου προτείνουμε να καθιερωθεί ως η Επίσημη Αργία του Δήμου με τριήμερες εκδηλώσεις , όπως είχε καθιερωθεί παλαιότερα και από τον πρώην δήμο Τετραφυλλίας .

Καλούμε όλους τους συγχωριανούς, συνδημότες, όλους τους Ηπειρώτες φίλους και ευλαβείς προσκυνητές, να παρευρεθούν μαζί μας στο Σέλτσο την Τετάρτη 22 Απριλίου 2015 και ώρα 11.00 π.μ, για να αποτίσουμε τον ελάχιστο φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης στους «αγνοούμενους» ήρωες της ιστορίας μας. Ευελπιστούμε ότι θα ανταποκριθείτε θετικά στα παραπάνω αίτηματά μας, αναμένοντας σχετικές ενέργειές σας.

Χρήστος Β. Καπερώνης 
Πρόεδρος της Αδελφότητας Πηγιωτών Άρτας

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης