ΔΕΥΑ Άρτας: Η θολότητα είχε σχεδόν υποχωρήσει εντελώς


-Συνολικό έλεγχο χημικών στοιχείων ζήτησε η Διεύθυνση Υγιεινής Άρτας 
-Έλεγχοι από το Γενικό Χημείο του Κράτους και το Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων 

Παροδικό χαρακτηρίζεται από τις αρμόδιες αρχές το φαινόμενο της θολότητας του νερού που σημειώθηκε στις πηγές Αγίου Γεωργίου απ' όπου υδροδοτούνται οι νομού Άρτας, Πρέβεζας, Λευκάδας και ένα μέρος της Αιτωλοακαρνανίας. 



Με πρώτες τις αναλύσεις που ζήτησε απευθυνόμενος στο Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ο Δήμος Αρταίων από τις 6 Απριλίου όταν εντοπίστηκε το πρόβλημα, αλλά και όσες ακολούθησαν από τις Διευθύνσεις Υγείας Άρτας και Πρέβεζας, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στην ποιότητα νερού.

Γεωγραφικά οι πηγές Αγίου Γεωργίου ανήκουν στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας, απ' όπου πάρθηκαν δείγματα επίσης στο σημείο «μηδέν», δηλαδή στην πηγή και αποστάλθηκαν για έλεγχο, ενώ επιτόπια επίσκεψη στο χώρο έκανε την ίδια ώρα και η αρμόδια Διεύθυνση Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας.

Χθες κοινοποιήθηκαν τα αποτελέσματα των ελέγχων που για μεν την Διεύθυνση Υγείας Πρέβεζας αφορούσαν σε δείγματα στην πηγή για δε την αντίστοιχη της Άρτας τα δείγματα ελήφθησαν από καφετέριες στην πόλη και την περιφέρεια της Άρτας. Και στις δυο περιπτώσεις ο έλεγχος έγινε από το Γενικό Χημείο του Κράτους στην αντίστοιχη Χημική Υπηρεσία Ιωαννίνων.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που υπήρξε και που κοινοποιήθηκε αρμοδίως, το δείγμα των νερών από τις πηγές είναι «πεντακάθαρο και χωρίς μικροβιακούς δείκτες». Η δε θολότητα που εμφάνιζαν τα δείγματα τα οποία ελήφθησαν τη Δευτέρα το πρωί χαρακτηρίζεται στο πόρισμα του ελέγχου ως «αποδεκτή στους καταναλωτές και άνευ ασυνήθους μεταβολής».

Το περιστατικό χαρακτηρίζεται ως «μεμονωμένο» και αποδίδεται σε καθίζηση λόγω των έντονων πλημμυρικών φαινομένων που προηγήθηκαν. Από τη Διεύθυνση Υγιεινής Άρτας επίσης τα δείγματα νερού που ελέγχθηκαν δείχνουν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα μικροβιακού φορτίου στο νερό.

Όμως και η θολότητα σύμφωνα με τη νέα επίσκεψη στο χώρο των πηγών από την προϊσταμένη της Διεύθυνσης Άρτας έχει πλέον υποχωρήσει. «Το νερό που ελέγξαμε στις πηγές ξανά είναι πλέον πεντακάθαρο», μας επισημάνθηκε σχετικά, ωστόσο για εκείνο που έχει εισέλθει στο δίκτυο υπήρξε επικοινωνία με την ΔΕΥΑΑ για χλωρίωση και σταδιακά μεγαλύτερη πίεση ώστε κι αυτές οι ποσότητες νερού που παρουσιάζουν ενδεχομένως ποσότητα χώματος κάτι στο οποίο αποδίδεται η θολότητα, να φύγουν.

Σε κάθε περίπτωση όμως τόσο η Διεύθυνση Υγείας Πρέβεζας, όσο και άλλες υπηρεσίες όπως το ΙΓΜΕ εν προκειμένω, παρακολουθούν το φαινόμενο και θα συνεχίσουν να εξετάζουν τα αίτια, για να γνωρίσουν πώς και γιατί συνέβη και κυρίως να υπάρξουν, αν απαιτούνται, παρεμβάσεις για να μην ξαναπαρουσιαστεί.

Σε συνέχεια της παρακολούθησης θα προβεί και η αρμόδια Διεύθυνση Άρτας, καθόσον με αφορμή το περιστατικό αυτό έχει ζητήσει περαιτέρω έλεγχο των δειγμάτων από την Υπηρεσία του Γενικού Χημείου του Κράτους και στους λεγόμενους χημικούς δείκτες του νερού.

«Αυτά τα αποτελέσματα όμως καθυστερούν περισσότερο», μας επισημάνθηκε αλλά παρά το γεγονός ότι απαιτούνται περί τις 20 ημέρες, εντούτοις η Διεύθυνση μέσω της ΠΕ Άρτας έχει ζητήσει να καταβληθεί προσπάθεια για συντόμευση του χρόνου. «Μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας ενδεχομένως θα έχουμε και όλη την ανάλυση που έχουμε ζητήσει σε επίπεδο χημικών δεικτών», υπογραμμίστηκε.

Εκείνο πάντως είχε ιδιαίτερη σημασία τη στιγμή που το φαινόμενο βρίσκονταν σε εξέλιξη αφορούσε τους μικροβιακούς δείκτες που σε κανένα από τα δείγματα, τα οποία εξετάστηκαν, δεν εντοπίστηκε πρόβλημα.

Στο μεταξύ από την ΔΕΥΑ Άρτας ελέγχθηκε και πάλι το νερό και όπως μας μεταφέρθηκε χθες το πρωί η θολότητα είχε σχεδόν υποχωρήσει εντελώς.

Το ίδιο τόνισε έχοντας όλα τα αποτελέσματα των Διευθύνσεων στην διάθεσή του χθες το πρωί και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ύδρευσης νομού Άρτας και δήμαρχος Νικ. Σκουφά Ευστάθιος Γιαννούλης, ο οποίος δήλωσε:

«Χαρακτηρίζεται ως ένα παροδικό φαινόμενο και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με την ποιότητα του νερού. Δεν έχει μικρόβια, σύμφωνα με τα αποτελέσματα, ενώ θα πρέπει να συνεχίσουμε την έρευνα για να δούμε τι το προκάλεσε ώστε να λάβουμε μέτρα στο μέλλον. Στο μεταξύ η θολότητα αυτή έχει υποχωρήσει», σημείωσε και ο κ. Γιαννούλης.

 .ixotisartas.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ