Εντονες αντιδράσεις από τους Περιφερειάρχες


-Για το «χέρι της κυβέρνησης» στα ταμεία τους και στα χρήματα του ΕΣΠΑ 
-Συγκαλείται εκτάκτως Συμβούλιο της Ενωσης Περιφερειών Ελλάδας

Εντονες είναι οι αντιδράσεις των Περιφερειών Ελλάδας στην απόφαση της κυβέρνησης να «μαζέψει» τα χρήματα των περιφερειών και να τα μεταφέρει στην Τράπεζα της Ελλάδας.



Αντίθετη στην απόφαση της κυβέρνησης είναι η πλειοψηφία των Περιφερειαρχών καθώς όπως υποστηρίζουν κάτι τέτοιο θα έχει ως αποτέλεσμα καθυστερήσεις σε πληρωμές έργων.

Για τον λόγο αυτό συγκαλείται σήμερα Συμβούλιο Περιφερειών υπό τον  Πρόεδρο της Ενωσης περιφερειών Ελλάδας Κώστα Αγοραστό.

To αποκαλυπτικό έγγραφο: Επιτάχυνση πληρωμών ΕΣΠΑ και καταχωρήσεων σε ΟΠΣ



Στον «αέρα» κινδυνεύει να τιναχθεί το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας, καθώς «βάζουν χέρι στα ταμεία μας», είπε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, μιλώντας το πρωί στο «Ράδιο-Ένα 102,5» ο οποίος συγκαλεί ως πρόεδρος της ΕΝΠΕ ( Ένωσης Περιφερειαρχών) έκτακτο συμβούλιο.

Σύμφωνα με τον κ. Αγοραστό, «συμβαίνει κάτι πρωτόγνωρο και κινδυνεύει η ανάπτυξη στη χώρα, με την αυτόματη ανάκληση από το Κράτος, των χρημάτων, που είναι κανονικά δεσμευμένα για έργα μέσω του ΕΣΠΑ. Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας μάλιστα, το ποσό είναι περίπου 26 εκ. ευρώ».

Πιο συγκεκριμένα, όπως δήλωσε ο κ. Αγοραστός, τόνισε ότι «υπήρξε ένα έγγραφο που κοινοποιήθηκε από το αρμόδιο Υπουργείο, με το οποίο μας ζητά τα χρήματα του ΕΣΠΑ, να ανακληθούν αυτόματα. Τα χρήματα, τα οποία δεν έχουν μέχρι σήμερα απορροφηθεί».

Ο Περιφερειάρχης αναρωτήθηκε, πώς θα μπορούσαν τα χρήματα αυτά να είχαν απορροφηθεί, αφού είναι χρήματα για έργα δρόμων, υποδομών, κτιριακά και βγαίνουν σταδιακά.
«Αυτό το γεγονός συμβαίνει πρώτη φορά αυτά τα χρήματα είναι δεσμευμένα για την Περιφέρεια και αντ΄αυτού, θέλουν να τα βάλουν σε έναν κρατικό κορβανά να τα διαχειρίζονται όπως θέλουν, να υπάρχει μια μεγάλη καθυστέρηση και φόβος και δεν γνωρίζω αν τα χρήματα αυτά χρησιμοποιηθούν και για άλλους λόγους. Αυτή τη στιγμή παραμένει για παράδειγμα, απλήρωτος λογαριασμός από τον ΟΠΕΚΕΠΕ (που είχαν πάρει τα χρήματα και τα έβαλαν στην ΤτΕ). 

Υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα, γι΄ αυτό και έχουμε συνάντηση όλοι οι Περιφερειάρχες με τον κ. Σταθάκη, εάν γίνει αυτό, βάζει ταφόπλακα και υπάρχει πρόβλημα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. 

Πρόκειται για απαξίωση ουσιαστικά του θεσμού της Περιφέρειας, με ένα σκεπτικό ταυτόχρονα, ότι οι κυβερνώντες θα έχουν τον έλεγχο όλων των χρηματοδοτήσεων. Είναι πρωτόγνωρο, αυτό που συμβαίνει… σε μια χώρα όπου ολόκληρη η κοινωνία κινείται συρρικνωτικά, δεν παράγει τεχνικό πλούτο πως θα βρεθούν νέες θέσεις εργασίας, πώς θα γεμίσουν τα ταμεία των ασφαλιστικών ταμείων κ.λ.π.»

Όπως υποστήριξε ο κ. Αγοραστός, «άνθρωποι δουλεύουν για το ΕΣΠΑ, γιατί υπάρχει μια ομαλή χρηματοδότηση. Μεταξύ των έργων που γίνονται και πληρώνονται από το ΕΣΠΑ στη Μαγνησία, είναι το λιμάνι του Βόλου, τα Περιφερειακά Ιατρεία, τα έργα στη Σκιάθο, τη Σκόπελο, την Αλόννησο, αλλά και έργα του Πανεπιστημίου».

Σύσκεψη Γ. Σταθάκη με περιφερειάρχες με αντικείμενο τη χρήση αδιάθετων κοινοτικών κονδυλίων

Σύσκεψη του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη με τους περιφερειάρχες πραγματοποιείται αυτή την ώρα στο υπουργείο, με αντικείμενο τη χρήση των αδιάθετων κονδυλίων των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων.

Περιφερειάρχης ανέφερε πριν τη σύσκεψη ότι το υπουργείο έχει ζητήσει από τις Περιφέρειες να επιστρέψουν στον προϋπολογισμό κονδύλια των ΠΕΠ (ΕΣΠΑ) που δεν είναι άμεσα απαιτητά για πληρωμές έργων.

Ο ίδιος ανέφερε ότι το 2015 (αν δεν δοθεί παράταση) είναι ο τελευταίος χρόνος εφαρμογής του ΕΣΠΑ 2007-2013, συνεπώς θα πρέπει να διασφαλισθεί η ολοκλήρωση των έργων και η πληρωμή τους ως το τέλος του έτους.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, το συνολικό ποσό που μπορεί να επιστραφεί μπορεί να φθάσει έως και σε 150 εκατ. ευρώ.

tovima.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης