ΚΥΠΡΟΣ: "Ξεκίνησε η εποχή Ακιντζί"


ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΛΙΓΟ - Νέος ηγέτης των Τουρκοκυπρίων ο Μουσταφά Ακιντζί

Νικητής των λεγόμενων προεδρικών εκλογών στα κατεχόμενα αναδείχτηκε ο Μουσταφά Ακιντζί με ποσοστό 60,5%. Ο «ανθυποψήφιος» του, Ντερβίς Έρογλου, έλαβε 39,5%.

(Συνεχής ενημέρωση)



Στον πρώτο γύρο ο Έρογλου συγκέντρωσε το 28,18% των ψήφων και ο Ακκιντζί το 26,92%. Τον Μουσταφά Ακκιντζί υποστήριξε το Ρεπουπλικανικό Τουρκικό Κόμμα και πολλές συνδικαλιστικές οργανώσεις. Τον Ντερβίς Έρογλου υποστήριξε το Δημοκρατικό Κόμμα του Σερντάρ Ντενκτάς.

 Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Μουσταφά Ακιτζί.

Μικρό βιογραφικό 


 Ο Μουσταφά Ακιντζί γεννήθηκε το 1947 στη Λεμεσό και σπούδασε αρχιτεκτονική. Σε ηλικία 29 χρονών το 1976 εκλέγηκε “δήμαρχος” της κατεχόμενης Λευκωσίας και είχε μια επιτυχημένη θητεία. Διατέλεσε “αναπληρωτής πρωθυπουργός” και “βουλευτής”. Είναι η τρίτη φορά που κατέρχεται ως υποψήφιος. Είναι παντρεμένος με την Μεράλ Ακιντζί και έχει τρεις κόρες.

Είναι ιδιαίτερα δημοφιλής προσωπικότητα στην Τουρκοκυπριακή και Ελληνοκυπριακή κοινότητα λόγω της εκπλήρωσης κοινού αποχετευτικού συστήματος μεταξύ των δύο κοινοτήτων σε συνεργασία με το τότε Δήμαρχο Λευκωσίας Λέλλο Δημητριάδη.

Είναι γνωστός για τις προοδευτικές του απόψεις σε κοινωνικά θέματα όπως είναι η θέση της γυναίκας στη κοινωνία και πολιτικά θέματα όπως η ανάγκη για σωστή επίλυση του Κυπριακού

.Μετα απο απόρριψη του Σχεδίου Ανάν το 2004 ο Μουσταφά Ακιντζί σημειώνει την ανάγκη, αυτή φορά, ο κόσμος να είναι συμμέτοχος στη διαδικασία, να εμπλακούν οργανώσεις, συντεχνίες, κόμματα και νεολαία, ώστε να εμπεδώσει το περιεχόμενο της λύσης γιατί όπως υποστηρίζει είναι οι άνθρωποι που θα κάνουν τη νέα δομή βιώσιμη.

Είναι ένθερμος υποστηρικτής της επιστροφής της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων (Αμμόχωστος) στους νόμιμους κατοίκους της γιατι πιστεύει ότι αυτό θα αποτελέσει ένδειξη καλής θέλησης για λύση του Κυπριακού.

Σε ομιλία στο Πανεπιστήμιο Κύπρου τον Ιούλιο 2014 ανέφαιρε ότι με τη λύση του Κυπριακού, η Ομόσπονδη Κύπρος, η Ελλάδα, η Τουρκία, το Ισραήλ κι άλλες γειτονικές χώρες πρέπει να δημιουργήσουν μια νέα σχέση, η οποία θα φέρει τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.


Αναμένεται ομιλία

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο υποστηρικτές του κ. Ακιντζί στέλνουν συγχαρητήρια μηνύματα.
Οι κάλπες στα κατεχόμενα έκλεισαν στις 18.00 με την συμμετοχή αυτή την Κυριακή να κυμαίνεται στο 64,12% ενώ την προηγούμενη Κυριακή ήταν 62,34%.

 Στην πλατεία Σεραγιού στην κατεχόμενη Λευκωσία, μπροστά από τα γραφεία του κόμματος Εθνικής Ενότητας υπάρχουν μόνο τα συνεργεία ε/κ, τ/κ και τουρκικών μέσων ενημέρωσης. Το ενδιαφέρον έχει μετατοπισθεί στο προεκλογικό γραφείο του Μουσταφά Ακιντζί κοντά στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλλας ενώ όπως ακούγεται ήδη αρχίζουν τις προετοιμασίες στην πλατεία Ινονού όπου αναμένεται να συγκεντρωθεί πλήθος υποστηρικτών του κ. Ακιντζί και ο ίδιος να προβεί σε ομιλία.

Από νωρίς σήμερα τα εκλογικά γραφεία του κ. Ερογλου στην κατεχόμενη Λευκωσία ήταν κλειστά και σε κάποια οι αφίσες κατέβηκαν. Ο ίδιος φέρεται να βρίσκεται στο "προεδρικό μέγαρο". Στον δεύτερο γύρο των “προεδρικών εκλογών” δικαίωμα ψήφου είχαν 176.980. Την προηγούμενη Κυριακή το ποσοστό συμμετοχής ήταν 62,34%.

Την Αμμόχωστο (Βαρώσια) την έδωσαν στο ποντίκια...!!


"Αυτή η νίκη, δεν αφορά μόνο τους Τ/Κ, είναι για την Κύπρο" είπε ο Μουσταφά Ακιντζί ενώπιον των εκατοντάδων υποστηρικτών του. Ευχαρίστησε τους ψηφοφόρους τους, αποκαλώντας τους "αδέλφια μου", έκανε λόγο για μια νέα εποχή και μοίρασε κλάδους ελιάς στους συγκεντρωμένους.

Ο κ. Ακιντζί, αναφέρθηκε στην τηλεφωνική του συνομιλία με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον κ. Άιντε και είπε ότι αναμένει να συναντηθεί και με τους δύο το συντομότερο. Τους είπα ανέφερε, ότι θέλουμε λύση.

Οι Τ/Κ είπε, υπέφεραν το '63, και οι Ε/Κ το '74. Είναι καιρός να κλείσουμε αυτές τις πληγές.
Ο κ. Ακιντζί αναφέρθηκε στο άνοιγμα της Αμμοχώστου, λέγοντας πως είναι έτοιμος να συζητήσει το θέμα στο πλαίσιο ενός πακέτου. "Τα Βαρώσια τα έδωσαν στα ποντίκια και στα φίδια, εγώ λέω να το συζητήσουμε" είπε.

Αναφερόμενος στο τι ελπίζει από την Τουρκία, είπε πως αυτό που ζητά είναι να επιτευχθεί ομοσπονδιακή λύση μέσα από αμοιβαίο σεβασμό.

Kibris'ta baris engellenemez

Ανάμεσα στα συνθήματα των υποστηρικτών του Μ. Ακιντζί και το "kibris'ta baris engellenemez", που σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει "κανένας δεν μπορεί να πάρει την ειρήνη από την Κύπρο", σύνθημα το οποίο φώναζαν το 2003 χιλιάδες Τουρκοκύπριοι στη πλατεία Ινονού, όταν τότε επιθυμούσαν την κάθοδο του Ραούφ Ντενκτάς, λύση και ένταξη στην ΕΕ.


sigmalive.com, philenews.com, politis-news.com

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης