Επανεκκίνση των ελληνορωσικών σχέσεων


Κρίσιμες συνομιλίες στη Μόσχα

Στην επανεκκίνηση των σχέσεων Ελλάδας Ρωσίας προς όφελος των δύο λαών αλλά και της ασφάλειας και της σταθερότητας της περιοχής αναφέρθηκε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον σύντομο διάλογο που είχε με τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν στο Κρεμλίνο πριν από την κατ ιδίαν συνάντησή τους. (ΒΙΝΤΕΟ)



Στον σύντομο χαιρετισμό του ο κ. Πούτιν ανέφερε ότι «η Ρωσία ήταν η κύρια εμπορική εταίρος της Ελλάδας. Το 2013 ο όγκος των συναλλαγών είχε διπλασιαστεί. Πέρυσι όμως είχαμε μείωση κατά 40%. Πρέπει να συζητήσουμε και να δούμε τι θα κάνουμε για να επαναφέρουμε τις σχέσεις μπροστά».

Ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την συγκίνηση του γιατί όπως είπε «το πρωί κατέθεσε στεφάνι στο άγνωστο στρατιώτη αποτίοντας φόρο τιμής σε εκατομμμύρια απλούς ανθρώπους που έδωσαν την ζωή της για την μεγάλη αντιφασιστική νίκη του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου» και υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα είχε αναλογικά τον μεγαλύτερο φόρο αίματος».

Συνεχίζοντας ανέφερε: «Υπάρχουν βαθιές και διαχρονικές σχέσεις που συνδέουν τους δύο λαούς και εξαιτίας των κοινών αγώνων και εξαιτίας της κοινής θρησκευτικής παράδοσης και αυτή η σχέση διατηρήθηκε με αισθήματα φιλίας των δύο λαών».

Στο επίκεντρο των συνομιλιών, τις οποίες παρακολουθούν με προσοχή οι Βρυξέλλες, βρίσκεται η ενίσχυση των διμερών σχέσεων, με έμφαση τόσο στη συμμετοχή της Ελλάδας στο νέο ρωσικό ενεργειακό σχέδιο για τον αγωγό Turkish Stream, όσο και το ρωσικό εμπάργκο σε ελληνικά γεωργικά προϊόντα.


«Καταγράφουμε την πτώση του όγκου ανταλλαγών στον τομέα αυτό, η οποία σχετίζεται με την αναγκαστική επιβολή απαντητικών μέτρων ως προς σειρά προϊόντων. Μπορούμε να εκτιμήσουμε ότι το ζήτημα θα θιγεί αναμφισβήτητα» δήλωσε λίγες ώρες πριν τη συνάντηση ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Μετά τη συνάντηση, οι δύο αρχηγοί θα έχουν διευρυμένες συνομιλίες και γεύμα εργασίας. Θα ακολουθήσει η υπογραφή σειράς συμφωνιών, μεταξύ των οποίων το Κοινό Πρόγραμμα Δράσης για την επόμενη διετία (το οποίο δεν είχε ανανεωθεί μετά το 2012), η Διακήρυξη για τα 70χρονα της αντιφασιστικής Νίκης, καθώς και το πρόγραμμα συνεργασίας για το έτος Ελλάδας-Ρωσίας το 2016.

Στις 15:30 οι δύο ηγέτες θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου.

Το απόγευμα (18:30) ο Πρωθυπουργός θα συναντήσει τους προέδρους ομογενειακών συλλόγων και θα ακολουθήσει (19:00) διευρυμένη συνάντηση με τους ομογενειακούς συλλόγους.

Ο Πρωθυπουργός έφτασε στη Μόσχα για τριήμερη επίσημη επίσκεψη το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης. Στο αεροδρόμιο «Βνούκοβο» τον υποδέχθηκαν ο πρέσβης της Ρωσίας στην Αθήνα Αντρέι Μάσλοφ, η ελληνίδα ομόλογός του Δ. Μ. Κουμανάκου και ο διευθυντής εθιμοτυπίας του ρωσικού ΥΠΕΞ.

Το επίσημο πρόγραμμα της επίσκεψής ξεκίνησε το πρωί της Μ.Τετάρτης με την κατάθεση στεφάνου στο μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη στα τείχη του Κρεμλίνου.



tanea.gr, newsbeast.gr/




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ