ΗΠΕΙΡΟΣ: Έβρεξε με το…. τουλούμι!


Αποκαλυπτικά στοιχεία από το Εργαστήρι Μετεωρολογίας για την Ήπειρο 

Ένας από τους πιο βροχερούς χειμώνες ήταν αυτός που πέρασε για την Ήπειρο... Τα επίσημα στοιχεία από το Εργαστήρι Μετεωρολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, είναι αποκαλυπτικά για το μέγεθος των βροχοπτώσεων που εκδηλώθηκαν στην περιοχή...



Άλλωστε ο φετινός χειμώνας άφησε στην Ήπειρο τεράστιες πληγές. Οι ζημιές που προκλήθηκαν στους τέσσερις Νομούς είναι πρωτοφανείς. Το κόστος για την αποκατάστασή τους, έχει εκτιμηθεί στα 65 εκατομμύρια περίπου, ποσό που δύσκολα μπορεί να καλυφθεί χωρίς την αρωγή του κράτους.

Από την 1η Σεπτεμβρίου μέχρι τις 31 Μαρτίου, σύμφωνα με τα στοιχεία από το Εργαστήρι Μετεωρολογίας, έπεσαν 1.187 χιλιοστά βροχής, όταν ο μέσος όρος είναι 827.

Οι βροχές ήταν αυξημένες δηλαδή κατά 44% περίπου. Αξιοσημείωτο είναι, όπως ανέφερε στο Epiruspost.gr ο Καθηγητής Μετεωρολογίας Άρης Μπαρτζώκας ότι ο ετήσιος μέσος όρος βροχόπτωσης στην περιοχής μας ανέρχεται στα 1080 χιλιοστά. Άρα φέτος μέσα σε επτά μήνες εκδηλώθηκαν πολύ περισσότερες βροχοπτώσεις από ότι στη διάρκεια ενός ολόκληρου έτους.

Όλοι οι μήνες, με εξαίρετη τον Νοέμβριο, ήταν πιο βροχεροί από ότι συνήθως. Το ρεκόρ κατέχει φέτος ο Φεβρουάριος με υπεδιπλάσιες ποσότητες βροχοπτώσεων.
Από την 1η Σεπτεμβρίου μέχρι τώρα, σε 212 μέρες δηλαδή, έχει βρέξει τις 113... Ο μήνας με τις περισσότερες βροχερές ημέρες ήταν ο Δεκέμβριος. Συνολικά 23 από τις 31!

Σημειώνεται ότι ανάλογα είναι τα στοιχεία για το μεγαλύτερο μέρος της Ηπείρου καθώς το χειμώνα δεν παρουσιάζονται σημαντικές κλιματολογικές αλλαγές.
Το μεγάλο... προνόμιο είναι ότι στην περιοχή μας καταγράφονται τα τριπλάσια ποσοστά βροχοπτώσεων από ότι στην Αθήνα!
«Είναι σίγουρα ένας από τους πιο βροχερούς χειμώνες των τελευταίων ετών», σημείωσε ο κ. Μπαρτζώκας.

Όσο για τις επόμενες ημέρες, ο καιρός αναμένεται καλός από την Κυριακή των Βαίων όμως θα υπάρξει σημαντική πτώση της θερμοκρασίας η οποία θα συνεχιστεί και θα διατηρηθεί τις πρώτες ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας...

 epiruspost.gr


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης