Ίσως η θερμότερη χρονιά στην ιστορία το 2015


Διεκδικεί την πρωτιά από το 2014 

Μπορεί να διανύουμε μόλις το δεύτερο τέταρτο του 2015, διαφαίνεται ωστόσο πως η φετινή χρονιά θα είναι η θερμότερη στην ιστορία, διεκδικώντας την πρωτιά από το 2014.



Την περασμένη Παρασκευή, η National Oceanic and Atmospheric Administration των ΗΠΑ (NOAA) έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία της για τον Μάρτιο, κατατάσσοντάς τον στον πιο θερμό Μάρτιο των μετρήσεών της, εδώ και 136 χρόνια. Η μέση παγκόσμια θερμοκρασία ήταν τον Μάρτιο κατά 1,53 βαθμούς Φαρενάιτ υψηλότερη από τον μέσο όρο του 20ου αιώνα για τον μήνα Μάρτιο, σπάζοντας το ρεκόρ που κατείχε ο Μάρτιος του 2010.

Ο πιο θερμός Μάρτιος του δικού της αρχείου μετρήσεων ήταν ο Μάρτιος του 2015 και για την Ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Για την NASA, ήταν ο τρίτος θερμότερος, πίσω από τον Μάρτιο του 2010 και του 2002.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Goddard Institute of Space Studies της NASA, Γκέιβιν Σμιντ, «περιμένουμε ότι θα έχουμε όλο και πιο ζεστές χρονιές». Ο ίδιος πρόσθεσε πως «ακριβώς όπως το 2014, τα ρεκόρ θα σπάνε στο μέλλον, όλο και πιο συχνά. Ίσως όχι κάθε χρόνο».

Αν και οι τρεις υπηρεσίες έχουν ελαφρά διαφορετικούς τρόπους μετρήσεων, με αποτελέσματα οι κατατάξεις τους να διαφέρουν τόσο για συγκεκριμένους μήνες, όσο και για χρονιές, και οι τρεις συμφωνούν ως προς την τάση υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Ο Γκέιβιν Σμιντ υπογράμμισε ότι η μέχρι σήμερα άνοδος της θερμοκρασίας αντανακλά δύο εξελίξεις: «Την καθυστερημένη έναρξη, το 2014, του φαινόμενου του Ελ Νίνιο και την άνοδο της θερμότητας στον βόρειο Ειρηνικό». «Αν ο Ελ Νίνιο συνεχιστεί όλο το καλοκαίρι και το φθινόπωρο κι αν παραμείνουν οι υψηλές θερμοκρασίες στον βορειοανατολικό Ειρηνικό, όπως συμβαίνει εδώ και πάνω από ένα χρόνο, είναι πολύ πιθανό να έχει ο πλανήτης θερμοκρασίες-ρεκόρ ή σχεδόν ρεκόρ, για τους επόμενους πολλούς μήνες», λέει η κλιματολόγος Τζέσικα Μπλάντεν στο National Climatic Data Center της NOAA.

Πρόσφατη ανάλυση του Climate Central, ανεξάρτητου οργανισμού επιστημόνων και δημοσιογράφων, που ενημερώνουν το κοινό στις ΗΠΑ για τις επιπτώσεις των αλλαγών του κλίματος, έδειξε ότι οι 13 από τις 15 χρονιές με τις ιστορικά υψηλότερες θερμοκρασίες ανήκουν στον 21ο αιώνα, δηλαδή είναι μετά το 2000. Πράγμα το οποίο σημαίνει ότι ο παράγοντας του τυχαίου είναι 1 προς 27.000.000, τονίζουν.

Σημειώνουν, επίσης, την απουσία ιστορικά ψυχρής χρονιάς μετά το 1911, ενώ στο ίδιο διάστημα σημειώθηκαν 14 ρεκόρ ιστορικά θερμότερων χρονιών, γεγονός που συνιστά ισχυρή ένδειξη της τάσης υπερθέρμανσης του πλανήτη.

newsbeast.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ