Η ώρα του Eurogroup: Χαμηλές προσδοκίες και παράταση της αγωνίας


Το Eurogroup συνεδριάζει το απόγευμα και όλα δείχνουν ότι δεν έχει βρεθεί κοινός τόπος για συμφωνία.

Η Αθήνα δεν πρέπει να αναμένει ότι θα κλείσει σήμερα καμία συμφωνία για την εκταμίευση έστω και μέρους της δόσης των 7,2 δισ ευρώ.



Στους τρεις θεσμούς, που μέχρι πριν λίγες μέρες όλοι αποκαλούσαν τρόικα, στέλνει την Αθήνα το Eurogroup. Αξιωματούχοι της ευρωζώνης φαίνεται να είναι δυσαρεστημένοι επειδή θεωρούν ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει παρουσιάσει ακόμη μία επαρκή και αναλυτικά κοστολογημένη λίστα με μέτρα.

Χαρακτηριστική είναι η απάντηση του Γερούν Ντάισελμπλουμ στην επιστολή Βαρουφάκη.

«Θα σας ενθάρρυνα να εργαστείτε σε στενή συνεργασία με τους θεσμούς, με σκοπό να επιτευχθεί μια γρήγορη και επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης» επισημαίνει.

«Οι προτάσεις που περιγράφονται στην επιστολή σας θα πρέπει, ως εκ τούτου, να συζητηθούν περαιτέρω με τους θεσμούς» σημειώνει στην επιστολή ο επικεφαλής του Eurogroup και συνεχίζει: «Επιτρέψτε μου επίσης να διευκρινίσω ότι κατά τη διάρκεια της τρέχουσας αξιολόγησης, οι θεσμοί θα πρέπει να αποκτήσουν μια ευρεία εικόνα που να καλύπτει όλους τους τομείς πολιτικής».

Μάλιστα τονίζει ότι «έχουμε συμφωνήσει ότι οι συζητήσεις με τους θεσμούς θα λάβουν χώρα στις Βρυξέλλες» και προσθέτει ότι «οι εργασίες τεχνικής φύσεως για την υποστήριξη αυτής της διαδικασίας θα γίνουν στην Αθήνα».

Η κυβέρνηση ελπίζοντας σε μια συμφωνία δεν είχε προβεί ούτε στην ανάρτηση προς διαβούλευση της ρυθμίσεως για τις 100 δόσεις, την οποία είχε από την περασμένη εβδομάδα προαναγγείλει πως θα γινόταν μέσα στο σαββατοκύριακο.

Στο Μαξίμου βλέπουν εκστρατεία αποδόμησης του Γιάννη Βαρουφάκη μετά τον θόρυβο για τη δήλωση του Γιάννη Βαρουφάκη για δημοψήφισμα, στη συνέντευξή του στην Corriere de la Serra.

Στο υπουργείο Οικονομικών λένε πως πρόκειται για απλή επανάληψη παλαιότερης δήλωσης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και ότι ο υπουργός Οικονομικών μίλησε στην Corriere de la Serra για «δημοψήφισμα» χωρίς να εννοεί «για την έξοδο από το ευρώ» αλλά «αν θα πρέπει η κυβέρνηση να λάβει πιο σκληρά μέτρα».

Στην κυβέρνηση τονίζουν πως η ιταλική εφημερίδα πρόσθεσε τις λέξεις «για το ευρώ» και μιλούν για ...συνωμοσία και κιτρινισμό ολκής. Λένε πως ο υπουργός μιλούσε και εννοούσε πάντα «εντός ευρώ» σε όλη την συνέντευξη και ότι ο δημοσιογράφος προκάλεσε εντέχνως την απάντηση, επιμένοντας στην ερώτηση «τι θα κάνετε αν αποτύχετε να πείσετε τους ευρωπαίους».

Με επτά μεταρρυθμίσεις, στο Eurogroup

Με επτά μεταρρυθμίσεις προσέρχεται η Ελλάδα στο Eurogroup, που συνεδριάζει σήμερα στις Βρυξέλλες και όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές θα ξεκινήσει η διαδικασία επεξεργασίας των μεταρρυθμιστικών προτάσεων της χώρας, διαδικασία η οποία και θα αποτελέσει το έναυσμα για να αλλάξει το κλίμα αλλά και oι αποφάσεις στην ΕΚΤ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «στο Eurogroup της Δευτέρας η Ελλάδα θα θέσει το πλαίσιο της απόφασης του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου, πλαίσιο που βασίζεται στις δεσμεύσεις που ανέλαβε όχι μόνο η χώρα αλλά και οι εταίροι. Η ελληνική, λοιπόν, πλευρά υλοποιεί τις δεσμεύσεις της, όπως παρουσιάζονται και στην επιστολή του Υπουργού Οικονομικών».

Ο πρωθυπουργός ξεκινά έναν νέο γύρο διεθνών επαφών. Την Πέμπτη θα μεταβεί στο Παρίσι, όπου θα μιλήσει στον ΟΟΣΑ για τις μεταρρυθμίσεις που θα γίνουν στην Ελλάδα προκειμένου να αναδιοργανωθεί η δημόσια διοίκηση για να αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή και να αποκατασταθεί η κοινωνική δικαιοσύνη.

Παράλληλα, θα συναντηθεί και με τον επικεφαλής του ΟΟΣΑ, Άνχελ Γκουρία. Ακόμα, ο πρωθυπουργός έχει συμφωνήσει με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ να συναντηθούν πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, προκειμένου να συζητήσουν το πώς θα αξιοποιηθούν ευρωπαϊκά κονδύλια για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και την ανεργία.

Ο πρωθυπουργός τις προηγούμενες ημέρες είχε τηλεφωνικές συνομιλίες με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι και τον πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Τσίπρας είχε εποικοδομητική και σε καλό κλίμα συνομιλία με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, στον οποίο και τόνισε ότι σέβεται την αυτονομία της ΕΚΤ, η οποία δεν πρέπει να υπόκειται σε πολιτικές πιέσεις.

Ο πρωθυπουργός, ωστόσο, επεσήμανε στον κ. Ντράγκι ότι η ΕΚΤ, ως αυτόνομος οργανισμός, πρέπει να αντιμετωπίζει το ίδιο τη χώρα ανεξάρτητα αν ο υπουργός Οικονομικών ονομάζεται Γ. Στουρνάρας, Γκ. Χαρδούβελης ή Γ. Βαρουφάκης.

Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Φρανσουά Ολάντ, κατά τη συνομιλία τους συμφώνησαν να υπάρξει στενή συνεργασία σε όλους τους τομείς. Επίσης, συμφωνήθηκε να υπάρξει άμεση συνάντηση στο Παρίσι μεταξύ των υπουργών Οικονομικών των δύο χωρών, ενώ θα υπάρξει και συνάντηση των δύο υπουργών και στην Αθήνα.

 madata.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης