Σούπα, πάπια και συμπάθεια στο ανοιξιάτικο Βερολίνο


ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΑΠΟΣΤΟΛΗ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ

Ανεξαρτήτως αν την έφερε ή όχι ο Αλέξης Τσίπρας, όπως ισχυρίστηκε προς το τέλος της συνέντευξης Τύπου με την καγκελάριο Μέρκελ, η άνοιξη είναι στον αέρα στο Βερολίνο. Το απόγευμα της Δευτέρας, καθώς Ελληνες, Γερμανοί και δημοσιογράφοι πολλών άλλων χωρών...



... περίμεναν στην είσοδο της καγκελαρίας για να περάσουν από τα αυστηρά μάτια της ασφάλειας, ο ήλιος έλαμπε, τα δέντρα ήταν έτοιμα να πετάξουν νέα φύλλα, η θερμοκρασία ήταν εύκρατη.

Ωστόσο το προαύλιο, όπου είχαν στηθεί τα κόκκινα χαλιά και οι κάμερες, ήταν στη σκιά. Περιμένοντας εκεί, νιώθαμε ακόμη το ψυχρό χέρι του χειμώνα να μας ακουμπά. Απέναντι, στην άλλη πλευρά του δρόμου, το γερμανικό αδελφό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, το Die Linke, είχε οργανώσει μια μικρή συγκέντρωση μερικών δεκάδων ατόμων υπέρ της Ελλάδας. Ενώ η στρατιωτική μπάντα που θα υποδεχόταν τον Ελληνα πρωθυπουργό έπαιρνε θέση στο προαύλιο, ακούγονταν οι φωνές των διαδηλωτών, που φώναζαν συνθήματα για τη διεθνή αλληλεγγύη.

Μία πρώτη Mercedes εισήλθε φουριόζα στο προαύλιο. Από το όχημα εξήλθαν ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς και άλλοι συνεργάτες του κ. Τσίπρα. Σε λίγο εμφανίστηκε η κ. Μέρκελ, μαυροντυμένη και ανέκφραστη. Επειτα από μια πρώτη επιθεώρηση του αγήματος του Συντάγματος των Φρουρών (Wachbataillon), επέστρεψε στα ενδότερα της καγκελαρίας. Λίγα λεπτά αργότερα, στις 5 ακριβώς, εμφανίστηκε εκ νέου για να υποδεχθεί το αυτοκίνητο του πρωθυπουργού, που εισήλθε συνοδευόμενο από πέντε μοτοσικλέτες της γερμανικής αστυνομίας.

Μετά τις εθιμοτυπικές χειραψίες και φωτογραφίες, οι δύο ηγέτες χαιρέτισαν τους βασικούς τους συνεργάτες, που στέκονταν σε μία σειρά. Στις τάξεις των Γερμανών βρίσκονταν οι τέσσερις συνεργάτες της καγκελαρίου που θα συμμετείχαν στις διαβουλεύσεις: ο ευρωπαϊκός της σύμβουλος Νίκολας Μάγερ-Λάντρουτ, ο σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας Κρίστοφ Χιούσγκεν, ο οικονομικός της σύμβουλος Λαρς Χέντρικ-Ρέλερ και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ.

Παρούσα –στο κόκκινο χαλί και στις διαβουλεύσεις– ήταν επίσης η μυστηριώδης Μπεάτε Μπάουμαν, η πρώην δασκάλα που είναι διευθύντρια του γραφείου της καγκελαρίου. Πρόκειται για άτομο της απολύτου εμπιστοσύνης της κ. Μέρκελ, εξαιρετικά χαμηλών τόνων, που βρίσκεται εδώ και δύο δεκαετίες στο πλευρό της και έχει ευρύτατο πεδίο επιρροής, από το περιεχόμενο των ομιλιών της καγκελαρίου έως το ποιος θα έχει πρόσβαση σε αυτήν και πώς θα γίνονται οι διαπραγματεύσεις για τη σύσταση κυβερνητικών συνασπισμών.

Η κ. Μπάουμαν συμμετέχει πολύ σπάνια σε συναντήσεις στην καγκελαρία με ξένους ηγέτες, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», την ενδιέφερε ιδιαιτέρως η επίσκεψη Τσίπρα. Αλλωστε, παρότι ταξιδεύει σπάνια στο εξωτερικό με την καγκελάριο, είχε συνοδεύσει την κ. Μέρκελ στην επίσκεψή της στην Αθήνα το 2012.

Μετά τον πρώτο γύρο συζητήσεων, που δεν κράτησε πάνω από μία ώρα, και μία συνέντευξη Τύπου στην οποία δόθηκε σαφώς μεγαλύτερη έμφαση στο ύφος παρά στην ουσία των ζητημάτων που χωρίζουν τις δύο πλευρές, ήρθε η ώρα για το δείπνο. Οι αρχικές εκτιμήσεις ήταν ότι θα διαρκούσε περίπου δύο ώρες, έως λίγο μετά τις 9, καθώς ξεκίνησε λίγο καθυστερημένα σε σχέση την προγραμματισμένη ώρα (7 το απόγευμα).

Τελικά το δείπνο –δίπλα στην αίθουσα του υπουργικού συμβουλίου, με σούπα και πάπια στο μενού– κράτησε έως λίγο πριν από τα μεσάνυχτα. Η συζήτηση προχώρησε με μεγάλο βάθος, εστιάζοντας σε ζητήματα ουσίας –τις προτεραιότητες της κυβέρνησης Τσίπρα, τις απαιτήσεις των πιστωτών– αλλά και σε κρίσιμα ζητήματα διαδικασίας.

Αναλύθηκε σε ιδιαίτερη λεπτομέρεια το ζήτημα της σχέσης της Αθήνας με τους θεσμούς και του πώς θα προχωρήσει η αξιολόγηση των μεταρρυθμιστικών προτάσεων της κυβέρνησης. Ηταν η πρώτη φορά, σύμφωνα με πηγές της καγκελαρίας, που έχει διαρκέσει τόσο πολύ δείπνο εργασίας στην πρώτη επίσκεψη ξένου ηγέτη στο Βερολίνο.

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα, ενώ η προοπτική της αγκαλιάς του Μορφέα ήταν πλέον ορατή και άκρως επιθυμητή, οι Ελληνες δημοσιογράφοι κληθήκαμε στο ξενοδοχείο όπου διέμενε η πρωθυπουργική αποστολή για να ενημερωθούμε. Ως δημοσιογράφοι, μείναμε μάλλον ανικανοποίητοι. Οι αναφορές στο περιεχόμενο των συζητήσεων ήταν λιτές και απέριττες, οι πληροφορίες δίνονταν με το σταγονόμετρο.

Το ενδιαφέρον στοιχείο ήταν ότι τα λίγα πράγματα που ειπώθηκαν βρίσκονταν σε κοινή γραμμή με όσα «διέρρεε» η γερμανική πλευρά – κυρίως ότι διεξήχθη αναλυτική συζήτηση για το πώς λειτουργεί και πρέπει να λειτουργεί η Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η συζήτηση αυτή –ουσιαστικά για το πώς θα προχωρήσει η αξιολόγηση των προτάσεων της κυβέρνησης ώστε να υπάρξει το ταχύτερο δυνατόν εκταμίευση πόρων– σίγουρα δεν κατέληξε σε συμφωνία το βράδυ της Δευτέρας.

Αλλωστε, όπως θυμίζει συνεχώς η κ. Μέρκελ, η Γερμανία είναι ένα από 19 μέλη του Eurogroup και δεν έχει τη δικαιοδοσία να συμφωνήσει από μόνη της με την Ελλάδα. Τουλάχιστον, όμως, αυτή τη φορά οι δύο πλευρές εξήλθαν από την αίθουσα των διαβουλεύσεων με ένα κοινό μήνυμα, αντί για αλληλοσυγκρουόμενες ερμηνείες. Οι επόμενες μέρες θα δείξουν εάν αυτό αποτελεί ένδειξη μιας πιο ουσιώδους αλληλοκατανόησης, που θα επιτρέψει να αποτραπούν τα χειρότερα.  

 kathimerini.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης